100 χρόνια Mazda

30 Ιανουαριου 2020. Η μερα που η Mazda συμπληρωσε και επισημα, εναν αιωνα λειτουργιας. Με αφορμη τα 100α της \”γενεθλια\”, η εταιρεια ξεκινα μια σειρα απο εκδηλωσεις, με αυτες να αρχιζουν απο την εδρα της στη Hiroshima, οπου θα γιορτασει τον εναν αιωνα λειτουργια της στη διαρκεια ολου του 2020, με ανασκοπησεις στο παρελθον, στο σημερα και στο μελλον της εταιρειας.

Αψηφοντας το συνηθισμενο

Απο το 1920, η Mazda κινουνταν σε δικα της μονοπατια, σε μηχανολογια, τεχνολογια και design, \”αμφισβητοντας\” καθε τι συμβατικο και κοινως αποδεκτο, απο την αυτοκινητοβιομηχανια. Σε αυτη τη πορεια, η Mazda εγινε ο πρωτος κατασκευαστης απο την Ασια, που κερδισε τον αγωνα του Le Mans, το 1991, εβαλε στη μαζικη παραγωγη τον περιστροφικο κινητηρα και δημιουργησε το πιο εμπορικα επιτυχημενο διθεσιο roadster, το MX5.

Απο το φελλο, στα αυτοκινητα

Πριν απο 100 χρονια, η Mazda, ειχε την ονομασια \”Toyo Cork Kogyo Co.\” και ηταν μια ετιαρεια παραγωγης φελλου. Το 1921, ο Jujiro Matsuda, αγορασε την εταιρεια, την οποια αρχικα μετετρεψε σε εταιρεια παραγωγης εργαλειων μηχανων και επειτα σε κατασκευαστη αυτοκινητων.
Το πρωτο της μοντελο, ηταν το Mazda Go, ενα τριτροχο \”φορτηγακι\”, το οποιο βγηκε στην αγορα το 1931. Το μοντελο γνωρισε μεγαλη εμπορικη επιτυχια και επιδεχτηκε πολλες βελτιωτικες αλλαγες στη διαρκεια του κυκλου ζωης του, οπως για παραδειγμα το 1938, που απεκτησε ενα κιβωτιο 4 ταχυτητων, μειωνοντας τη καταναλωση του κατα 20%. Μετα το τελος του 2ου Παγκοσμιου Πολεμου, η παραγωγη των οχηματων συνεχιστηκε μολις μετα απο μερικους μηνες, απο τη ριψη της ατομικης βομβας στη Hiroshima.
Τα επαγγελματικα οχηματα, παρεμειναν ως το βασικο προϊον στοχος για τη Mazda μετα το πολεμο, με το πρωτο αυτοκινητο της, το Mazda R360, να παρουσιαζεται το 1960. Στην ανερχομενη αγορα τον Kei-car, το R360 γνωρισε αμεσως μεγαλη εμπορικη επιτυχια.

Πετυχαινοντας το ακατορθωτο 

To 1961, η ετιαρεια ανεθεσε στη γερμανικη NSU, την αναπτυξη και κατασκευη ενος νεου ειδους, ελαφρου και compact κινητηρα, του γνωστου Wankel περιστροφικου κινητηρα. Οι μηχανικοι της Mazda, πετυχαν κατι που πολλοι εως τοτε, θεωρουσαν ακατορθωτο.
Το 1967, το futuristic Mazda Cosmo Sport 110S, εγινε το πρωτο αυτοκινητο παραγωγης, εφοδιασμενο με περιστροφικο κινητηρα. Αυτη ηταν η αρχη, για τη πετυχημενη πορεια της Mazda στο χωρο των αυτοκινητων με περιστροφικο κινητηρα, μεσα απο πολλα μοντελα, οπως το RX7.
Η Mazda ηταν επισης, ο μονος κατασκευαστης που καταφερε να κερδισει ποτε το Le Mans με ενα αγωνιστικο , εφοδιασμενο με κινητηρα χωρις πιστονια. Η νικη αυτη, ηρθε για την εταιρεια το 1991, με το four-rotor 787B.
H Mazda λεει πως η σημερινη της τεχνολογικη γκαμα κινητηρων, κιβωτιων και πλατφορμων μοντελων, SkyActiv, εχει ως πηγη εμπνευσης το Wankel κινητηρα. Με τη σημερινη τεχνολογια, SkyActiv, η Mazda στοχευει στη βελτιστοποιηση της αποδοτικοτητας αλλα και στο να φερει το \”Jinba Ittai\”, τη \”συνδεση\” μεταξυ οδηγου και αυτοκινητου, σε καθε της μοντελο.

Χαρακτηριστικη Ταυτοτητα – Το παθος για οδηγηση

Μπορει ο περιστροφικος κινητηρας Wankel, να εχει ταυτιστει με τη Mazda, ωστοσο, υπαρχει ενα μοντελο της, το οποιο περα με τη ταυστιση του με την ιδια την εταιρεια, εχει ταυτιστει και με το παθος για οδηγηση και τη χαρα αυτης, Προκειται φυσικα, για το MX5, το οποιος μετα απο 4 γενιες (με τη πρωτη του να παρουσιαζεται το 1989), παραμενει ενα απο τα πλεον αγαπημενα driver\’s cars, γεγονος το οποιο φανηκε ιδιαιτερα το 2016, οπου και κατασκευαστηκε το Nr 1.000.000 .

Τα επομενα 100 χρονια

Σημερα, η Mazda εχει μια ευρεια γκαμα μοντελων που εχουν σχεδιαστει ακολουθωντας τη σχεδιαστικη γλωσσα της, Kodo – Soul Of Motion, εχοντας κερδισει πολλα design awards. Το 2019, η Mazda παρουσιασε το ΜΧ-30, το πρωτο της αμοιγως ηλεκτρικο αυτοκινητο.
Προκειται για ενα μοντελο για το μελλον, το οποιο ωστοσο εχει μια αμεση συνδεση με το παρελθον της εταιρειας, μεσα απο τα eco-friendly διακοσμητικα στοιχεια του, απο φελλο !

All in all

Η Mazda ανηκει σε εκεινους τους κατασκευαστες που κανουν τα πραγματα με το δικο τους τροπο. Εχουν μια δικη τους εικονα για το τι ειναι το \”ιδανικο\” η το \”σωστο\” αυτοκινητο. Ειναι απο εκεινους τους κατασκευαστες που εχουν κατι για ολους. Απο το Mazda 2, που ειναι ενα εξαιρειτκο αυτοκινητο πολης, το Mazda 3 και Mazda 6 για οσους θελουν κατι οικογενειακο (με τις εκδοσεις MPS για τους πιο ανησυχους) και φυσικα, το αγαπημενο ολων, το MX5. Μετα την μεγαλη ανανεωση που εκανε στη γκαμα των μοντελων της και με τη τεχνολογια SkyActiv, σιγουρα εχουμε να δουμε πολλα στο επομενα χρονια.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!