Οι κόντρες, το Ribas και οι μολότοφ

Λιγο πριν τα μεσανυχτα της τελευταιας μερας του πρωτου μηνα του 2017, ενα (μεγαλο) ματσο νεαροι μαζευτηκαν στη Βαρκιζα και, λιγο πιο κατω, στο Riba\’s. Εκει, ειχαν δωσει ραντεβου μεσω Facebook, για κοντρες και για να \”θυμηθουν τα παλια\”. Το αποτελεσμα, ηταν αυτο που θα περιμεναν ακομα και οι αμοιβαδες: Επεισοδια, με ριψεις πετρων, φωτοβολιδων και μολοτοφ, Καταιγιδα απο κλησεις, συλληψεις, τραυματισμους.

Απο την ΕΛΑΣ μαθαινουμε οτι εγιναν 320 ελεγχοι οδηγων. Βεβαιωθηκαν, σε αυτες τις λιγες ωρες της \”βραδιας\” 197 παραβασεις, 4 εξ αυτων για ζωνη ασφαλειας, 12 για κρανος, 9 για στερηση αδειας οδηγησης, 17 για χρηση τηλεφωνου, 3 για στερηση ΚΤΕΟ, 5 ανασφαλιστα. Απο 47 αφαιρεθηκαν οι αδειες οδηγησης. Απο 39, οι αδειες κυκλοφοριας. Απο 26, οι πινακιδες
Εγιναν 30 συλληψεις. Δυο αστυνομικοι τραυματιστηκαν. Αυτο, ειναι δελτιο πολεμου.

Στο, \”μετα\”, λοιπον, υπαρχουν τρεις κυριες \”φυλες\” σχολιαστων: Αυτοι που κραζουν τους οργανωτες/συμμετεχοντες, αυτοι που κραζουν τους \”κακους μπατσους\” και οι ιδιοκτητες βελτιωμενων που τρεμουν οτι εχουν γινει κοκκινο πανι για την Τροχαια.

Αλλα και εδω, οι λεπτομερειες μετρανε: Αντι να αρχισουμε να λεμε για \”κοντρες θανατου\” και τα αλλα κλασικα κλισε, ας δουμε τις λεπτομερειες:

-Ενα, η περισσοτερα τυπακια καλεσαν μεσω Facebook (!!!) για ενα meeting που ειχε σκοπο τις κοντρες σε εναν δημοσιο δρομο. Εκαναν like περιπου 4.500 ατομα σε αυτη τη \”σελιδα\”. Η Αστυνομια θα επρεπε να ζει στο 1451 για να μην εμφανιστει.

-Καποιοι απο τους περιπου 400 (τοσοι, ηταν, λεει η Αστυνομια) που πηγαν εκει, ειχαν μαζι τους πετρες, φωτοβολιδες και μολοτοφ. Αλλα αυτο, δεν προβληματισε κανεναν. Γιατι ο σωστος κοντρακιας, ξεκιναει να παει στα \”στεκια\” με 2-3 μολοτοφ στα χερια.

Εδω να σταθουμε λιγο: Αυτοι που εκαναν τα επεισοδια (και, γιατι οχι και αυτοι που οργανωσαν το \”meeting\”) ειχαν ως σκοπο να κανουν μπαχαλο. Να γινει χοντρο σκηνικο. Να πεσει ξυλο, να τρομαξουν οι περιοικοι και οι επαγγελματιες της περιοχης, να καει και κανενα περιπολικο, η, αν δεν βρισκοταν ευκαιρο, κανενα αυτοκινητο περαστικου. Το αποτελεσμα, το ξερουμε ολοι. Ο,τι εγινε και με τη \”Βουτα\”, ο,τι εγινε και με τη \”Μαυρη\”, μετα απο τετοια \”meeting\”. Τελος για το στεκι.

-Αναρωτιεμαι αν καποιος ειχε κερδος απο ολη αυτη την ιστορια. Αν καποιος, ο δημιουργος της σελιδας, για παραδειγμα, εβγαλε εστω και ενα ευρω. Γιατι, αν ειναι καποιος οικονομικα κερδισμενος (εκτος απ\’ τα δημοσια ταμεια που σε μια βραδια εισεπραξαν τις κλησεις του μισου ετους) αλλαζει καπως το πραγμα, ε;

-Αναρωτιεμαι αφου καποιοι ηθελαν να κανουν \”meeting\” στη συγκεκριμενη περιοχη, αν το προσπαθησαν να το κανουν νομιμα και οργανωμενα. Δηλαδη να κανουν τις αναλογες αιτησεις, να παρουν τις αναλογες αδειες και να το οργανωσουν, γενικα. Ε, δεν το εκαναν, επειδη κοστιζει. Αφου υπαρχει το τσαμπα, που πληρωνουν ολα τα κοροϊδα μαζι, γιατι να πληρωσουμε εμεις;

-Και κανεις να μην ειχε κερδος, ειναι το παραλογο του πραγματος. Πως, ρε ανθρωπε, οικειοποιεισαι εναν δημοσιο δρομο για να κανεις το κεφι σου; Τι σου φταιει η οικογενεια που εχει την ατυχια να μενει στην περιοχη; Τι σου φταιει ο ανθρωπος που ετυχε να περασει απο εκει την ωρα που εσυ ηθελες να κανεις \”το κεφι\” σου; Τι θα εκανες αν σκοτωνοταν καποιος; Ο,τι εκανες και τις αλλες φορες που καποιο αμαξι/μηχανακι/μηχανη κατεληξε στραπατσαρισμενο, στα λιμανακια. Θα ετρεχες να δεις το αιμα. Να γουσταρεις, να ευχαριστηθεις. Γιατι τετοιος εισαι. Χεστηκες αμα ο αλλος μεινει αναπηρος μια ζωη. Η και να πεθανει.

-\”Δεν εχουμε πιστες. Φτιαχτε μας μια\”, θα πει καποιος απο αυτους που συμμετειχε. Ενταξει, αν πραγματικα γουσταρεις την ταχυτητα, τα αυτοκινητα, τις μηχανες, θα ξερεις οτι υπαρχουν καμποσες πιστες. Δεν μπορει να σου περισσευουν 3,5 χιλιαρικα για ενα turbo kit και να μη σου περισσευουν 100 ευρω να πας να ξεδωσεις στα Μεγαρα. Δεν μπορει να κοκορευεσαι οτι ξερεις να οδηγεις και να μην θελεις να αναμετρηθεις σε μια πιστα, οπως οι επαγγελματιες οδηγοι αγωνων. Δεν μπορει να κοκορευεσαι οτι εχεις γρηγορο μηχανημα και να μην τολμας να κατεβεις σε ενα dragster.

-Βεβαια, η αληθεια να λεγεται, οι νεοι, που ετσι κι αλλιως παιρνουν τη σκυταλη απο αλλες απαιδευτες γενιες οδηγων, δεν παραινουνται ακριβως να συμμετασχουν στον μηχανοκινητο αθλητισμο. Οι αγωνες εχουν γινει ενα κλειστο κλαμπ, η συμμετοχη σε μηχανοκινητα αθληματα ειναι πανακριβο σπορ, τα events στα οποια μπορουν να αναμετρηθουν οι \”κοινοι θνητοι\” με ενα κρανος μονο και με ενα μικρο παραβολο συμμετοχης ειναι ανυπαρκτα, η ειναι αστεια οργανωμενα. Οι αγωνιστικες λεσχες -λυπαμαι πολυ που το λεω- ενω εχουν πολυ υλικο στα χερια τους και ενω εχουν τα φοντα να κανουν τον κοσμο \”να παρει τα βουνα\”, δουλευουν καπως σαν δημοσιες υπηρεσιες. Και καπως ετσι, ερημωσαν τα βουνα, ξεχασε ο κοσμος τους αγωνες στην Ελλαδα.

-Την πιστα στην Αθηνα, ξεχασε τη. Δεν γινεται. Το Ελληνικο ηταν μια τρομερη ευκαιρια, η οποια χαθηκε (σε αλλο ρεπορταζ θα δουμε πως και τι). Μη γκρινιαζεις σαν κοριτσακι για κατι που δεν γινεται, σε μια χωρα που δεν εχει ουτε γαζες στα νοσοκομεια της. Βολεψου με ο,τι υπαρχει. Και αυτο που υπαρχει ΔΕΝ ειναι οι δημοσιοι δρομοι.

-Ουδεις αναμαρτητος. Ουτε εγω, φυσικα. Αλλα η ανωριμοτητα, ο χαβαλες, μεχρι την απολυτη βλακεια, εχουν τεραστια αποσταση μεταξυ τους. Οσο \”τρελοι\” και να ειμαστε, δεν εχουμε δικαιωμα να παιζουμε με τις ζωες περαστικων και τις περιουσιες ξενων. Την επομενη φορα, οσοι γουσταρουμε την ταχυτητα και το tuning, να μισθωσουμε ενα κλειστο μερος και να βρεθουμε, η να κανουμε ενα track day σε μια πιστα.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!