13 εκατομμύρια Corsa πούλησε η Opel από το 1982

Ειτε σου αρεσει, ειτε οχι, ενα πραγμα πρεπει να παραδεχθεις για το Opel Corsa: Οτι ειναι πολυ δημοφιλες. Το μικρο μοντελο της Opel κατακτα δικαια και οχι τυχαια τον τιτλο του best seller, καθως, στην πεμπτη γενια του, απο το Corsa A ως σημερα, εχει πουλησει περισσοτερα απο 13 εκατομμυρια αυτοκινητα!
  
Και, στα καλυτερα του, πιο νεανικο και πρακτικο απο ποτε,  το Corsa 5ης γενιας συνεχιζει στον ρυθμο του bestseller. Η Opel ελαβε την 750.000η παραγγελια για το σημερινο μοντελο της, απο τα τελη του 2014 που λανσαριστηκε στην αγορα. Ετσι, η ιστορια που αρχισε απο το 1982, οταν παρουσιαστηκε εκεινο το τετραγωνο, το πρωτο Corsa, συνεχιζεται.


«Το Corsa ειναι απο τα σημαντικοτερα μοντελα μας στην Ευρωπη με το ενα τεταρτο περιπου επι των συνολικων πωλησεων της Opel. Αναλογα με την εκδοση, ειναι το τελειο αυτοκινητο για εργενηδες και ζευγαρια αλλα και για ολη την οικογενεια» δηλωσε ο Peter Küspert, Αντιπροεδρος Πωλησεων & Aftersales της Opel.


Εκτος απο την αγαπη των πελατων, ολα αυτα τα χρονια το Corsa εχει κατακτησει και πολυαριθμες διακρισεις οπως ο προσφατος τιτλος “Μικρο Αυτοκινητο της Χρονιας 2016” στην Ιρλανδια, “Οικολογικο Αυτοκινητο της Χρονιας 2016” στη Λετονια, “Το πιο Λογικο Αυτοκινητο του 2015” και “Πρωταθλητης Αξιας 2015” στη Γερμανια, αλλα και το βραβειο του AUTOBEST “Best Buy Car της Ευρωπης για το 2015”. Αυτο δειχνει ποσο ‘Ευρωπαϊκο’ ειναι το Opel Corsa.


Υπαρχουν βασιμοι λογοι, μια συγκεκριμενη \”συνταγη\” πισω απο αυτη την επιτυχια: Το Corsa συνδυαζει ενα ελκυστικο και κομψο εσωτερικο με οδηγικη απολαυση και κορυφαιες τεχνολογιες απο ανωτερες κατηγοριες. Στο μικρο bestseller, η σχεδιαστικη φιλοσοφια της Opel “Η Γλυπτικη Τεχνη Συναντα τη Γερμανικη Ακριβεια” συνδυαζεται με κορυφαια ανεση και συγχρονα συστηματα υποστηριξης, αλλα και με βελτιστη ψηφιακη συνδεσιμοτητα με τα συστηματα Opel OnStar και infotainment IntelliLink. Η οικογενεια Corsa εντυπωσιαζει, μεταξυ αλλων, με τους ισχυρους και αποδοτικους, υπερτροφοδοτουμενους κινητηρες βενζινης, turbo diesel και LPG.


Στην Ελλαδα, το Corsa ειναι απο τα πιο επιτυχημενα μοντελα της αγορας, με μεγαλη ιστορια και λαμπρο μελλον. «Το Corsa με τις προϊοντικες αναβαθμισεις του ΜΥ’17,5  με την εισαγωγη του Opel OnStar και τις βενζινοκινητες εκδοσεις Active 1.2 και  Innovation 1.4 αποτελει μια ιδιαιτερα ελκυστικη προταση στην κατηγορια των μικρων αυτοκινητων, με πλουσιο, καινοτομο εξοπλισμο και 5 χρονια εργοστασιακης εγγυησης. Ειδικοτερα στην εκδοση  Innovation 1.4, προσφερεται με standard καμερα οπισθοπορειας, ηλεκτρονικο κλιματισμο ECC καθως και το μοναδικο OnStar με 5 χρονια δωρεαν συνδρομη. Διατιθεται σε 5-θυρο αμαξωμα στην εξαιρετικα ανταγωνιστικη τιμη των 12.950 ευρω, χωρις πινακιδες & τελη κυκλοφοριας», λεει ο διευθυντης Μαρκετινγκ της GM Hellas,  Τασος Αραμπατζης, .


Και τωρα, ας περασουμε στο… μαθημα ιστοριας. Την ιστορια του Opel Corsa, την οποια θα δουμε σε πεντε πραξεις.

Πραξη 1: 1982 – 1993

Σαν μικροτερος ‘αδερφος του Kadett’, το Corsa A ειχε μηκος μολις 3,62 m, εναν εξαιρετικα χαμηλο συντελεστη οπισθελκουσας dc: 0,36 (τιμη ρεκορ) και τολμηρους, αναγλυφους θολους τροχων σε στυλ μοντελου ραλι. Ο Επικεφαλης Σχεδιασης, Erhard Schnell, ειχε δημιουργησει ενα σπορ, μικρο αυτοκινητο με ζωηρες, αναγλυφες φορμες, με σκοπο να προσελκυσει κυριως το αντρικο κοινο. Αξιοσημειωτο ηταν το λανσαρισμα του Corsa GSi 100 hp και ο κινητηρας diesel. Η γκαμα του διθυρου hatch και notchback επεκταθηκε το 1985 με την προσθηκη του δημοφιλους πενταθυρου μοντελου. Το Corsa A εγινε best-seller απο το οποιο κατασκευαστηκαν 3,1 εκατομμυρια μοναδες.

Πραξη 2: 1993 – 2000

Παρα την επιτυχια του Corsa Nr. 1, στο Rüsselsheim ειχε ηδη ληφθει η αποφαση για τον διαδοχο του, που επρεπε να γινει το αγαπημενο των γυναικων. Ο σχεδιαστης θρυλος της Opel, Hideo Kodama, στρωθηκε στη δουλεια και δημιουργησε ενα πιο στρογγυλεμενο Corsa με απαλες καμπυλες και ελκυστικους, ‘διαστημικους’ προβολεις. Το Corsa B ηταν δεκα εκατοστα μακρυτερο και πιο ευρυχωρο εσωτερικα. Επισης καθιερωσε υψηλοτερα προτυπα ασφαλειας στην κατηγορια, με ABS για ελεγχο φρεναρισματος, προστασια απο πλευρικες συγκρουσεις και εμπροσθιους αεροσακους. Σε ορισμενες αγορες, περα απο το hatchback, η Opel προσεφερε επισης μια εκδοση notchback και μοντελα station wagon και pick-up. Οι βενζινοκινητηρες υιοθετουσαν ηδη τεχνολογια ψεκασμου καυσιμου και καταλυτικους μετατροπεις, ενω το GSi εφερε 16 βαλβιδες και ο κινητηρας diesel ηταν turbo. Το δευτερο Corsa σημειωσε επιτυχια σε ολο τον κοσμο και οι πωλησεις του ξεπερασαν τα τεσσερα εκατομμυρια.

Πραξη 3: 2000 – 2006

Ο Hideo Kodama κληθηκε για μια ακομα φορα να σχεδιασει το Corsa C. Στιλιστικα, ηταν συνειδητα προσανατολισμενο στον επιτυχημενο προκατοχο του. Το νεο Corsa αυξηθηκε και παλι κατα δεκα εκατοστα σε μηκος και, σε συνδυασμο με το μεγαλο πλατος και το μακρυτερο μεταξονιο, ωφεληθηκε θεαματικα η ευρυχωρια εσωτερικου. Για πρωτη φορα, το αμαξωμα ηταν πληρως γαλβανισμενο. Προηγμενοι τετραβαλβιδοι βενζινοκινητηρες ECOTEC και νεοι turbo diesel αμεσου ψεκασμου παρειχαν πλουσια ισχυ, χαμηλη καταναλωση και λιγοτερους ρυπους – ολες οι εκδοσεις ηδη πληρουσαν τα πολυ αυστηρα προτυπα Euro 4. Το Corsa C σημειωσε επισης εξαιρετικη επιτυχια και οι πωλησεις του ανηλθαν σε 2,5 εκατομμυρια μοναδες.

Πραξη 4: 2006 – 2014

Οπως στο Corsa B, οι τριθυρες και πενταθυρες εκδοσεις ακολoυθησαν ξεχωριστους δρομους: το τριθυρο Corsa ειχε μοναδικο στυλ coupé και απευθυνοταν σε πελατες με σπορ ταπεραμεντο οπως το πρωτο Corsa A. Η πενταθυρη εκδοση εγινε ενα ευρυχωρο, πληρως εξοπλισμενο οικογενειακο αυτοκινητο. Το Corsa D παρεμεινε μικροτερο των 4 m. Με τεχνολογια  ecoFLEX της Opel, το Corsa διεθετε συστηματα εξοικονομησης καυσιμου Start/Stop και πολυ αποδοτικους κινητηρες. Η 4η γενια Corsa εφτασε στο τελος της παραγωγης της, εχοντας πουλησει 2,8 εκατομμυρια μοναδες.

Πραξη 5: Απο το 2014

Με 750,000 παραγγελιες μεχρι σημερα, η 5η γενια Corsa κατασκευαζεται επισης στα εργοστασια της Opel σε Zaragoza και Eisenach σε τριθυρες και πενταθυρες εκδοσεις. Το Eisenach φιλοξενει παραλληλα την παραγωγη του Opel ADAM, που ειναι τωρα ο μικρος αδερφος του Corsa – οπως καποτε το Corsa για το Kadett. 

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!