18.000 χιλιόμετρα σε 45 μέρες!

Πως ειναι να κανεις 18.00 χιλιομετρα μεσα σε 45 μερες με μια μοτοσικλετα; Να περνας τα συνορα 12 χωρων, να γνωριζεις τους πολιτισμους τους και να ακολουθεις τα ιχνη δυο μεγαλων πολιτιστικων δρομων, αυτων της Ελιας και του Μεταξιου; Ο Γιωργος Πετσωτας, ηταν ενας απο τους 83 ανθρωπους που ακολουθησαν αυτα τα ιχνη, μοτοσικλετιστες, επιστημονες, εκπροσωποι φορεων, δημοσιογραφοι, καλλιτεχνες, τεχνικο προσωπικο υποστηριξης, κ.α. και μας περιγραφει την εμπειρια του. Με μοτοσικλετες, τζιπ, λεωφορειο και φορτηγο, διεσχισαν Ιταλια, Γαλλια, Ισπανια, Πορτογαλια, Γιβραλταρ, Μαροκο, Αλγερια, Τυνησια, Σικελια, Τουρκια, Γεωργια, Αζερμπαϊτζαν, Τουρκμενισταν, Ουζμπεκισταν, Καζακσταν, Σιβηρια, Μοσχα, Ουκρανια, Μολδαβια, Ρουμανια, Βουλγαρια, Ελλαδα.

Αυτο περιγραφει το βιβλιο του Γιωργου Πετσωτα, «Το Καραβανι που χορευε» (εκδοσεις Μπαρτζουλιανος). Το πως συνταξιδεψαν σε ολα αυτα τα μερη ανθρωποι διαφορετικων εθνικοτητων, επαγγελματος και κοινωνικης θεσης, για να ζησουν την περιπετεια και τα μακρινα ταξιδια κατω απο ιδιαιτερα δυσκολες συνθηκες. Κατω απο τη σημαια της Ελλαδος, της Μεσογειου, της U.N.E.S.C.O. και της Ελιας. 


Το Καραβανι των Δρομων της Ελιας χορεψε σε ολους αυτους τους τοπους τη χαρα της ζωης, της περιπετειας αλλα και της αναπαντεχης θλιψης. Ανεξιτηλα γραφτηκαν στις μνημες των ταξιδευτων οι εικονες και οι εμπειριες απο το ταξιδι, ωστε να μπορει να πει ο καθενας που εζησε την απιστευτη περιπετεια, πως ειναι ωραια η Πατριδα του καθενα, η ζωη και ο πολιτισμος της Ελιας και της Μεσογειου.\”Ας ειναι ευγνωμονες οι Οδοιποροι που τους χαρισε η ζωη, γενναιοδωρα, ενα Ταξιδι Ζωης\”, γραφει ο συγγραφεας στο οπισθοφυλλο του βιβλιου, που υποσχεται να μας ταξιδεψει σε αυτα τα μερη.

Και λιγα λογια για τον συγγραφεα: Ο Γιωργος Πετσωτας γεννηθηκε στην Αθηνα 3 Σεπτεμβριου 1953. Τα πρωτα του γραμματα εμαθε στο μονοταξιο δημοτικο σχολειο στη Στρωμη Φωκιδος, οπου μετακομισε η οικογενεια απο την Κηφισια, αρχες του \’50. Μετα απο δυο χρονια δημοτικου στο χωριο, μετεγκατασταθηκε στη Λαμια, οπου τελειωσε δημοτικο και γυμνασιο. Το 1971 επιστροφη στην Κηφισια και στη συνεχεια στρατιωτικη θητεια 1974-1977 (Κορινθος – Κρητη – Νιγριτα – Νεα Σαντα – Εβρος). 1977-1984 Παρισι. Σπουδες στο Τμημα Ανθρωπιστικων και Κοινωνικων Επιστημων στη Σορβοννη και την Ναντερ (Licence 1981, Maitrise 1983). Παραλληλα Σπουδες Συγκριτικης Προϊστοριας & Εθνολογιας στη Ναντερ. Εισοδος στο Υπουργειο Εξωτερικων το 1985. Στο εξωτερικο υπηρετησε στις Ελληνικες διπλωματικες Αρχες: Πρεσβεια Πραγας, Πρεσβεια Βατικανου (Ρωμη), Γενικο Προξενειο Κωσταντζας, Μονιμη Αντιπροσωπεια στην ΟΥΝΕΣΚΟ (Παρισι), Γενικο Προξενειο Σμυρνης, Πρεσβεια Κιεβου και Μονιμη Αντιπροσωπεια στην Ευρωπαϊκη Ενωση (Βρυξελλες). Σημερα υπηρετει στην Αθηνα. Η συζυγος του Μαρια Παραβατου, ειναι βιολογος, Ερευνητρια στο ΕΚΕΦΕ Δημοκριτος. Εχουν δυο παιδια, τη Μυρτω και τον Σπυρο.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!