Πεντάστερο το Nissan LEAF

Δεν χρειαζεται ιδιαιτερες συστασεις. Το αρτι αφιχθεν και στη χωρα μας Nissan LEAF, αφου ψηφιστηκε ως “Πρασινο” Αυτοκινητο της Χρονιας και ελαβε την υψηλοτερη δυνατη βαθμολογια με πεντε αστερια στην  ασφαλεια, απο το Προγραμμα Αξιολογησης Νεων Αυτοκινητων στην Ιαπωνια, τωρα προσθετει στο “χαρτοφυλακιο” του και την κορυφαια βαθμολογια των 5 αστερων στις δοκιμες ασφαλειας του Euro NCAP. 


Αυτο, βεβαια, δεν ειναι δα και μεγαλη εκπληξη, καθως το πρωτο LEAF, το 2011, ηταν το πρωτο αμιγως ηλεκτροκινητο αυτοκινητο που βαθμολογηθηκε με 5 αστερια απο τον ανεξαρτητο ευρωπαϊκο οργανισμο ασφαλειας Euro NCAP. Επτα χρονια αργοτερα, το νεο, δευτερης γενιας μοντελο ειχε την  αντιστοιχη επιτυχια.


Αξιζει να σημειωθει οτι το νεο LEAF ειναι το πρωτο αυτοκινητο που δοκιμαστηκε απο τον Euro NCAP συμφωνα με τους νεους αυστηροτερους κανονισμους του 2018. Για πρωτη φορα αξιολογηθηκε το συστημα ανιχνευσης ποδηλατων, παραλληλα με αλλα σεναρια δοκιμων για αυτοκινητα και πεζους.

Επιπλεον το νεο LEAF αξιολογηθηκε και σε συνθηκες με δοκιμη του συστηματος ανιχνευσης πεζων σε σκοταδι, οπως και σε περιβαλλον χαμηλου φωτισμου, καθως και ως προς την  αποδοση του συστηματος διατηρησης στην λωριδα κυκλοφοριας  οταν το αυτοκινητο κινειται στην ακρη του δρομου, ειτε υπαρχει σχετικη διαγραμμιση, ειτε οχι.

Συμφωνα με τον Euro NCAP, τα αναθεωρημενα κριτηρια αξιολογησης των αυτοκινητων ειναι τα αυστηροτερα που εχουν εφαρμοστει μεχρι σημερα στην Ευρωπη. Τα αυτοκινητα δοκιμαζονται και αξιολογουνται σε τεσσερις βασικους τομεις: προστασια των ενηλικων επιβατων (οδηγου και συνοδηγου), προστασια των παιδιων (στα ειδικα καθισματα), προστασια των “ευαλωτων” πεζων, καθως και στα βοηθητικα συστηματα ενεργητικης ασφαλειας.

Στην προστασια των ενηλικων επιβατων το νεο Nissan LEAF βαθμολογηθηκε με 93% και στην προστασια των παιδιων με 86%. Η βαθμολογια ασφαλειας προσδιοριζεται απο μια σειρα δοκιμων που, με απλοποιημενο τροπο, αντικατοπτριζουν σημαντικα σεναρια ατυχηματων της πραγματικης ζωης, τα οποια θα μπορουσαν να οδηγησουν σε τραυματισμους. 

Επιπλεον, στα χαρακτηριστικα ασφαλειας που συνεβαλαν στη βαθμολογια των πεντε αστερων του  νεου Nissan LEAF, συγκαταλεγονται ο υψηλος βαθμος ακαμψιας του αμαξωματος,  οι εξι αεροσακοι SRS, τα καθισματα με ενεργητικα προσκεφαλα και σκελετο πλατης, οι ζωνες ασφαλειας  με προεντατηρες  αλλα και με περιοριστες δυναμης για τους επιβατες. 

Εκτος των παραπανω, το αυτοκινητο διαθετει εναν ισχυρα προστατευμενο χωρο για την μπαταρια, οπως και μια διαταξη και δομη που λειτουργει ως ασπιδα προστασιας απο τα σημεια υψηλης τασης, καθως και μια συσκευη διακοπης της υψηλης τασης που ενεργοποιειται σε περιπτωση συγκρουσης.

Το  LEAF του 2018 ειναι επισης το πρωτο μοντελο της Nissan στην Ευρωπη που διαθετει την αυτονομη τεχνολογια ProPILOT  καθως και το e-Pedal, το οποιο επιτρεπει στους οδηγους να ξεκινουν, να επιταχυνουν, να επιβραδυνουν και να σταματουν,  απλα αυξανοντας η μειωνοντας την πιεση που ασκειται στο γκαζι.

Το νεο Nissan LEAF με μηδενικες εκπομπες ρυπων ενσαρκωνει το  Nissan Intelligent Mobility, το οραμα της μαρκας για την αλλαγη του τροπου με τον οποιο τα οχηματα τροφοδοτουνται, οδηγουνται και ενσωματωνονται στην κοινωνια.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!