Η τελευταία στροφή του Ayrton Senna

Ειναι Κυριακη, 1η Μαϊου του 1994. Στην πιστα της Ιμολα, στο Σαν Μαρινο, ετοιμαζεται να ξεκινησει το τριτο γκραν πρι της χρονιας. Στην pole position βρισκεται ο Ayrton Senna. Λιγες ωρες πριν, η συντροφος του Andrianna, εβλεπε τον Ayrton οπως δεν τον ειχε ξαναδει. Ο \”θεος\” της Formula 1 εκλαιγε. Παρακαλουσε να αναβληθει ο αγωνας. Ειχε, λεει, ενα παραξενο συναισθημα. 


Δυο ημερες πριν, ο νεαρος, τοτε, Rubens Barrichello, σε μια εξοδο, στη διαρκεια των δοκιμαστικων, ειχε τραυματιστει σοβαρα. Την επομενη, Σαββατο, ο 34χρονος Αυστριακος πιλοτος της βρετανικης MTV Simtek Ford, Ratzenberger εχασε τον ελεγχο του μονοθεσιου του και προσεκρουσε σε τοιχιο με ταχυτητα 314,9 χιλιομετρων την ωρα. Χτυπησε βαρια στον αυχενα και εχασε τη ζωη του. Μια βαρια σκια πλανωταν πανω απο την Ιμολα. Ο Senna, φοβοταν οτι θα τριτωσει το κακο. 

Το σοκαριστικο ατυχημα του Barrichello, μια μερα πριν χασει τη ζωη του ο Ratzenberg και δυο μερες πριν φυγει για παντα ο Ayrton Senna

\”Αν τυχει ποτε και εχω ενα ατυχημα που μπορει να μου κοστισει τη ζωη\”, ελεγε λιγους μηνες πριν, \”καλυτερα να ειναι μια κι εξω. Δεν θελω να ζησω σε αναπηρικη πολυθρονα. Ουτε θελω να μπω στο νοσοκομειο υποφεροντας απο σοβαρα τραυματα\”. Με αυτη τη βαρια σκεψη, μπηκε στο μονοθεσιο του, ξεκινωντας απο την pole position για τριτη φορα αυτη τη σεζον. Και ξεκινησε να οδηγει με τον τροπο που, στα 34 του χρονια, ειχε κανει την πατριδα του, τη Βραζιλια, να τον αντιμετωπιζει ως εθνικο ηρωα και ολο τον πλανητη να υποκλινεται στο ταλεντο του και να μιλα για τον \”καλυτερο ολων των εποχων\”.


Εχει ηδη κανει εξι γυρους. Διαβολεμενα γρηγορους γυρους. Ο ιδιος περιγραφει τον τροπο με τον οποιο οδηγουσε, τις περισσοτερες φορες: \”Ημουν ηδη στην pole, ενα (1) δευτερολεπτο ταχυτερος απο τους αλλους, αλλα συνεχιζα. Ξαφνικα, ημουν σχεδον δυο (2) δευτερολεπτα, συμπεριλαμβανομενου του ομοσταβλου μου, που ετρεχε με το ιδιο μονοθεσιο. Τοτε συνειδητοποιησα οτι δεν οδηγουσα πλεον συνειδητα. Οδηγουσα με κατι σαν ενστικτο αλλα βρισκομουν σε μια διαφορετικη διασταση. Ηταν σαν να βρισκομαι σε ενα τουνελ. Ολο το σιρκουι ηταν ενα τουνελ. Συνεχιζα να πηγαινω ολο και πιο γρηγορα. Ημουν πολυ πανω απο το οριο αλλα μπορουσα να βρω κι αλλο. Τοτε σαν να ξυπνησα και συνειδητοποιησα οτι ημουν σε μια διαφορετικη ατμοσφαιρα. Η πρωτη μου αντιδραση ηταν να επιβραδυνω και να επιστρεψω στα pit. Αυτο δεν με τρομαξε, παρολο που ημουν πολυ μακρια απο τη συνειδητη μου αντιληψη. Πηγα στο δωματιο του ξενοδοχειου, απλα δεν ειχα ορεξη να οδηγησω αλλο\”.

H FW16 εχει μολις προσκρουσει στον τοιχο. Ο Senna ειναι αναισθητος στο μονοθεσιο του. Ο Schumacher, ακολουθει

Ειμαστε στον εβδομο γυρο πια. Στη στροφη Tamburello, με τις πολλες ανωμαλιες, το συστημα διευθυνσης της Williams FW16 που οδηγει ο Senna, εχει ταλαιπωρηθει. Μπορουμε να το δουμε, παρατηρωντας το τιμονι του Senna -που ο ιδιος ειχε ζητησει απο τη Williams να μακρυνει η κολωνα- να \”ακουει\” ολο και λιγοτερο. 

Η ομαδα των Πρωτων Βοηθειων προσπαθει να διασωσει τον πιλοτο. Δευτερολεπτα αργοτερα, προσγειωνεται το ελικοπτερο που θα τον μεταφερει στο νοσοκομειο

Μπαινοντας στη στροφη, παρατηρουμε οτι η Williams δεν στριβει, αλλα ταξιδευει ευθεια. Ο Senna ειναι επιβατης πια, στο μονοθεσιο που οδηγει μιας και το συστημα διευθυνσης δεν \”ακουει\”. Ο Ayrton πεφτει στα φρενα, αλλα ειναι αργα. Η τηλεμετρια δειχνει οτι ηταν 100% στα φρενα. Καποιοι θυμουνται την τελευταια εικονα που εδειξε το Sky Sports απο το εσωτερικο του Senna, με τον Βραζιλιανο πιλοτο να στριβει το τιμονι βιαια αριστερα και τους τροχους να μενουν σε ευθεια.


Το μονοθεσιο εχει βγει πλεον εκτος πιστας και, με ταχυτητα 208 χ.α.ω. προσκρουει στον τοιχο. 

Deadly aftermath: Σοκαριστικη φωτογραφια απο το σημειο οπου εφυγε ο Ayrton

Σε ζωντανη μεταδοση, ο πλανητης παγωνει, βλεποντας τη Williams του Senna να διαλυεται στα εξ ων συνετεθη. Δυο ωρες αργοτερα, ανακοινωνεται οτι ο πιο ταλαντουχος πιλοτος του κοσμου, εχει αφησει την τελευταια του πνοη. Αργοτερα θα μαθουμε οτι ηταν ενας συνδυασμος απο ατυχιες. Failure στο συστημα διευθυνσης τον εριξε πανω στον τοιχο, ο αυχενας του τραυματιστηκε βαρια, οπως του Ratzenberger και ενα κομματι της εμπρος αναρτησης που εσπασε κατα την προσκρουση, καρφωθηκε στο κρανος του Βραζιλιανου πιλοτου. 

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=1NjSIZfG5rk&w=320&h=266]


Ασχετα με το τι αποδειχθηκε και τι οχι στα ιταλικα δικαστηρια, το πενθος ηταν και παραμενει ασηκωτο. Απο την ωρα που χιλιαδες θαυμαστες του, ακουγοντας το εκτακτο τηλεοπτικο διαγγελμα του Βραζιλιανου προεδρου, Franko, με το οποιο ανακοινωσε τον θανατο του Senna και τριημερο εθνικο πενθος, συνερρευσαν κλαιγοντας στο πατρικο του, στο Σαο Παολο, μεχρι σημερα, ο πλανητης δεν εχει συνελθει. Δεν τον εχει ξεπερασει. 

Στο βιντεο που ακολουθει, ο Senna οπως θελουμε να τον θυμομαστε. Ο εκπληκτικος opening lap του Βραζιλιανου πιλοτου στο Donington Park, στο γκραν πρι του 1993.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=pktF3wJKfxo&w=320&h=266]


Σημερα, ο Senna θα ηταν 59 ετων. Σημερα, ο Senna δεν εχει ξεχαστει. Καπου εκει ψηλα, κανει γυρους ανεβαζοντας ρυθμο ολοενα και περισσοτερο και χαμογελα, βλεποντας μας. Γιατι, οπως ειχε πει, \”η ζωη ειναι πολυ μικρη για να κανεις εχθρους\”…

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!