H GM ετοίμασε αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι!

Το μελλον, τελικα, ερχεται πολυ γρηγορα. Προς επιρρωση τουτου, η τεχνολογια της αυτονομης οδηγησης καλπαζει με ρυθμους που μαλλον τρομαζουν, οχι μονο τον μεσο οδηγο, αλλα ακομα και τους επιτελεις των αυτοκινητοβιομηχανιων.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=MvP82IsGqNc&w=320&h=266] 

Με μια αιφνιδιαστικη κινηση, η General Motors θετει εαυτον στην κεφαλη των προσπαθειων για την καθιερωση των αυτονομων αυτοκινητων: Αυτες τις ημερες, προσπαθει να παρει αδεια κυκλοφοριας στις Ηνωμενες Πολιτειες για το αυτονομο μοντελο της, το οποιο δεν ειναι σαν ολα τα αλλα. Ειναι το πρωτο αυτοκινητο του πλανητη που δεν εχει τιμονι, πενταλ και οποιαδηποτε αλλα χειριστηρια για οδηγο. Το μοναδικο «χειριστηριο» που υπαρχει, ειναι ενα κουμπι εκτακτης αναγκης, το οποιο θα πατουν οι επιβατες, σε περιπτωση που θελουν να ακινητοποιησουν το οχημα.

«Οταν βλεπεις αυτη την εικονα για πρωτη φορα, ειναι καπως σοκαριστικο», ειπε ο προεδρος της GM, Dan Ammann, ο οποιος εξηγησε οτι «γι’ αυτο και πιστευουμε οτι αυτη ειναι μια σημαντικη στιγμη στο ταξιδι μεχρι την πληρη εφαρμογη των αυτονομων οχηματων. Σιγουρα, καποιοι θα ειναι περιεργοι στην αρχη, ομως σιγουρα θα συμφωνησουν οτι ειναι μια σημαντικη εξελιξη της τεχνολογιας και θα την αγκαλιασουν».
Οι δοκιμες στα αυτονομα οχηματα της GM εχουν ηδη αρχισει, ανεπισημως

Τεχνικα, το πρωτο αυτοκινητο χωρις τιμονι και πενταλ, ειναι το Google Self-Driving Car Project, με το ονομα Waymo. Με τη διαφορα ομως, οτι δοκιμαστηκε «ανεπισημα». Εδω, η General Motors εχει καταθεσει αιτηση στην ομοσπονδιακη κυβερνηση των ΗΠΑ να της δοθει αδεια να δοκιμασει σε πραγματικες συνθηκες κυκλοφοριας αυτοκινητα χωρις τιμονι, πενταλ και αλλα χειριστηρια οδηγησης.

Εαν η Ουασινγκτον εγκρινει το αιτημα, η GM σχεδιαζει να δοκιμασει 2.500 τροποποιημενα αυτονομα Chevrolet Bolts σε δημοσιους δρομους, σε τουλαχιστον επτα Πολιτειες της Αμερικης.

Η εταιρεια εξηγει οτι με αυτο τον τροπο, εξοικονομει βαρος στα μοντελα της, ενω εαν η τεχνολογια αποδειχθει πληρως λειτουργικη, θα προσθεσει αλλη μια θεση εμπρος, μετατρεποντας ετσι τα Bolts σε εξαθεσια.

Διαφορες αλλες εταιρειες, οπως η BMW, η Mercedes- Benz κ.α. οι οποιες τρεχουν ερευνες για την αυτονομη οδηγηση, εχουν παρουσιασει φουτουριστικα concept cars, στα οποια το τιμονι, τα πενταλ και το καντραν αναδιπλωνονται οταν ο οδηγος επιλεξει τον «αυτοματο πιλοτο». Εδω, ομως, μιλαμε για κατι εντελως διαφορετικο. Αυτο το μοντελο, απλα δεν εχει δυνατοτητα συμβατικης οδηγησης. Υπο τη διοικηση της δαιμονιας –οπως αποδεικνυεται- Mary Barra, η GM φανηκε να συρρικνωνεται. Εχασε τα σκηπτρα της μεγαλυτερης αυτοκινητοβιομηχανιας του πλανητη και απομονωθηκε απο εναν αριθμο αγορων, με τελευταια την Ευρωπη, οπου και εκλεισε τις δραστηριοτητες της πουλωντας την Opel/Vauxhall στον γαλλικο ομιλο PSA. Στην πραγματικοτητα, βεβαια, η Barra, δεν οδηγουσε τη GM σε μια τρομακτικη υποχωρηση στην εσωστρεφεια, οπως υπεθετε ολος ο κοσμος. Η Αμερικανιδα απλα επιχειρουσε να μειωσει τα κοστη του ομιλου και να απελευθερωσει πορους, για την αναπτυξη και εφαρμογη νεων τεχνολογιων, οπως αυτη που προτιθεται να παρουσιασει στην εκθεση αυτοκινητου του Detroit. Εκει, οπου αναμενεται να κανει ντεμπουτο το πρωτο -ευρειας παραγωγης- αυτοκινητο του κοσμου χωρις τιμονι. Και χωρις πενταλ. Το ερωτημα, βεβαια, ειναι αν ο κοσμος ειναι ετοιμος να το δεχτει. Εσυ, θα «εμπιστευοσουν» ενα αυτοκινητο να σε μεταφερει στον προορισμο σου, χωρις να εχεις τη δυνατοτητα να παρεμβεις σε αυτο;

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!