Εφαρμογή της Ford αξιολογεί το οδηγικό σου επίπεδο!

Πως θα σας φαινοταν αν υπηρχε μια εφαρμογη που θα αξιολογουσε τις ικανοτητες σας στην οδηγηση και θα δημιουργουσε το δικο σας οδηγικο προφιλ, οπως ακριβως κανουν αυτη τη στιγμη οι εφαρμογες για αθληση η απωλεια βαρους;

Ενα νεο πειραμα της Ford με την ονομασια Driver Behaviour Project  βοηθα τους οδηγους να αντιληφθουν το οδηγικο τους επιπεδο, μεσα απο μια ειδικη εφαρμογη που αξιολογει το οδηγικο τους στυλ, λαμβανοντας υπ οψιν παραμετρους οπως η σταθερη επιταχυνση και η ομαλοτητα των  ελιγμων. Η ιδεα ειναι οι οδηγοι να δημιουργουν ενα προσωπικο σκορ με τα δικα τους οδηγικα δεδομενα. Ετσι, θα μπορουσαν να επιτυχουν χαμηλοτερες χρεωσεις για υπηρεσιες οπως η ασφαλιση η ενοικιαση αυτοκινητου.


Το νεο πειραμα αποτελει μερος του σχεδιου  Ford Smart Mobility και αξιολογει τον οδηγο με βαση το οδηγικο του στυλ, λαμβανοντας υπ οψιν παραμετρους οπως η σταθερη επιταχυνση και η ομαλοτητα των  ελιγμων

Η ιδεα ειναι οι οδηγοι να δημιουργουν ενα προσωπικο σκορ με τα δικα τους οδηγικα δεδομενα. Ετσι, θα μπορουσαν να επιτυχουν χαμηλοτερες χρεωσεις για υπηρεσιες οπως ενοικιαση αυτοκινητου, κοινοχρησια οχηματων & συλλογικη μετακινηση (car-sharing & ride-sharing)
Το πειραμα Driver Behaviour Project μελετα επισης τις αντιδρασεις εθελοντων σε στρεσογονες κυκλοφοριακες συνθηκες στο δρομο με τη βοηθεια ενος προσομοιωτη οδηγησης, και μεσα απο την παρακολουθηση των κινησεων των ματιων και των καρδιακων παλμων 

Η επιβραβευση των καλων οδηγων με μειωμενο κοστος χρησης του αυτοκινητου τους ειναι η ιδεα πισω απο το νεο πειραμα του Ford Smart Mobility που ακολουθει παρομοια προσεγγιση με αυτη των εφαρμογων αθλησης & ασκησης.

Το Driver Behaviour Project στοχευει στη δημιουργια ενος προσωπικου σκορ για τους οδηγους με βαση τις διαφορες αντιδρασεις τους, η προσβαση στο οποιο θα γινεται μεσω μιας πρωτοτυπης εφαρμογης smartphone. Η ερευνα αυτη μπορει να οδηγησει σε οικονομικοτερες υπηρεσιες ενοικιασης και κοινοχρησιας οχηματων, ενω παρεχει στους ασφαλιστες τις απαιτουμενες πληροφοριες για την υποστηριξη εκπτωσεων.


«Οπως μια εφαρμογη παρακολουθησης αθλητικης δραστηριοτητας που δειχνει την αποσταση την οποια καλυπτουμε και τις θερμιδες που καιμε, ενα προσωπικο σκορ οδηγου ενθαρρυνει τους οδηγους να οδηγουν πιο εξυπνα» δηλωσε ο Jonathan Scott, project lead, του Ford Smart Mobility. «Θελαμε να κατανοησουμε καλυτερα πως οι ανθρωποι χρησιμοποιουν τα προϊοντα μας ωστε να τους βοηθησουμε να βελτιωσουν τον τροπο χρησης τους – και ενα σκορ, σε συνδυασμο με καθοδηγηση διευκολυνει τη βελτιωση.»

Σε διαστημα τεσσαρων μηνων, συνδεδεμενες συσκευες συνελλεξαν δεδομενα απο περισσοτερα  απο 40 Ford Fiesta, τα οποια οδηγησαν εθελοντες στο Λονδινο, για να καταγραψουν τις αντιδρασεις καθε οδηγου σε 160.000 km και πανω απο 4.000 ωρες. Μεταξυ αυτων υπηρξαν πληροφοριες για την παραμικρη περιστροφη του τιμονιου, τα αποτομα φρεναρισματα καθως και την ημερα, τον καιρο και το ιστορικο της διαδρομης. 

Η Ford θεωρει οτι τα δεδομενα οδηγησης ανηκουν στους πελατες και διερευνα τροπους με τους οποιους μπορουν να τα χρησιμοποιουν προς οφελος τους. Για το συγκεκριμενο project, τα καταγεγραμμενα δεδομενα ενημερωνουν τους οδηγους για το προσωπικο τους σκορ οδηγησης, βασει ενεργειων οπως σταθερη επιταχυνση και ομαλοτητα ελιγμων. 

Χαρη στην σχετικη εφαρμογη, οι οδηγοι μπορουν να βλεπουν πως αυτο το σκορ επηρεαζεται απο τον εκαστοτε τροπο οδηγησης, ενω παρεχονται συμβουλες για βελτιωση, οπως οδηγηση με τη σωστη σχεση στο κιβωτιο. Επισης, υπολογιζεται ενα σκορ για καθε ταξιδι με γνωμονα την αλληλεπιδραση του οδηγου με το οχημα, βασει των εντολων επιταχυνσης, φρεναρισματος και ελιγμων διευθυνσης. Το σκορ αλλαζει αναλογα με τα αποτελεσματα καθε ταξιδιου, ενω ενα γραφικο δειχνει την ταση με την παροδο του χρονου, επιτρεποντας στους οδηγους να βλεπουν ποιες ημερες το σκορ τους ηταν υψηλοτερο η χαμηλοτερο.


Αναλυοντας τα δεδομενα, οι ειδικοι αποκομιζουν περισσοτερες γνωσεις. Εκτος απο τα ειδικα δεδομενα του οχηματος, η εταιρια IDEO ανελαβε να διερευνησει τι πιστευουν, σκεπτονται, αισθανονται και κανουν οι ανθρωποι πισω απο το τιμονι. Εκει αποκαλυφθηκε μια σημαντικη διαφορα: αλλιως πιστευουν οι ανθρωποι οτι οδηγουν και αλλιως οδηγουν στην πραγματικοτητα. 

«Απο τα δεδομενα του οχηματος και τα στοιχεια που συλλεξαμε κατα την ερευνα, μπορεσαμε να δοκιμασουμε ενα πολυ προηγμενο αλγοριθμο βαθμολογησης της οδηγικης συμπεριφορας που εξελιξαμε εσωτερικα. Το σκορ χρησιμοποιηθηκε για τη δημιουργια ενος προφιλ μετακινησης, επιτρεποντας στους οδηγους να εξοικονομουν χρηματα για υπηρεσιες προσαρμοσμενες στις αναγκες τους» προσθεσε ο Scott. 

Η Ford επεκτεινεται αυτη τη στιγμη σαν εταιρια αυτοκινητων αλλα και μετακινησης. Στο πλαισιο αυτο, επιδιωκει δυναμικα αναδυομενες ευκαιριες μεσω του Ford Smart Mobility – του σχεδιου της να ηγηθει στους τομεις συνδεσιμοτητας, μετακινησης, αυτονομων οχηματων, εμπειριας πελατων και διαχειρισης δεδομενων. Το Driver Behaviour Project μπορει να βοηθησει στη βελτιωση των υφισταμενων λυσεων μετακινησης, συμπεριλαμβανομενων των υπηρεσιων on-demand GoDrive ‘car sharing’ και on demand GoRide ‘ride sharing’.

Αναγνωριση του στρες του οδηγου
Η ομαδα του project μελετα επισης πως η οδηγηση επηρεαζει τη φυσικη και συναισθηματικη κατασταση μιας αλλης ομαδας εθελοντων στο Ηνωμενο Βασιλειο στο Πανεπιστημιο του Nottingham. Το Project διερευνα τροπους που θα συμβαλλουν στη βελτιωση των οδηγων.

Μεσω ενος προσομοιωτη οδηγησης αλλα και σε συνθηκες πραγματικης οδηγησης, εθελοντες παρακολουθουνται ως προς τους καρδιακους παλμους, τις κινησεις των ματιων και την εγκεφαλικη λειτουργια τους. Η ερευνα αναδεικνυει ποτε οι οδηγοι ειναι νευρικοι η στρεσαρισμενοι, οπως σε κυκλοφοριακο μποτιλιαρισμα η οταν μεγαλυτερα οχηματα μειωνουν την ορατοτητα.

Αλλαζοντας τον τροπο που κινειται ο κοσμος
Η Ford παρουσιασε το Driver Behaviour Project, μαζι με υπηρεσιες του Ford Smart Mobility και τη νεα πλατφορμα εμπειριας μετακινησης FordPass στην Εβδομαδα Τεχνολογιας του Λονδινου, με εκδηλωσεις που πραγματοποιηθηκαν σε ολη την πολη, στο διαστημα 20-26 Ιουνιου.

Ενα απο τα εκθεματα ηταν και το εξυπνο συστημα σταθμευσης GoPark, που συντομα θα διατιθεται με νεα λειτουργια ανευρεσης χωρου σταθμευσης. Φορητες συσκευες συνδεδεμενες σε οχηματα βοηθουν στο εντοπισμο θεσεων σταθμευσης ενω με εναν ισχυρο αλγοριθμο τα μελη γνωριζουν εαν υπαρχει πιθανοτητα υπαρξης ελευθερου χωρου στον προορισμο της επιλογης τους. 

Σαν Κυριος Χορηγος της Εβδομαδας Τεχνολογιας του Λονδινου, η εταιρια διοργανωσε συζητηση και φορουμ δικτυωσης με θεμα ‘Αλλαζοντας τον τροπο που κινειται ο κοσμος’ στο Vinyl Factory, στο Soho. Ειδικοι μετακινησης και τεχνολογοι του Transport for London, του συστηματος γεωγραφικων δεδομενων What3Words, η εμπορικη τραπεζα με ειδικοτητα στην τεχνολογια και η IDEA ηταν μεταξυ των μελων της συζητησης. Οι προσκεκλημενοι συζητησαν επισης με τον Mike Nakrani, Επικεφαλης του Ford Smart Mobility Europe, και αλλων πρωτοβουλιων του Ford Smart Mobility.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!