BMW Concept Compact sedan ή μήπως σειρά 1 sedan;


Το BMW Group επελεξε την Auto Guangzhou 2015, μια απο τις μεγαλυτερες διεθνεις εκθεσεις αυτοκινητου στην Κινα για να παρουσιαζει μια ξεχωριστη προταση στο παγκοσμιο κοινο: το οραμα της εταιριας για ενα τετραθυρο sedan της compact (μικρομεσαιας) κατηγοριας. «Το BMW Concept Compact Sedan ικανοποιει ολες τις προσδοκιες απο ενα compact sedan», δηλωσε ο Adrian van Hooydonk, ανωτερος Αντιπροεδρος του BMW Group Design. «Οχι μονο προσφερει σε οδηγους και επιβατες εξαιρετικη ευρυχωρια σε συμπαγεις διαστασεις αλλα και τις σπορ ικανοτητες μιας BMW με φινετσα που κατα κανονα χαρακτηριζει μεγαλα sedan της BMW. Η ποιοτητα και η εμφυτη αξια του BMW Concept Compact Sedan προδιδουν τις premium προθεσεις του αυτοκινητου».


Ενα αυτοκινητο για μια νεα γενια. 
Με δεδομενες τις τεραστιες δυνατοτητες αναπτυξης που υποσχεται η Κινεζικη premium compact αγορα, η BMW διερευνησε σε βαθος τις τασεις εξελιξης και τους υποψηφιους πελατες της κατηγοριας. Το πρωτοτυπο BMW Concept Compact Sedan αντικατοπτριζει το life style μιας νεας γενιας νεαρων ανθρωπων στην Κινα. Προκειται για ενα target group που το διακρινει η αυτοπεποιθηση, ο δυναμισμος και η εμμονη σε θεματα ποιοτητας, ενω ξεχωριζει για το υψηλο αισθητικο του κριτηριο. «Η χαρακτηριστικη σχεδιαση του BMW Concept Compact Sedan ενσωματωνει την οδηγικη απολαυση που προσφερει ενα σπορ αυτοκινητο σε minimal εξωτερικες διαστασεις. Ειναι ιδιαιτερη οσο και ουσιαστικη και δινει νεα πνοη στην compact κατηγορια. Αυτο το τετραθυρο sedan συμβολιζει ολες τις αρετες που κανουν τη BMW να ξεχωριζει», εξηγει ο Karim Habib, Επικεφαλης Σχεδιασης BMW Automobiles.


Εξωτερικη σχεδιαση σε προτυπα BMW απο ολες τις οπτικες γωνιες. 
Το συμπαγες ευελικτο εξωτερικο του πρωτοτυπου BMW Concept Compact Sedan υιοθετει φορμα sedan με εντυπωσιακη σχεδιαση τριων ογκων. Οι γνωριμες αναλογιες BMW του προσδιδουν μια δυναμικη γοητεια απαραμιλλη στην κατηγορια. Το αεροδυναμικο καπο και το μακρυ μεταξονιο επιμηκυνουν οπτικα το αυτοκινητο, ενω το ελαφρως κεκλιμενο προς τα πισω παρμπριζ υπογραμμιζει τη σπορ φυση του. Η εξυπνη χρηση διαχρονικων στοιχειων BMW, οπως η μακρια, δυναμικη γραμμη Hofmeister και οι εντυπωσιακες, αναγλυφες επιφανειες διαμορφωνουν μια αθλητικη φιγουρα σε προφιλ οψη και υπογραμμιζουν τη συγγενεια με τα υπολοιπα μελη της οικογενειας BMW. Οι τεσσερις πορτες ενσωματωνονται αρμονικα στις αναλογιες του αυτοκινητου και παρεχουν ευκολη προσβαση στον οδηγο και ολους τους επιβατες. Διακριτικες, μαλακες λαβες ανοιγουν τις πορτες με ενα αγγιγμα στη μεταλλικη τους επιφανεια.


Ισχυρη αλληλεπιδραση επιφανειων . 
Ακριβεις ακμες και καμπυλες ‘σμιλευουν’ δυναμικα τις επιφανειες, ενω η αλληλεπιδραση φωτος και σκιας χαριζει βαθος γλυπτου στα πλευρα του αυτοκινητου και τονιζει τη γραμμωση τους. Οι διογκωμενοι θολοι των τροχων προεξεχουν καθαρα απο το αμαξωμα καθως ‘στενευει’ προς το δρομο και ενισχυουν τη σπορ εικονα του. Η αποκλειστικη εξωτερικη βαφη Liquid Metal Bronze κολλαει στις επιφανειες του αμαξωματος σαν χυτο μεταλλο. Η φωτεινοτητα των χρωστικων εξαρταται απο τη γωνια προσπτωσης του φωτος, αναδεικνυοντας στο μεγιστο βαθμο της σχεδιαστικη γλωσσα του αυτοκινητου. Τα πλαισια των παραθυρων και οι αλουμινενιες βασεις των εξωτερικων καθρεπτων ειναι μια νοτα πολυτελειας, ενω οι αποκλειστικες ζαντες αλουμινιου 20-ιντσων με σχεδιο διπλων ακτινων δημιουργουν ενα οπτικο εφε με τη διχρωμια τους και βαζουν τη δικη τους σφραγιδα στο προφιλ του αυτοκινητου.


Τα εμπρος και πισω τμηματα αποπνεουν γνησια γοητεια. 
Οι σχεδιαστες θελησαν να τονισουν το πλατος του λεπτου εμπρος τμηματος και να προβαλλουν τις σπορ προθεσεις μεσα απο τα πλευρα του αυτοκινητου. Η χαρακτηριστικη μασκα και οι εντυπωσιακοι, στρογγυλοι προβολεις ταυτοποιουν το BMW Concept Compact Sedan σαν μοντελο BMW. Η γνωριμη μορφη και το μεγεθος των ‘νεφρων’ προδιδουν τον ιδιαιτερο χαρακτηρα του αυτοκινητου: ενα μιγμα ευελιξιας, σπορτιφ στυλ και κομψοτητας. Οι εξαγωνικοι στρογγυλοι προβολεις LED σε καθε πλευρα ειναι στραμμενοι προς τη μασκα, δημιουργωντας εναν οπτικο κρικο μεταξυ ‘νεφρων’ και προβολεων που προσδιδει μια δυναμικη εμφανιση στο αυτοκινητο. Απο τον κεντρικο αεραγωγο σχηματος V ξεκινα ενα ‘σχεδιαστικο θεμα’ που χωριζει το κατω τμημα του εμπρος ακρου σε τρια κομματια και του χαριζει μεγαλυτερο ευρος. Η συγχωνευση των επιφανειων και η διαταξη τους σε διαφορετικα επιπεδα προσδιδουν εξτρα βαθος και δυναμισμο στη σχεδιαση.


Οπως το εμπρος τμημα, η οριζοντια δομη του πισω τμηματος υποδηλωνει καθαρα το σπορ χαρακτηρα του. Πλευρικες γραμμες και μια ζωηρη αλληλεπιδραση οριζοντιων φωτεινων και σκουρων επιφανειων τονιζουν το βαθος του πισω τμηματος και ταυτοχρονα δειχνουν το αυτοκινητο χαμηλοτερο. Η λεπτη, επιμηκυμενη σειρα πισω φωτων σε σχημα L ενισχυει αυτη την αισθηση. Ενα φωτεινο στοιχειο LED σε σχημα “L” στο εσωτερικο κανει ορατο το χαρακτηριστικο φωτεινο περιγραμμα και τη νυχτα. Η αναγλυφη πισω ποδια μειωνει την αποσταση μεταξυ δρομου και πισω τμηματος, ενω ενα χρωμιωμενο ενθετο που φαρδαινει προς τα εξωτερικα ακρα της πισω ποδιας προσδιδει μια πινελια κυρους.


Σπορτιφ αναλαφρο στυλ σε συνδυασμο με συγχρονη πολυτελεια για το εσωτερικο. 
Μια ματια στο εσωτερικο της BMW Concept Compact Sedan αποκαλυπτει αμεσα τους οικογενειακους δεσμους της με τη BMW. Παραδειγμα το οδηγοκεντρικο cockpit: ολες οι γραμμες, οι φορμες και τα χειριστηρια ειναι δομημενα με γνωμονα τον οδηγο και τις αναγκες του. Αυτο υπογραμμιζεται απο τις προεξεχουσες γραμμες που συγκλινουν προς την κατευθυνση του ταξιδιου εκατερωθεν του τιμονιου. Ο λεγομενος ‘κωνος ορατοτητας’ που δημιουργειται κατα καποιο τροπο οριοθετει ολοκληρη την περιοχη του οδηγου. Το σχημα των οριζοντιων αεραγωγων και η οριζοντια δομη τους συνεχιζουν το θεμα. Ο ‘κωνος ορατοτητας’ συγκλινει στη Head-Up Display με την οθονη που προβαλλει ολες τις σχετικες πληροφοριες στο αμεσο πεδιο ορατοτητας του οδηγου.


Επιμηκεις οριζοντιες γραμμες και επιφανειες αποτελουν σημειο αναφορας στην οδηγοκεντρικη καμπινα και το σπορ στυλ. Για παραδειγμα, το ταμπλο στην πλευρα του συνοδηγου ‘σβηνει’ μεσα στην πορτα με μια κομψη, οριζοντια κινηση δημιουργωντας την αισθηση οτι αγκαλιαζει τους επιβατες. Αποκλειστικο δερμα Nappa, ξυλο με ανοιχτους πορους και βουρτσισμενο αλουμινιο ειναι τα τρια υλικα που κυριαρχουν στο ταμπλο. Η πανω δερματινη επιφανεια κοσμειται με αντιθετες ραφες, στοιχειο που συνηθως ειναι αποκλειστικοτητα των πολυτελων sedan. Ενα μονοκομματο ενθετο απο γυαλιστερο αλουμινιο πλαισιωνει το ταμπλο, ενω πορτοκαλι περιφερειακος φωτισμος τονιζει το περιγραμμα του τη νυχτα.

Η σχεδιαση των θυρων συνεχιζει τις οριζοντιες γραμμες του ταμπλο και τις επεκτεινει στα πλευρα του αυτοκινητου με μια δυναμικη καμπυλη. Η εμπρος πορτα, για παραδειγμα, επεκτεινεται οπτικα στην κολονα Β και κανει το εσωτερικο να φαινεται μεγαλυτερο. Η καμπινα προσφερει ενα ασυνηθιστο επιπεδο ευρυχωριας για αυτοκινητο της κατηγοριας. Τα σπορ καθισματα, με τα πισω να παραπεμπουν σε αισθητικη ατομικων καθισματων, ενισχυουν αυτη την εντυπωση. Επενδυμενα με φυσικο, απαλο δερμα Nappa σε ζεστες αποχρωσεις Ivory και Grey Brown, καθως και Muted Brown, προσφερουν ασυναγωνιστη ανεση. Πινελιες σε Velocity Tulip – μια ζεστη πορτοκαλι αποχρωση – υπογραμμιζουν τη σπορ γεωμετρια των καθισματων, που ειναι εμπνευσμενη απο αγωνιστικα μπακετ και τονιζουν το σπορ χαρακτηρα του αυτοκινητου, ενω ταυτοχρονα πληρουν τις απαιτησεις ανεσης ενος premium μοντελου. Περαν αυτου, η μεγαλη πανοραμικη οροφη γεμιζει το εσωτερικο με φυσικο φως και αυξανει την αισθηση ευρυχωριας πανω απο τα κεφαλια των επιβατων.


Τεχνικη αισθητικη . 
Ολα τα τεχνικα χαρακτηριστικα του πρωτοτυπου BMW Concept Compact Sedan ειναι ενσωματωμενα στην αισθητικη της καμπινας με ευφυια και φινετσα. Μηχανικα λειτουργικα στοιχεια βασισμενα σε αριστα εργονομικα προτυπα– οπως τα χειριστηρια ελεγχου κλιματισμου, ο επιλογεας ταχυτητων και το συστημα iDrive – εδραζονται σε πολυ μαλακες επιφανειες. Ολες οι υπολοιπες λειτουργιες στο τιμονι, την κεντρικη κονσολα και τα χειριστηρια θυρων ελεγχονται απο φωτιζομενες επιφανειες αφης, των οποιων η μαυρη γυαλιστερη επενδυση δημιουργει ενα ακρως ατμοσφαιρικο περιβαλλον. Επιπλεον, ο συνδυασμος Head-Up Display και οθονης 8,8-ιντσων στην κεντρικη οθονη πληροφοριων παρουσιαζει ολα τα απαραιτητα στοιχεια ανα πασα στιγμη.


Πλουσιος πισω χωρος επιβατων . 
Το πισω τμημα της καμπινας της BMW Concept Compact Sedan αντανακλα τη σημασια που δοθηκε στην ανεση των επιβατων. Παρα τις συμπαγεις διαστασεις του αυτοκινητου, το πισω τμημα ειναι σχεδιασμενο για να φιλοξενει δυο ατομα και υποδεχεται τους επιβατες με μια πληθωρικη αισθηση ευρυχωριας. Τα αποκλειστικα υλικα, η υψηλη ποιοτητα κατασκευης και οι ζεστοι τονοι Ivory και Muted Brown, μαζι με πινελιες σε Velocity Tulip, δημιουργουν ενα ευπροσδεκτο περιβαλλον. Οπτικα, ο πισω παγκος παραπεμπει σε δυο ατομικα καθισματα και προσφερει αφθονο χωρο για την ανεση των επιβατων, συνεχιζοντας τη σπορ αισθηση που αποπνεουν τα εμπρος καθισματα. Η μεγαλη πανοραμικη οροφη με ιβουαρ επενδυση επιτρεπει απλετο φως και μια ευαερη ατμοσφαιρα στη δευτερη σειρα καθισματων. Τη νυχτα, ο περιφερειακος φωτισμος που εκτεινεται μεχρι τις πορτες τονιζει τις περιοχες των διακοπτων αφης των θυρων, παραθυρων και ηχειων. Μια ανεξαρτητη μοναδα ελεγχου κλιματισμου στο πισω τμημα της κεντρικης κονσολας βαζουν τις τελικες πινελιες στο φιλοξενο περιβαλλον των πισω επιβατων.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!