H BMW γιορτάζει τα 50 χρόνια της θρυλικής 2002 turbo και παρουσιάζει την Bmw 2002 Hommage

Το BMW Group δημιουργησε κατι πολυ ξεχωριστο για το φετινο Concorso d’Eleganza Villa d’Este θελοντας να τιμησει ενα απο τα σημαντικοτερα μοντελα στην ιστορια της. Πρωτιστως, η BMW 2002 Hommage τιμα τα εξαιρετικα μηχανολογικα επιτευγματα στα οποια βασιστηκε η BMW 2002 turbo – και τα ξαναφερνει στο προσκηνιο με τη μορφη μιας συγχρονης σχεδιαστικης μελετης.

«Πριν απο 50 χρονια ακριβως, η σειρα 02 σηματοδοτησε την απαρχη μιας εποχης επιτυχιων για τη BMW. Το compact coupe υπηρξε εμβληματικο οχημα στην επιτυχημενη πορεια της μαρκας», εξηγει ο Adrian van Hooydonk, Ανωτερος Αντιπροεδρος BMW Group Design. «Η 2002 καθιερωθηκε στην κορυφη της γκαμας και ηταν το πρωτο αυτοκινητο μαζικης παραγωγης στην Ευρωπη με τεχνολογια turbo, επισφραγιζοντας τον αυθεντικο, σπορ χαρακτηρα του coupe. Ταυτοχρονα, το 2002 turbo ηγηθηκε της τεχνολογικης εξελιξης των κινητηρων BMW. Με τη BMW 2002 Hommage γιορταζουμε ολα αυτα τα επιτευγματα».

Υποσχεση αμιγους οδηγικης απολαυσης.

«Η BMW 2002 Hommage χρησιμοποιει δυναμικες σχεδιαστικες φορμες, ερμηνευοντας με το δικο της τροπο ενα απο τα πιο εμβληματικα οχηματα στην ιστορια της BMW», σχολιαζει ο Karim Habib, Επικεφαλης Σχεδιασμου BMW Automobiles. «Ταυτοχρονα, αποτυπωνει σημαντικους θριαμβους της BMW στο χωρο του μηχανοκινητου αθλητισμου που οφειλονται στην τεχνολογια turbo. Ετσι η Hommage συνδυαζει δυναμικα το παρελθον και το μελλον της BMW καθως υποσχεται μια γνησια οδηγικη απολαυση».

Η χαμηλωμενη σπορ σιλουετα της BMW 2002 Hommage και οι συμπαγεις διαστασεις, σε συνδυασμο με το μακρυ μεταξονιο, τους κοντους προβολους και την προεξεχουσα ‘μυτη καρχαρια’ υποσχονται μια συναρπαστικη οδηγικη εμπειρια με ακαταμαχητο δυναμισμο και ευελιξια. Αεροδυναμικες λεπτομερειες οπως μεγαλα σποϊλερ μπροστα και πισω συνδυαζονται με πληθωρα αεραγωγων για βελτιστοποιηση της ροης αερα γυρω απο το αυτοκινητο και μεγιστοποιηση της αεροδυναμικης πιεσης σε ολες τις συνθηκες.

Ιστορικες λεπτομερειες σε μοντερνα εκδοχη.

Εμπνευσμενη απο τη χαρακτηριστικη χρωμιωμενη λωριδα που πλαισιωνε την 02 στην εποχη της, μια οριζοντια λωριδα απο ανθρακονηματα ‘αγκαλιαζει’ τους ωμους της BMW 2002 Hommage και χωριζει το αμαξωμα οπτικα σε ανεξαρτητα τμηματα. Το πανω τμημα της οροφης, του καπο και του πορτμπαγαζ ειναι ματ για να μην ανακλωνται οι ηλιακες ακτινες – θυμιζοντας τα αγωνιστικα αυτοκινητα μιας αλλης εποχης. Οι γραμμες του αμαξωματος ειναι μινιμαλιστικες, ‘καθαρες’ και ρεουσες. Το κατω τμημα δημιουργει εντονη αντιθεση με μια high-gloss βαφη, πολυ τολμηρες, αναγλυφες επιφανειες και χαρακτηριστικες γραμμες που προσδιδουν στα πλευρα μια συγχρονη νοτα και οδηγουν το βλεμμα στους πισω, κινητηριους τροχους. Η βαφη Space Race Metal περιβαλλει τη BMW 2002 Hommage σαν υγρο μεταλλο. Σε ματ και γυαλιστερη υφη, η light metallic blue δημιουργει αλλοτε μια λαμπερη ιριδιζουσα μπλε εμφανιση, ενω αλλοτε υπερτερουν οι τονοι του γκρι, αναλογα με την προσπτωση του φωτος. Αυτο το παιχνιδι της βαφης με το φως χαριζει στην επιφανεια μια δυναμικη αισθηση βαθους. Ολοκληρο το αμαξωμα ξεχειλιζει δυναμη και ενεργεια.

Ενα ιδιαιτερα εντυπωσιακο χαρακτηριστικο στα πλευρα του αυτοκινητου ειναι οι ογκωδεις θολοι των τροχων που αγκαλιαζουν το αμαξωμα σαν τεσσερα στιβαρα ‘μπρατσα’. Καπου, θυμιζουν την εκδοση BMW 2002 turbo, που χρειαζοταν φαρδιες προεκτασεις βιδωμενες στο αμαξωμα για τις προδιαγραφες ενος πολυ φαρδυτερου μετατροχιου. Η Hommage ενσωματωνει ομορφα αυτη τη λεπτομερεια στα ειδικα σχεδιασμενα πανελ. Αεροδυναμικες επιφανειες και γραμμες σμιλεμενες με ακριβεια αγκαλιαζουν τους δυναμικους θολους των τροχων δινοντας τους πρωταγωνιστικο ρολο. Διχρωμες ζαντες αλουμινιου 20 ιντσων ολοκληρωνουν το στυλ του αυτοκινητου στην επαφη του με το δρομο. Η μοντερνα εμφανιση αυτων των μηχανουργικα κατεργασμενων πολυακτινων ζαντων παραπεμπει σε αγωνιστικες ζαντες αλλων εποχων, ενω χρυσες δαγκανες με το εμβλημα Μ προσθετουν μια σφραγιδα κυρους.

Απεναντι σε μια παραδοση BMW 50 ετων.

Το εμπρος τμημα της BMW 2002 Hommage αποπνεει δυναμισμο και αυτοπεποιθηση. Στυλιστικα, γεφυρωνει μια ιστορια 50 χρονων, καθως συνδυαζει τα χαρακτηριστικα, οριζοντια στοιχεια της σειρας 02 με τη συγχρονη σχεδιαση της BMW. Το εμπρος τμημα πλαισιωνεται οπτικα απο προεξεχοντες θολους τροχων. Το φαρδυ μετατροχιο και το χαμηλωμενο αμαξωμα συνθετουν ενα μεγαλο καμβα οπου σχεδιαζονται ευμεγεθεις επιφανειες. Οι γραμμες και το σχημα του καπο θυμιζουν τη χαρακτηριστικη ‘λογχη’ που σχηματιζεται στο κεντρο των μοντελων 02 και πλαισιωνει το εμβλημα της BMW στη μασκα. Προσθετες χαρακτηριστικες γραμμες διαχωριζουν με ακριβεια τις ματ επιφανειες.

Κεντρικο στοιχειο του εμπρος τμηματος ειναι η γνωριμη μασκα BMW. Εδω, εχει τη μορφη μιας χαμηλης, ενσωματωμενης μοναδας, που ενισχυει τη σχεδιαστικη συνοχη με το ιστορικο μοντελο. Αναγλυφες, μαυρες διπλες μπαρες προσδιδουν φινετσα στις λεπτομερειες της φαρδιας μασκας. Οπως η BMW 2002, η BMW 2002 Hommage διαθετει επισης δυο μονους προβολεις που οριοθετουν το εντυπωσιακο εμπρος τμημα. Οι προβολεις πλαισιωνονται απο κατοπτρα με χρυσαφι αποχρωση που σκοπιμα παραπεμπει στη ‘χρυση’ 50η επετειο απο το λανσαρισμα της BMW 2002. Τα κατοπτρα παραπεμπουν επισης στην κιτρινη αποχρωση πολλων προβολεων αγωνιστικων αυτοκινητων της εποχης εκεινης. Μια συνεχης μαυρη λωριδα δημιουργει την καταλληλη οπτικη πλατφορμα για τις μασκες και τους προβολεις, συγκεντρωνει τα στυλιστικα στοιχεια του εμπρος τμηματος και υπογραμμιζει το φαρδυ και αθλητικο στησιμο του αυτοκινητου. Οι πιο παρατηρητικοι θα διακρινουν επισης τα φλας, τα οποια – οπως ο προγονος του αυτοκινητου – τοποθετουνται ανεξαρτητα απο τους προβολεις και ενσωματωνονται σε μια φαρδια λωριδα (απο carbon στην εκδοση Hommage) πανω απο αυτους.

Η μεγαλη, εμπρος ποδια, μια στυλιστικη συνδεση με τα μοντελα της δεκαετιας του \’70, μειωνει την οπτικη αποσταση αναμεσα στη BMW 2002 Hommage και το δρομο και αναδεικνυει την οδηγοκεντρικη προσεγγιση. Μαζι με το φαρδυ, σπορ στησιμο του αυτοκινητου, αυτη η τεχνικα πρωτοποριακη σχεδιαση προμηνυει κορυφαιο κρατημα και αξιοπιστη συμπεριφορα στις γρηγορες στροφες. Τωρα, οπως και την εποχη που η BMW 2002 ηταν στις δοξες της, η σχεδιαστικη τελειοτητα και τη τεχνολογια turbo προσφερουν απαραμιλλη απολαυση σε αγωνιστικες πιστες, επαρχιακους δρομους και ορεινα περασματα. Τα σηματα turbo στην εμπρος ποδια και το λογοτυπο “turbo” παραπεμπουν στα πρωτα αυτοκολλητα της 2002 turbo οπως και το καλυμμα του εξωτερικου καθρεπτη στην πλευρα του οδηγου. Επιφανειες απο carbon χαρακτηριζουν την εμπρος ποδια και τα μαρσπιε, ενω δημιουργουν μια τεχνικη, γοητευτικη αντιθεση με τις επιφανειες που βαφονται στο χρωμα του αμαξωματος.

Στοχευοντας στο σπορ στυλ.

Η σχεδιαση πισω τμηματος της BMW 2002 Hommage φερνει στη μνημη στοιχεια της 2002 turbo. Για παραδειγμα, η οριζοντια υποδιαιρεση των πλουσιων επιφανειων του αυτοκινητου και οι καθαρες γραμμες δινουν εμφαση στο πλατος και επομενως υποδηλωνουν δυναμισμο, σε συνδυασμο με μια μοντερνα αισθηση. Το σχημα των πισω φωτων ειναι εμπνευσμενο απο το ιδιο ιστορικο προτυπο. Τα σχεδον ορθογωνια φωτα οριοθετουν σχεδιαστικα το πισω τμημα. Τα κρυσταλλινα καλυμματα εχουν συγχρονη εμφανιση σε black-panel και οταν τα φωτα ειναι αναμμενα αποκαλυπτουν μια εικονα του εσωτερικου τους. Οταν ειναι σβηστα, φαινεται μονο μια ομοιομορφη μαυρη επιφανεια. Οπως και μπροστα, αυτο ενισχυει την εντυπωση μιας λωριδας τυλιγμενης γυρω απο το αυτοκινητο.

Το λογοτυπο BMW στα δεξια της πινακιδας κυκλοφοριας αναμεσα στα δυο πισω φωτα ειναι ενα ακομα χαρακτηριστικο της 02. Οι μυωδεις θολοι των τροχων καθοριζουν το πισω τμημα και αναδεικνυουν το φαρδυ μετατροχιο, ενω μελετημενα σποϊλερ προσδιδουν μια μοντερνα νοτα. Ενας διαχυτης απο ανθρακονηματα (carbon) ενσωματωνει τις γνωριμες πλεον διπλες αποληξεις εξαγωγης και αποδιδει στο πισω τμημα μια σπορτιφ διασταση.

Η νεα εκδοχη της BMW 2002 εχει τη μορφη ενος compact σπορ coupe με την κλασικη παραδοση των μοντελων BMW Hommage. Αλλα περαν αυτου, η BMW 2002 Hommage ενσαρκωνει την εννοια της γνησιας οδηγικης απολαυσης οπως αυτη οριζεται το 2016.




.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CZqO7hEeWas]

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!