Δε βαρεθήκαμε να σκοτωνόμαστε;

Καθε ενα, αντε το πολυ 2-3 χρονια, «κατι» γινεται και το ξαναθυμομαστε: Στην Ελλαδα χτυπαμε high score στο να σακατευομαστε, η, χειροτερα, σκοτωνομαστε, σε τροχαια ατυχηματα και δυστυχηματα. Αυτο το «κατι», ειναι (συνηθως) ενα τροχαιο, το οποιο εχει τα «συστατικα» για να μονοπωλησει, εστω και σε μεγαλο βαθμο, την επικαιροτητα. Ενα σοκαριστικο βιντεο, καποιος διασημος τραγουδιστης, ενας γονος πλουσιας οικογενειας, μια χουφτα παιδια βιοπαλαιστων, ενα μωρο, στην αγκαλια της μανας του. Αυτη τη φορα, ειναι το βιντεο με τη νταλικα που περασε στο αντιθετο ρευμα της λ. Κηφισου και θερισε δυο ζωες.


Ε, λοιπον, σου εχω νεα: Αυτο το τροχαιο, με τον –μεθυσμενο!!!- οδηγο της νταλικας δεν ειναι συγκλονιστικοτερο απο αλλα. Καθε μερα, στη σκληρη, αλλοτε καυτη, αλλοτε παγωμενη –και συχνα κακιστης ποιοτητας- ασφαλτο που σκεπαζει τους δρομους αυτης της χωρας, ξεψυχανε ανθρωποι. Φευγουν ζωες. Καθολου πιο ασημαντες απο του Παντελιδη, του Βακακη, του εκαστοτε celebrity, θα συμφωνησεις. Ο θανατος, αλλωστε, δεν ειναι «ταξικος». Γιατι συμβαινει ομως αυτο;

Ο Ιαβερης εχει δωσει μια καλη εξηγηση. «Επειδη», λεει, «ενα βλημα μπαινει σε ενα αυτοκινητο και αυτο (το αυτοκινητο) μετατρεπεται σε οπλο». Δεν ειναι παντα ετσι, βεβαια. Πολλες φορες «φταιει» η ολισθηροτητα του δρομου, η αναποδη κλιση (γι’ αυτα τα δυο καποιοι θα επρεπε να εχουν παει φυλακη, βεβαια, αλλα ποτε, ποιος πηγε φυλακη επειδη παρεδωσε, η παρελαβε εναν επικινδυνο δρομο σε αυτη τη χωρα;), ενας κακος υπολογισμος, μπορει και η κουραση, η η κακη ψυχολογια ακομα.

Η στιγμη που η μοιραια νταλικα περνα στο αντιθετο ρευμα

Στις περισσοτερες περιπτωσεις βεβαια, φταιει το γεγονος οτι οι Ελληνες, τελικα, ειμαστε σε ενα μεγαλο μερος, αδιορθωτοι. Οπως εχω ξαναγραψει, δεν εχουμε βαρεθει να μετραμε πτωματα δικων μας ανθρωπων, να κλαιμε, να φτιαχνουμε «εκκλησακια» στις ακρες των δρομων, να βλεπουμε τα νοσοκομεια μας γεματα απο τραυματιες που δε χωρανε στις εντατικες, να βλεπουμε τις περιουσιες μας να γινονται παλιοσιδερα. Αδιορθωτοι.

Να, οι περισσοτεροι, για παραδειγμα, θα υψωνουν το δαχτυλο και θα λενε για τον εγκληματια οδηγο της νταλικας, ο οποιος οδηγουσε μεθυσμενος. Εγκληματιας, ναι. Ειναι ομως ο μονος; Τα στοιχεια απο τα τροχαια ατυχηματα και δυστυχηματα, αλλα και τους ελεγχους της Τροχαιας, δειχνουν ξεκαθαρα πως οχι.

Συμφωνα με τα στοιχεια της Διευθυνσης Τροχαιας Αστυνομευσης που επεξεργαστηκε το TopSpeed.gr, απο τους ελεγχους που διενεργηθηκαν, υπηρχε μια κατηγορια παραβασεων που ειχε αυξηση το 2017 (τελευταια διαθεσιμα στοιχεια) σε σχεση με το προηγουμενο ετος: Ηταν η μεθη. Πιαστηκαν 33.620 συμπολιτες μας να οδηγουν μεθυσμενοι. Αντιλαμβανεσαι ποσο μεγαλος ειναι ο αριθμος; Αντιλαμβανεσαι οτι αυτοι ειναι μονο οσοι ειχαν την τυχη να πεσουν σε μπλοκο; Εν παση περιπτωσει, αυτοι ηταν κατα τι αυξημενοι (1,3%) απο τους 33.192 που ειχαν πιαστει μεθυσμενοι να οδηγουν. 

Ο φορος αιματος που πληρωσαμε το 2017 στην ασφαλτο. Περιεργως, διαμαρτυρομαστε για τους φορους σε χρημα και τις περικοπες σε συνταξεις, ενω παιζουμε 50-50 το αν θα επιβιωσουμε στη ζουγκλα των ελληνικων δρομων για να παρουμε συνταξη (ο,τι παρουμε δηλαδη)

Αλλοι 15.501 \”υπευθυνοι\” συμπολιτες μας πιαστηκαν να παραβιαζουν το κοκκινο, 11.921 να κινουνται στο αντιθετο ρευμα, 32.500 να μη φορανε ζωνη ασφαλειας, 60.142 να μη φορουν κρανος, 876 να μη χρησιμοποιουν παιδικα καθισματα για τα παιδια τους, 448 να κινουνται σαν χελωνες στην αριστερη λωριδα, 214.132 για υπερβολικη ταχυτητα, 24.127 να μιλουν (η να γραφουν!!!) στο κινητο ενω οδηγουν. Και η λιστα συνεχιζεται με δεκαδες ακομα παραβασεις, που για να τις διαβασεις, θα χρειαστεις… μερες. 

Και η κατασταση, δεν φαινεται να βελτιωνεται. Μαλλον να χειροτερευει. Αν παρουμε ενα πιο προσφατο παραδειγμα, μονο στη Θεσσαλια, τον περασμενο Απριλιο, η εκει Τροχαια \”εγραψε\” 2.244 για υπερβολικη ταχυτητα, 190 για οδηγηση υπο την επηρεια οινοπνευματος, 12 επειδη \”ξεχασαν\” το παιδικο καθισματακι, 105 για παραβιαση ερυθρου σηματοδοτη, 61 για κινηση στο αντιθετο ρευμα. Θες και μια Κρητη; Την Πρωτομαγια, στη Μεγαλονησο πιαστηκαν 10 μεθυσμενοι οδηγοι, 4 να περνουν κοκκινο, 17 για υπερβολικη ταχυτητα, 47 χωρις κρανος, 31 χωρις ζωνη ασφαλειας, 7 να οδηγουν στο αντιθετο ρευμα. Και, μην τυχον και ξεγελαστεις: Τα ιδια ακριβως συμβαινουν σε καθε γωνια αυτης της ταλαιπωρης χωρας. Ζουμε σιγουρα στο 2018;

Που οφειλονται τα θανατηφορα τροχαια δυστυχηματα. Στο \”λοιπα αιτια\”, περιλαμβανονται και οι μεθυσμενοι… (Πηγη: Διευθυνση Τροχαιας)

Η γλωσσα των αριθμων λεει τη σκληρη αληθεια. Αλλα δεν ειναι μονο αυτα, βεβαια. Πραγματικα, καθε φορα που βλεπω εναν ποδηλατη, η εναν οδηγο μοτοσικλετας να παραβιαζει κοκκινο, καθε φορα που βλεπω τους μπαμπαδες να παιρνουν τα παιδια απο το σχολειο με το παπακι, χωρις κρανος, καθε φορα που βλεπω τις σφηνες των ΙΧηδων, τις παραβιασεις STOP, τους «γρηγορους» να κανουν σφηνες στην κινηση, τους «εξυπνακηδες» να παρκαρουν στη γωνια (μη αφηνοντας ορατοτητα στους αλλους) και πολλα ακομα απο τα στραβα των ελληνικων δρομων, αναρωτιεμαι: Δεν φοβουνται; Δεν φοβουνται μη σκοτωθουν; Δεν φοβουνται μην παρουν καποιον στο λαιμο τους;

«Φυσικη επιλογη». Ετσι το εξηγουν καποιοι φιλοι μου. Οτι δηλαδη η φυση, σε αυτους τους παραπανω, δεν εδωσε το απαραιτητο μυαλο για να επιβιωσουν και ετσι οι ιδιοι ασυναισθητα προσπαθουν να αυτοκτονησουν. Δεν το δεχομαι. Επειδη, αν το δεις κι ετσι, ο βλακας που παραβιαζει τον ερυθρο σηματοδοτη, θα παρει καποιον στο λαιμο του. Αθωο. Ειτε τον σκοτωσει, ειτε τον βαλει στη διαδικασια να παει στα δικαστηρια, για να ακουει τον καθε ασχετο, αλλα και τη χαροκαμενη μανα του θυματος να τον αποκαλει δολοφονο.

Οχι οτι εγω ειμαι καλυτερος. Ουδεις αναμαρτητος. Αλλα, διαολε, οταν περναω μπροστα απο σχολειο, ειτε δοκιμαζω καποια απο τα ολοκαινουρια παντοδυναμα κτηνη των αυτοκινητοβιομηχανιων, ειτε καποιο ευελικτο αυτοκινητακι πολης, ειτε ειμαι με το δικο μου ταλαιπωρο τετρατροχο, ποτε η ταχυτητα μου δεν ξεπερνα τα 15 χ.α.ω. Επειδη φοβαμαι. Φοβαμαι για τα παιδακια. Πως γινεται να φοβαμαι εγω λοιπον για το παιδι του αλλου και ο αλλος να εχει τοσο χεσμενο το ιδιο του το αιμα και να το ανεβαζει στο μηχανακι χωρις να του φοραει κρανος επειδη \”ελα μωρε, εδω διπλα παμε\”.  

Ειλικρινα, εχω τοσα πολλα να γραψω, που δε μου βγαινουν. Πραγματικα, βαρεθηκα να γραφω για τον \”Μολωχ της Ασφαλτου\”, να διαβαζω \”αντιο\” σε παλικαρια και κοπελιες και νομιζω οτι εφτασε η ωρα να βαρεθουμε ολοι να μετραμε νεκρους απο τροχαια. Να περιθωριοποιησουμε, ως τριτοκοσμικο και ανικανο να συμμετεχει στο κοινωνικο συνολο, αυτον που οδηγει μεθυσμενος, αυτον που «σφαζει» το κοκκινο, που «περναει αερα» το STOP, που μπαινει «για πλακα» στο αντιθετο ρευμα (για να «κανει δουλεια του»). Δε φταινε παντα οι αλλοι. Ουτε ειναι φυσικη επιλογη. Ουτε \”κοινωνικα σκουπιδια\”, οπως χαρακτηριζει τους μεθυσμενους οδηγους, ενας αλλος πολυ μορφωμενος φιλος μου. Να ξεκινησουμε απο εμας και τον περιγυρο μας. Και ας μην κανει τιποτα αυτο το ρημαδι το κρατος. Να κανουμε κατι εμεις γι’ αυτο και κυριως για εμας και αυτους που αγαπαμε. Να οδηγουμε σαν πολιτισμενοι ανθρωποι.   

Tip: Βαλτο καλα στο μυαλο σου και πες το σε οποιον ξερεις. \”Δυο ποτηρακια\”, \”ενα ποτηρακι\”, \”μια μπυριτσα\” ισον μεθυσμενος/η. Αν βαλεις αλκοολ στο στομα, τα αντανακλαστικα σου πανε περιπατο και ας νομιζεις οτι δεν αλλαξε τιποτα. Αν πιεις αλκοολ, πηγαινε με ταξι, με λεωφορειο, με του φιλου, με τα ποδια, οχι ομως με το αυτοκινητο/διτροχο. Δεν θα σου πεσει το οπισθιο αν δεν πιεις και οδηγησεις η αν πιεις και δεν οδηγησεις. 

Tip2: Ισως, αντι (μονο) για προστιμα, μια καλη λυση για να μειωθουν οι παραβασεις ειναι η κοινωνικη εργασια. Πιαστηκες να οδηγεις μεθυσμενος; Θα προσφερεις δωρεαν υπηρεσια σε θυματα μεθυσμενων οδηγων που νοσηλευονται σε νοσοκομεια. Ισως να το ξανασκεφτεις τοτε.

Tip3: Το ζητημα δεν ειναι να πουμε ποιος και τι φταιει. Ειναι να γινουμε καλυτεροι. Να σωθουν ζωες. Και μια να σωθει, κερδος ειναι.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!