Η Ford έφτιαξε… εργοστάσιο καιρού


Ενας απο τους σημαντικοτερους παραγοντες κατα τη διαρκεια των δοκιμων εξελιξης ενος αυτοκινητου, ειναι η πιεση του, υπο τις σκληροτερες συνθηκες. Η \”λεπτομερεια\”, βεβαια, ειναι οτι οι ακραιες συνθηκες, διαφερουν. Ετσι, μπορει οι τεχνικοι να δοκιμαζουν την αντοχη ενος μοντελου στους παγους της Νορβηγιας, ομως, θα πρεπει να κανουν το ιδιο και στην καψα της Σαχαρα, η στην απολυτη υγρασια του Αμαζονιου. 

Η Ford, για να δοκιμαζει τα μοντελα της, αντι να… τρεχει στις ακρες του κοσμου, δημιουργησε μια νεα προηγμενη εγκατασταση δοκιμων,η οποια θα προσομοιωνει μια τεραστια γκαμα απαιτητικων καιρικων συνθηκων – απο τον αρκτικο παγο και καυσωνα της ερημου μεχρι την υγρασια των τροπικων δασων. Με λιγα λογια, η αυτοκινητοβιομηχανια εφτιαξε ενα… εργοστασιο καιρου!

Με αυτο τον τροπο, η Κολωνια θα αποκτησει το μεγαλυτερο υψομετρο της Δυτικης Ευρωπης εκτοπιζοντας το Mont Blanc απο τη θεση της υψηλοτερης κορυφης – το Κεντρο Περιβαλλοντικων Δοκιμων της Ford ειναι η πρωτη εγκατασταση του ειδους που προσομοιωνει υψομετρο 5.200 m 

Το κεντρο θα ειναι πληρως λειτουργικο απο του χρονου και θα προσομοιωνει χιονι, εκτυφλωτικη λιακαδα και βροχη, ακραιες θερμοκρασιες απο -40° C εως +55° C και υγρασια εως 95%, οποιαδηποτε ημερα του χρονου.


Εσυ δεν ηθελες να μπορεις να επιλεγεις τι καιρο θα κανει οποιαδηποτε ημερα του χρονου; Αυτη ακριβως τη δυνατοτητα θα εχουν τωρα οι μηχανικοι της Ford με το ‘Εργοστασιο Καιρου’ οπου θα δοκιμαζουν τα μελλοντικα οχηματα στις πιο απαιτητικες συνθηκες σε ολο τον κοσμο.

Υψομετρα μεγαλυτερα του Mont Blanc, της υψηλοτερης κορυφης των Αλπεων, ταχυτητα οχηματος και ανεμου εως 250 km/h, και χιονι, εκτυφλωτικη λιακαδα και βροχη ειναι απο τις συνθηκες που θα προσομοιωνονται στο προηγμενο Κεντρο Περιβαλλοντικων Δοκιμων της Ford.


Εκτος του οτι θα μετατρεψει την πεδινη Κολωνια της Γερμανιας στην περιοχη με το ‘μεγαλυτερο υψομετρο’ της Δυτικης Ευρωπης μεσω ενος μπουτον, αυτη η εγκατασταση των πολλων εκατομμυριων ευρω θα ειναι το πιο προηγμενο κεντρο τετοιων δοκιμων στο χωρο της αυτοκινητοβιομηχανιας. Θα ειναι το πρωτο που θα προσομοιωνει υψομετρα 5.200 m, θα προσφερει ακραιες θερμοκρασιες απο -40°C (τη μεση χειμερινη θερμοκρασια στην Ανατολικη Σιβηρια) εως +55° C (μολις 1,7° Κελσιου κατω απο την υψηλοτερη θερμοκρασια αερα που εχει καταγραφει παγκοσμιως), καθως και υγρασια εως 95%.

«Προσφεροντας πρωτοφανεις δυνατοτητες, οπως δοκιμη μεγαλου υψομετρου και προσομοιωση ισχυρης χιονοπτωσης, το νεο κεντρο δοκιμων μας παρεχει τα εργαλεια που θα μας βοηθησουν να συνεχισουμε να εξελισσουμε τα καλυτερα οχηματα του μελλοντος,» λεει ο αντιπροεδρος εξελιξης προϊοντων της Ford Ευρωπης, Joe Bakaj. «Ειναι ενα σημαντικο βημα προοδου που θα επιτρεπει στη Ford να προσομοιωνει αποδοτικα και επαναλαμβανομενα τις πιο απαιτητικες περιβαλλοντικες συνθηκες σε ολο τον κοσμο.»

Στο κεντρο – το οποιο η Ford εκτιμα οτι θα ειναι πληρως λειτουργικο απο του χρονου – οι μηχανικοι θα μπορουν να δουλευουν πανω σε εννεα διαφορετικα οχηματα ταυτοχρονα, δοκιμαζοντας την ανεση, την ασφαλεια και τις λειτουργικες δυνατοτητες καθως και  την αποδοση ηλεκτρικων συστηματων, φρεναρισμα, κλιματισμο (A/C) και ρυμουλκηση βαρεων φορτιων.


Η εγκατασταση εχει το μεγεθος γηπεδου ποδοσφαιρου καλυπτοντας μια επιφανεια 5.500 τετραγωνικων μετρων και θα περιλαμβανει: δυο κλιματικες αεροδυναμικες σηραγγες, ενα εργαστηριο μεγαλου υψομετρου και τεσσερις θαλαμους δοκιμων ελεγχομενης θερμοκρασιας, τρεις απο τους οποιους επιτρεπουν τη διεξαγωγη δοκιμων υγρασιας. Επισης θα μπορει να δοκιμαζεται μια εκτενης γκαμα οχηματων υψηλων επιδοσεων και σπορ μοντελων οπως τα πασιγνωστα Focus RS, Focus ST, και Ford Mustang, σε συνθηκες υψηλης ταχυτητας του ανεμου. Και θα χρησιμοποιειται για τη δοκιμη ολων των προσθιοκινητων (FWD), πισωκινητων (RWD) και AWD οχηματων.


Το δικτυο εγκαταστασεων δοκιμων της Ford στην Ευρωπη περιλαμβανει επισης το Ford Lommel Proving Grounds, στο Βελγιο, που φιλοξενει μια ειδικη πιστα δοκιμων κακων οδοστρωματων, και χρησιμοποιειται για δοκιμες με πλευρικους ανεμους, αλμυρο νερο και λασπη. Τα οχηματα Ford υποβαλλονται τακτικα σε επιπονες δοκιμες αντοχης που, σε πραγματικες συνθηκες, αντιστοιχουν σε 5,5 εκατομμυρια χιλιομετρα, ενω περιλαμβανουν περιοχες απαιτητικες οπως η Ερημος Mojave στις ΗΠΑ, ο Αρκτικος Κυκλος και το Αλπικο Περασμα Grossglockner στην Αυστρια.


.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BlkkLLHNnOM]

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!