Το 2017 η Volvo θα βγάλει στο δρόμο 100 αυτόνομα αυτοκίνητα

Το μεγαλοπνοο πλανο της Volvo για μηδεν θανατους απο τροχαια εχει ξεκινησει για τα καλα. Μετα τις τελειες επιδοσεις που καταφερε η Volvo με το XC90 κατακτωντας με περισσεια ανεση τα 5 αστερια στο Euro NCAP και το απολυτο 100% στην αξιολογηση του συστηματος επειγουσας αυτονομης πεδησης ερχεται ξανα να μας εντυπωσιασει με την παρουσιαση του εξελιγμενου και απλουστατου στην χρηση συστηματος αυτονομης οδηγησης. Ας ελπισουμε μονο να μη θεωρηθει ποτε η οδηγηση ως χαμενος χρονος μιας μετακινησης παρα μονο στην κινηση για να μην χασουν οι νεες γενιες την χαρα και την ελευθερια της οδηγησης.

Η Volvo πρωτοπορει και μας παρουσιαζει ενα ασφαλες και ευκολονοητο «περιβαλλον χρηστη» (user interface) για αυτονομα οδηγουμενα οχηματα
Μεσα στο 2017 θα δοκιμαστουν σε πραγματικες κυκλοφοριακες συνθηκες 100 αυτοκινητα Volvo στην πολη του Γκετεμποργκ.

Ο «Αυτοματος Πιλοτος Intellisafe» της Volvo μας δειχνει το μελλον της αυτοκινησης
Η Volvo Cars αποκαλυπτει ενα απο τα πλεον προηγμενα και ευκολονοητα «περιβαλλοντα χρηστη» (user interfaces) στον κλαδο του αυτοκινητου. Στοχος της σουηδικης μαρκας, να εξαγει πολυτιμα συμπερασματα μεσα απο χρηση σε πραγματικες συνθηκες, στο πλαισιο του προγραμματος Drive Me, για το πως οι οδηγοι θα μεταβιβαζουν και θα ανακτουν τον ελεγχο στη λειτουργια αυτονομης οδηγησης (AD – Autonomous Driving) στα προσεχη της μοντελα.


Με την ελευση της τεχνολογιας αυτονομης οδηγησης, η σχεση αναμεσα στον οδηγο και το user interface του αυτοκινητου καθισταται ιδιαιτερα σημαντικη. Η ασφαλης και ομαλη μεταβιβαση (και ανακτηση) του ελεγχου ειναι ο ακρογωνιαιος λιθος καθε νεας αξιοπιστης AD τεχνολογιας. Η Volvo Cars σχεδιασε τον «Αυτοματο Πιλοτο IntelliSafe», με το εμπορικο ονομα να ειναι ενας συνδυασμος των ορων ευφυης (intelligent) και ασφαλης (safe), ετσι ωστε να ειναι αυτο που υποδηλωνει το ονομα του: ευφυης και ασφαλης, η οπως αυτο μεταφραζεται στην καθημερινοτητα του οδηγου, απλος και διαισθητικος. Η λειτουργια αυτονομης οδηγησης ενεργοποιειται/απενεργοποιειται με ειδικα σχεδιασμενα paddles στο τιμονι.

Πως λειτουργει
Εισερχομενο σε μια διαδρομη οπου η λειτουργια αυτονομης οδηγησης ειναι διαθεσιμη, το αυτοκινητο εμφανιζει στον οδηγο ενα μηνυμα οτι ο Αυτοματος Πιλοτος ειναι ετοιμος. Την ιδια στιγμη, οι φωτεινες ενδειξεις στα paddles του τιμονιου αρχιζουν να αναβοσβηνουν. Ο οδηγος τραβα προς το μερος του τα δυο paddles ταυτοχρονα, για να ενεργοποιησει την αυτονομη λειτουργια. Τοτε οι ενδειξεις στα paddles σταματουν να αναβοσβηνουν και παραμενουν συνεχως φωτεινες σε πρασινο χρωμα, ενω ο Αυτοματος Πιλοτος επιβεβαιωνει οτι το αυτοκινητο εχει αναλαβει την οδηγηση και την εποπτεια της κυκλοφοριας.


 Οταν η αυτονομη οδηγηση δεν ειναι πλεον διαθεσιμη, ο οδηγος ειδοποιειται να αναλαβει παλι τον ελεγχο και να συνεχισει το ταξιδι. Μια ενδειξη αντιστροφης μετρησης εξηντα δευτερολεπτων εμφανιζεται στην οθονη. Αν ο οδηγος δεν χρησιμοποιησει τα paddles για να ανακτησει τον ελεγχο στη διαρκεια αυτου του ενος λεπτου, το αυτοκινητο θα ακινητοποιηθει στο πλαϊ του δρομου μονο του και με ασφαλεια.

O Τομας Ινγκενλατ (Thomas Ingenlath), Ανωτερος Αντιπροεδρος Σχεδιασμου της Volvo Cars, δηλωσε: «Σχεδιασαμε ενα user interface που ειναι ασφαλες και ευκολονοητο, ετσι ωστε οι οδηγοι να μπορουν να το εμπιστευτουν, τοσο οταν παραδιδουν τον ελεγχο στο αυτοκινητο οσο και οταν ερθει η στιγμη να τον ανακτησουν».

Ο Αυτοματος Πιλοτος IntelliSafe της Volvo θα ειναι διαθεσιμος για πρωτη φορα σε εκατο νεα Volvo XC90 που θα παραχωρηθουν για το προγραμμα Drive Me στο Γκετεμποργκ, εδρα της Volvo Cars, το 2017. Προκειται για το πιο φιλοδοξο προγραμμα αυτονομης οδηγησης παγκοσμιως. Μεσω του Drive Me, 100 αυτονομα οδηγουμενα Volvo θα διατεθουν σε οικογενειες και σε ανθρωπους που μετακινουνται σε σταθερη βαση γυρω απο το Γκετεμποργκ, για χρηση σε καθημερινες συνθηκες. Τα αυτοκινητα θα οδηγουνται αυτονομα για περιπου 50 χιλιομετρα σε επιλεγμενους δρομους.

Μετα την ολοκληρωση του Drive Me, ο Αυτοματος Πιλοτος IntelliSafe θα λανσαριστει επισημα στο κοινο.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=/MbTa-yVMqf8]

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!