Αυτοκινητάκι αγάπη μου θα λέμε και… θα μας απαντά!


Πλησιαζει η μερα που ο ερωτας μας με το αυτοκινητο θα εχει ανταποκριση και δεν θα μενει στα βρουμ βρουμ και στα στριγκλισματα των ελαστικων αλλα θα μας μιλαει δειχνοντας κατανοηση, στις αναγκες και στα συναισθηματα μας. Κατι σαν την αμφιλεγομενη ταινια HER οπου ο πρωταγωνιστης ερωτευεται το λογισμικο του! Υπερβολικο; Ναι, αλλα περα για περα αληθινο με την τεχνολογια να κανει αλματα και να ενσωματωνεται στα αυτοκινητα. Τοτε ειναι που δεν θα δανειζουμε το αυτοκινητο μας ουτε για λιγο. Αν και ο γνησιος petrolhead προτιμα να του μιλα μονο ο κινητηρας και η εξατμιση…

Στο μελλον, τα αυτοκινητα τους θα καταλαβαινουν πολυ περισσοτερα, ακομα και απο την εκφραση του προσωπου τους η τον τονο της φωνης τους και θα τους προτρεπουν μαλιστα να κανουν πραγματα, οπως: «Θα θελατε να παραγγειλετε λουλουδια για τη μητερα σας την Ημερα της Μητερας;»  η «Να επιλεξω μια λιγοτερο μποτιλιαρισμενη αλλα πιο αργη διαδρομη για το σπιτι;”


Το αυτοκινητο συντομα θα γινει ο βοηθος μας, συντροφος στο ταξιδι, το δεξι μας χερι, και θα μπορουμε να συζηταμε τα παντα και να ζηταμε οτιδηποτε, σε σημειο που πολλοι απο εμας ισως ξεχνουν οτι μιλαμε σε ενα μηχανημα…

Καθως ολα τα νεα μοντελα προβλεπεται να προσφερουν φωνητικη αναγνωριση μεχρι το 2022, τα μελλοντικα συστηματα εξελισσονται για να αναγνωριζουν τον τονο της φωνης και τις εκφρασεις του προσωπου



Το συστημα συνδεσιμοτητας SYNC 3 της Ford ηδη προσφερει φωνητικο ελεγχο (voice control), Apple CarPlay και Android Auto, και συντομα θα επιτρεπει στους οδηγους να χρησιμοποιουν την εικονικο βοηθο Alexa της Amazon 

Η Ford με το Πολυτεχνειο του Ααχεν (RWTH Aachen University) διερευνα τη χρηση πολλαπλων μικροφωνων για τη βελτιωση της επεξεργασιας του λογου και τη μειωση των επιπτωσεων των εξωτερικων θορυβων και πιθανων διακοπων

Εχουμε συνηθισει στην ιδεα οτι τα αυτοκινητα καταλαβαινουν αυτα που λεμε. Οι ειδικοι προβλεπουν οτι στο μελλον μπορει να γνωριζουν και πως νιωθουμε – μερικες φορες χωρις να πουμε ουτε λεξη.


Σχεδον το 90% ολων των νεων αυτοκινητων αναμενεται να προσφερουν λειτουργια φωνητικης αναγνωρισης μεχρι το 2022*. Το επομενο βημα για τα αυτοκινητα του αυριο θα ειναι να εντοπιζουν ανεπαισθητες αλλαγες στις εκφρασεις του προσωπου μας καθως και διακυμανσεις και αυξομειωσεις στον τονο της φωνης μας ενω μιλαμε, κανοντας πιο ευχαριστη την οδηγικη εμπειρια.

Εξελιγμενα συστηματα – εξοπλισμενα με προηγμενα μικροφωνα και καμερες μεσα στο αυτοκινητο – θα μπορουν να μαθαινουν ποια τραγουδια επιθυμουμε να ακουμε οταν ειμαστε στρεσαρισμενοι και τις περιπτωσεις που απλα απολαμβανουμε τη σιωπη. Ο εσωτερικος φωτισμος της καμπινας θα μπορει επισης να εναρμονιζεται με τη διαθεση μας.


«Βρισκομαστε στο δρομο για την εξελιξη του ‘ανθρωπινου’ αυτοκινητου το οποιο θα μπορει να σας λεει ενα αστειο για να ευθυμησετε, να σας παρεχει συμβουλες οταν τις χρειαζεστε, να σας υπενθυμιζει γενεθλια και να σας κρατα σε εγρηγορση σε μακρινα ταξιδια» δηλωσε η Fatima Vital, senior director, Marketing Automotive, της Nuance Communications, που βοηθησε τη Ford στην αναπτυξη της λειτουργιας φωνητικης αναγνωρισης (voice recognition) του συστηματος συνδεσιμοτητας SYNC.


Ο φωνητικος ελεγχος μεσω υπολογιστικου νεφους (Cloud) προβλεπεται οτι θα διατιθεται για το 75% των νεων αυτοκινητων μεχρι το 2022*, και αναμενεται οτι τα μελλοντικα συστηματα θα εξελιχθουν σε προσωπικους βοηθους που αναπροσαρμοζουν ραντεβου και παραγγελνουν φαγητο σε πακετο οταν οι οδηγοι καθυστερουν στην κινηση.


Οι φιλοι του κινηματογραφου θα θυμουνται στην ταινια “Her,” τη Samantha που υποδυοταν η ηθοποιος Scarlett Johansson να ικανοποιει ολες τις επιθυμιες του Theodore Twombly, σαν ενα συστημα φωνητικης αναγνωρισης, το οποιο με πρωτοφανη ακριβεια, μαθαινε τη διαθεση, τις αναγκες και τις επιθυμιες του – και μονο απο  τον τονο της φωνης του. Πολυ συντομα και το δικο σας αυτοκινητο θα μπορει να κανει κατι παρομοιο. 


Φετος το καλοκαιρι το συστημα συνδεσιμοτητας SYNC 3 της Ford θα επιτρεπει στους οδηγους να συνδεονται με την εικονικη βοηθο Alexa της Amazon, επικοινωνωντας σε 23 διαφορετικες γλωσσες και πολλες τοπικες διαλεκτους. Εχοντας προσβαση σε πηγες του υπολογιστικου νεφους (cloud), τα αυτοκινητα του μελλοντος θα δινουν τη δυνατοτητα σε ακομα περισσοτερους οδηγους να μιλουν τη μητρικη τους γλωσσα, εξαιρετικη ειδηση για τη σημερινη Διεθνη Ημερα Μητρικης Γλωσσας. 

«Φωνητικες εντολες οπως ‘I’m hungry’ και ‘I need coffee’ εχουν ηδη αναβαθμισει το SYNC 3 σε επιπεδο προσωπικου βοηθου,» δηλωσε η Mareike Sauer, voice control engineer, Connectivity Application Team, της Ford Ευρωπης. «Στο επομενο σταδιο, οι οδηγοι θα μπορουν να μιλανε στη μητρικη τους γλωσσα με τη δικη τους προφορα, ακομα και να χρησιμοποιουν δικες τους λεξεις, για μεγαλυτερη φυσικοτητα του λογου.»

Το Apple CarPlay™ προσφερει εναν απλο τροπο χρησης του iPhone μεσα απο την οθονη αφης του αυτοκινητου παρεχοντας στους χρηστες προσβαση σε φωνητικους ελεγχους του Siri Eyes-Free, σε εφαρμογες Apple Maps, Apple Music, Λειτουργιες Τηλεφωνου και Μηνυματων και ποικιλες αλλες εφαρμογες. Το Android Auto™ προσφερει Google Maps και μουσικη στην οθονη του αυτοκινητου και επιτρεπει φωνητικο ελεγχο τηλεφωνικων κλησεων και μηνυματων*. 

Ενα ερευνητικο προγραμμα που ‘τρεχει’ αυτη την εποχη η Ford με το Πολυτεχνειο του Ααχεν (RWTH) περιλαμβανει τη χρηση πολλαπλων μικροφωνων για τη βελτιωση της επεξεργασιας του λογου και τη μειωση των επιπτωσεων των εξωτερικων θορυβων και πιθανων διακοπων. Εκτιμαται οτι μεσα στην επομενη διετια, τα συστηματα φωνητικου ελεγχου θα μας προτρεπουν να κανουμε κατι, οπως: «Θα θελατε να παραγγειλετε λουλουδια για τη μητερα σας την Ημερα της Μητερας;» «Να επιλεξω μια λιγοτερο μποτιλιαρισμενη αλλα πιο αργη διαδρομη για το σπιτι;” και «Σας τελειωνει η αγαπημενη σας σοκολατα και το αγαπημενο σας καταστημα εχει διαθεσιμη. Θελετε να σταματησετε για να αγορασετε;»   
   
Στο μελλον, ο ελεγχος μεσω χειρονομιων η κινησεων των ματιων, θα επιτρεπει στους οδηγους να απαντουν στις τηλεφωνικες κλησεις με ελαφρα κλιση της κεφαλης, να ρυθμιζουν την ενταση του ηχου με μικρες περιστροφικες κινησεις και να οριζουν τον προορισμο πλοηγησης ριχνοντας απλα ενα βλεμμα στο χαρτη.

Υπαρχει λοιπον κινδυνος, οπως στην ταινια “Her” να ξεμυαλιστουμε με τα προηγμενα μας συστηματα φωνητικης αναγνωρισης; 

«Πολλοι ειναι ηδη ερωτευμενοι με τα αυτοκινητα τους αλλα με τα νεα συστηματα που μαθαινουν και προσαρμοζονται, περιμενουμε να δημιουργηθουν πολυ ισχυρες σχεσεις.» δηλωσε η Dominic Watt, λεκτορας του τμηματα Γλωσσας και Γλωσσολογιας του Πανεπιστημιου του. «Το αυτοκινητο συντομα θα γινει ο βοηθος μας, συντροφος στο ταξιδι, το δεξι μας χερι, και θα μπορειτε να συζητατε τα παντα και να ζητατε οτιδηποτε, σε σημειο που πολλοι απο εμας ισως ξεχνουν οτι μιλαμε σε ενα μηχανημα.»


Στο μεγαλυτερη παγκοσμιο συνεδριο κινητης τηλεφωνιας ‘Mobile World Congress’ που πραγματοποιειται στη Βαρκελωνη την ερχομενη εβδομαδα, η Ford θα αποκαλυψει τις επομενες εξελιξεις στις μετακινησεις και τη συνδεσιμοτητα. 

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!