27 αυτοκίνητα κλέβονται κάθε μέρα στην Ελλάδα!

Τις τελευταιες εβδομαδες και ιδιαιτερα μερες, στα κοινωνικα δικτυα, εχουν φουντωσει οι αναφορες για κλεμμενα αυτοκινητα. Οι φωτογραφιες αυτοκινητων -με αποκορυφωμα μια μπλε Integrale που εκλαπη απο την Κερατεα, προχθες- τα στοιχεια τους και την υποσημειωση \”εκλαπη απο την ταδε περιοχη, οποιος το δει ας ενημερωσει\”. Στην πραγματικοτητα, βεβαια, το προβλημα ειναι πολυ μεγαλυτερο απ\’ οτι νομιζεις, οπως θα δεις παρακατω, διαβαζοντας το ρεπορταζ του TopSpeed.gr.
Μια απο τις πολλες \”αναγγελιες\” κλοπης αυτοκινητων, που αναπαρηχθη και απο το TopSpeed.gr στο Facebook

Γιατι, θα σοκαριστεις, εαν δεις το \”φαινομενο\” σε πραγματικους αριθμους. Συμφωνα με τα τελευταια διαθεσιμα στοιχεια της Ελληνικης Αστυνομιας (τα οποια, δυστυχως, αφορουν μονο το πρωτο εξαμηνο του 2015), στην Ελλαδα εκλαπησαν 5.011 ΙΧ επιβατικα αυτοκινητα. Πρακτικα, αυτο σημαινει, οτι καθε μηνα, κλεβονται 835 αυτοκινητα, καθε μερα 27 και καθε ωρα, ενας (και κατι) ιδιοκτητης κλαιει το τετρατροχο του.
Μεγαλος αριθμος, ο οποιος εχει αυξηθει σε σχεση με το αντιστοιχο διαστημα του 2014 (συνολο 4.550 κλοπες ΙΧ) και αναμενεται να αυξηθει κι αλλο, αν κρινουμε με βαση τα οσα βλεπουμε γυρω μας, για το δευτερο εξαμηνο του \’15 και τις αρχες του 2016. Και ειναι απογοητευτικο το γεγονος οτι, τελικα, λιγοι τα ξαναβρισκουν: Απο τις 5.011 κλοπες αυτοκινητων, εξιχνιαστηκαν μολις 1.612, ενω σε 170 περιπτωσεις, κατι \”στραβωσε\” και η κλοπη δεν ολοκληρωθηκε.

Και οι δραστες; Στην πλειοψηφια τους, οπως μαρτυρουν τα στοιχεια της ΕΛ.ΑΣ., ειναι Ελληνες. Απο τους συλληφθεντες, οι 219 ηταν ημεδαποι και οι 80 αλλοδαποι.

Προσεξτε: Αυτα τα στοιχεια, αφορουν μονο τα ΙΧ αυτοκινητα. Γιατι, αν προσθεσουμε το συνολο των τροχοφορων, δηλαδη και φορτηγα- λεωφορεια, μοτοποδηλατα και μοτοσικλετες και λοιπα οχηματα, το συνολο των κλοπων για το Α εξαμηνο του 2015, φτανει τις 12.041 και των εξιχνιασεων μολις τις 4.148. Εννοειται, οτι σε αυτα τα στοιχεια δεν προσθετουμε τις διαρρηξεις σε αυτοκινητα που εφτασαν, για το εξεταζομενο διαστημα, τις 7.415…
\”Ενταξει ολα αυτα. Αλλα, ποια αυτοκινητα προτιμουν οι κλεφτες και γιατι;\”, θα αναρωτηθει κανεις. Εδω, δυστυχως, υπαρχουν οι κατηγοριες συμμοριων. Υπαρχουν, για παραδειγμα, οι \”βολταδες\”. Αυτοι, προτιμουν \”εφετζιδικα\” σπορ αυτοκινητα που κλεβονται ευκολα, οπως για παραδειγμα τα Honda S2000 (εχουν βρει το \”κουμπι\” για να κλεβουν το συγκεκριμενο roadster). Στην Αθηνα, ας πουμε, τα παιρνουν για \”βολτα\” στις περιοχες τους, που συνηθως ειναι τα γκετο του Ζεφυριου κλπ και, οταν, τα βαρεθουν, αν ο ιδιοκτητης ειναι \”τυχερος\”, τα εγκαταλειπουν. Αν οχι, τα πετουν σε κανενα ρεμα, η τα κανουν ανταλλακτικα…

Απο την αλλη, εχουμε τα ακριβα. Προκειται για  Range Rover, Porsche Cayenne, Jeep, BMW, Benz κ.α.. Αυτα, συνηθως «απαγαγονται». Δηλαδη τα κλεβουν και τα κρυβουν, ζητωντας λυτρα απο τους ιδιοκτητες για να τα επιστρεψουν.

Κατα κορον ομως, κλεβονται τα μικρα αυτοκινητα. Τα Smart, Suzuki, Daihatsu. Επειδη εχουν βρει τα καταλληλα εργαλεια για το ανοιγμα τους (πχ πως να παρακαμπτουν το immobilizer των συγκεκριμενων μοντελων). Επειδη μπορουν να ξεφυγουν μεσα στο πληθος (κυκλοφορουν πολλα). Επειδη μπορουν ευκολα με laser να παραποιησουν τους αριθμους πλαισιων. Και επειδη τα ξαναπουλανε ευκολα και γρηγορα.

Φυσικα, υπαρχουν και οι σπειρες οι οποιες κανουν κλοπες για να εκτελεσουν… παραγγελιες ανταλλακτικων. οι δραστες φαινεται οτι προχωρουν σε κλοπη κατοπιν… παραγγελιας. Οταν, δηλαδη, διαπιστωθει απο τους κλεπταποδοχους «ελλειψη» σε ανταλλακτικα συγκεκριμενου μοντελου, ενα ομοιο οχημα πρεπει να κλαπει και να διαλυθει για να βρεθουν τα καταλληλα εξαρτηματα. Συνεπως, στοχο αποτελουν δυνητικα τα περισσοτερα ΙΧ. Μαλιστα, οι δραστες δεν δειχνουν ιδιαιτερη προτιμηση σε πολυτελη αυτοκινητα, αφου συνηθως οι ιδιοκτητες τους αναζητουν ανταλλακτικα απο τις επισημες αντιπροσωπειες και οχι στα μεταχειρισμενα. Σε αυτες τις περιπτωσεις, το αυτοκινητο κλεβεται αργα τη νυχτα και μεχρι το πρωι, εχει γινει ανταλλακτικα…

Χαρακτηριστικο ειναι το παραδειγμα των Smart. Τον Μαϊο του 2015, οι αστυνομικοι εκπληκτοι διαπιστωσαν οτι ειχαν κλαπει 29 Smart. Δηλαδη αρπαζοταν ενα τετοιο αυτοκινητο τη μερα! Τον επομενο μηνα, εντοπισαν κυκλωμα που διεπραττε κλοπες ΙΧ, κυριως απο περιοχες της Αττικης καθως και της Αχαϊας και της Βοιωτιας. Εξιχνιαστηκαν 27 κλοπες αυτοκινητων. Οι αστυνομικοι βρηκαν 9 απο τα κλεμμενα. Τα πεντε απο αυτα, ηταν Smart.

Το «περιεργο» ομως, ειναι οτι οι κλεφτες αυτοκινητων, προτιμουν συγκεκριμενες μαρκες αυτοκινητων, αλλα και συγκεκριμενες περιοχες. Οπως τις περιοχες περιμετρικα της Αττικης Οδου που προσφερει ευκολη και γρηγορη διαφυγη. Χαρακτηριστικο ειναι το παραδειγμα των Βριλησσιων, οπου εκλαπησαν μεσα σε 2,5 μηνες περισσοτερα απο 50 αυτοκινητα!

Οι σπειρες

Και τι ειναι αυτοι οι τυποι που κλεβουν αυτοκινητα; Κατ\’ αρχας, ειναι θρασεις και συχνα, οπλισμενοι. Επειτα, σε πολλες περιπτωσεις, εξειδικευμενοι. Εχουν συσκευες που γεμιζουν παρασιτα τα GPS trackers των αυτοκινητων, μεχρι να τα μεταφερουν σε υπογεια που δεν \”πιανει\”. Και φυσικα, καθε ειδους \”γκατζετακι\”, με το οποιο κλεβουν ενα αυτοκινητο σε δευτερολεπτα.

Για να καταλαβουμε πως δρουν οι σπειρες των κλεφτων, ας δουμε τι εκαναν οι συλληφθεντες μιας απο αυτες τις σπειρες (εχουν πιαστει τεσσερα μελη της οργανωσης, εκ των οποιων δυο ημεδαποι ηλικιας 46 και 26 ετων ως αρχηγικα μελη, ενας 25χρονος ημεδαπος και ενας 39χρονος αλλοδαπος υπηκοος Αλβανιας, ενω αναζητουνται και αλλοι συνεργοι τους), οι οποιοι ειχαν μεγαλη… αγαπη στα Smart.

 Οι δραστες, προκειμενου να επιτυχουν τον σκοπο τους, εντοπιζαν σταθμευμενα οχηματα που τους ενδιεφεραν και στη συνεχεια ειτε τα αφαιρουσαν επιτοπου ειτε σημειωναν τη διευθυνση και τα αφαιρουσαν μεταγενεστερα. Στην περιπτωση που τα εντοπιζαν εν κινησει, τα παρακολουθουσαν μεχρι τον τελικο προορισμο τους και επειτα προεβαιναν κατα τον ιδιο τροπο στην κλοπη τους. Ακομη, αναζητουσαν οχηματα και μεσω διαδικτυου, απο ιστοσελιδες με αγγελιες πωλησης οχηματων, στοχοποιωντας κυριως επιχειρησεις εμποριας αυτοκινητων στην Αττικη.

Περαιτερω, εχοντας αναπτυξει ενα μεγαλο δικτυο «πελατων», ενεργουσαν κατα παραγγελια και συγκεκριμενα αφαιρουσαν οχηματα συγκεκριμενου μοντελου και προδιαγραφων, με σκοπο να αντικαταστησουν προϋπαρχοντα ιδιου τυπου, παλαιοτερης κυκλοφοριας, αφου προηγουμενως ειχαν παραποιησει τους αριθμους πλαισιου.

Ως προς τον τροπο που πραγματοποιουσαν τις κλοπες των αυτοκινητων, χρησιμοποιουσαν εξελιγμενο ηλεκτρονικο εξοπλισμο με καταλληλο λογισμικο, που παρεκαμπτε το ηλεκτρονικο συστημα ακινητοποιησης των οχηματων. Στην συνεχεια, αφου τα απομακρυναν απο το αρχικο σημειο, τα εγκατελειπαν για μικρο χρονικο διαστημα σε γειτονικες περιοχες εως οτου βεβαιωθουν οτι δεν αναζητουνται μεσω συστηματος γεωγραφικου εντοπισμου (GPS) και τελικως τα μετεφεραν σε υπογεια γκαραζ η νοικιασμενες αποθηκες. Το ιδιο εκαναν και με τις μοτοσυκλετες: Αφου τις εντοπιζαν, εσπαγαν την κλειδαρια, τις απομακρυναν και τις σταθμευαν προχειρα καλυμμενες, εως οτου βεβαιωθουν οτι δεν αναζητουνται μεσω συστηματος γεωγραφικου εντοπισμου (GPS). Εν συνεχεια, τις φορτωναν σε κλειστο φορτηγο με υδραυλικη ραμπα και τις μετεφεραν απευθειας σε συνεργεια και καταστηματα ανταλλακτικων ειτε για να πωληθουν αυτουσιες με παραποιημενο αριθμο πλαισιου ειτε για να αποσυναρμολογηθουν και να πωληθουν ως ανταλλακτικα. Επισης, σε ορισμενες περιπτωσεις τις πωλουσαν με παραποιημενα στοιχεια, μεσω ιστοσελιδων αγγελιων του διαδικτυου.

Οπως εξακριβωθηκε, σε αρκετες περιπτωσεις επεστρεφαν τα κλεμμενα οχηματα στους ιδιοκτητες τους, τους οποιους υποχρεωναν να καταβαλλουν χρηματικο ποσο αναλογο της αξιας του κλεμμενου οχηματος τους.

Η μεγαλυτερη σπειρα 

Μολις το Νοεμβριο που μας περασε, η  Ασφαλεια Αττικης κατορθωσε, μετα τη συγκροτηση ειδικης ομαδας και πολυμηνη ερευνα να εξαρθρωσει την πιο μεγαλη σπειρα κλοπων οχηματων των εποχων, που εδρασε στη χωρα μας η οποια αποτελειτο απο Ρομα.

Για την υποθεση, ο διοικητης της Ασφαλειας Αττικης, Ταξιαρχος Χρηστος Παπαζαφειρης ανεφερε μεταξυ αλλων: «Τα μελη της παραπανω ομαδας διεπρατταν κλοπες αυτοκινητων απο την ευρυτερη περιοχη της Αττικης, τα οποια αποσυναρμολογουσαν στις περιοχες Ζεφυριου και Αχαρνων, διαθετοντας τα εξαρτηματα τους ως ανταλλακτικα στο εμποριο. Δρουσαν οργανωμενα, μεθοδικα, με διακριτους ρολους και συγκεκριμενο τροπο δρασης. Προκειται για μια απο τις μεγαλυτερες εγκληματικες ομαδες, κλοπης αυτοκινητων, που εχουν δρασει στη χωρα μας\”.

Τα μελη της ομαδας, απο τα τελη του 2014, με διαφορετικη καθε φορα συνθεση, κινουνταν στην ευρυτερη περιοχη της Αττικης και εντοπιζαν αυτοκινητα κυριως φορτηγα, τα οποια και αφαιρουσαν. Ειτε τα εκλεβαν, ειτε (σε δυο περιπτωσεις) κατεβαζαν τους οδηγους με τη βια απο αυτα και τα αρπαζαν. Στη συνεχεια τα μετεφεραν σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, κοντα στα σπιτια τους και εντος του καταυλισμου Ρομα Ζεφυριου, οπου προεβαιναν στην αμεση αποσυναρμολογηση τους, με σκοπο την πωληση των εξαρτηματων, ως ανταλλακτικων στο εμποριο. Για τον ιδιο σκοπο τα μετεφεραν και σε μαντρα σκραπ, στην περιοχη Αγιας Σωτηρας Αχαρνων, ιδιοκτησιας ενος εκ των συλληφθεντων.Εκτιμαται οτι η παραπανω ομαδα, αποκομισε απο την εγκληματικη της δραστηριοτητα, που κρατησε απο τελη του 2014 με αρχες του 2015 μεχρι τη συλληψη τους, χρηματικο ποσο που υπερβαινει το 1.000.000 ευρω!

Και η Αστυνομια; Τι κανει η Αστυνομια; Στο παραπανω κυκλωμα, τα μελη του κυκλωματος που ειχαν αφαιρεσει προηγουμενως αυτοκινητο απο την περιοχη του Μαρκοπουλου, εγιναν αντιληπτοι απο αστυνομικους της Ομαδας ΔΙ.ΑΣ. και καταδιωχθηκαν. Οι δραστες εγκατελειψαν το κλεμμενο οχημα στον καταυλισμο των Ρομα στο Ζεφυρι, απο τον οποιο βγηκε ομαδα 200 Ρομα και επιτεθηκε με πετρες, ξυλα και σιδερα στους αστυνομικους της Ομαδας ΔΙ.ΑΣ. τραυματιζοντας εναν εξ αυτων. Που πας και συ στο αβατο ρε φιλε αστυνομικε; 

 Διαβασε εδω τη συνεχεια του ρεπορταζ: Πως να προστατευσεις το αυτοκινητο σου

Σου αρεσε το ρεπορταζ μας; Μην ξεχασεις να κανεις like στη σελιδα μας στο Facebook για να ενημερωνεσαι απο εμας και για να στηριξεις τη δουλεια μας! Αλλωστε, το να κανεις ενα like, οπως και τα ονειρα, ειναι δωρεαν…

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!