Μια νύχτα με 8 Integrale

Πως ειναι ο αυτοκινητιστικος παραδεισος; Μια γευση του, επι γης, πηρα την περασμενη εβδομαδα, οταν βρεθηκα καλεσμενος στο ελληνικο club των ιδιοκτητων Lancia Delta HF Integrale. Σαν η Delta να μην ειναι αρκετη, τα παιδια του club (hfintegrale.gr) με εβαλαν στην \”οικογενεια\” τους και μου εδειξαν πως ειναι να ζεις με αυτο το αυτοκινητο, το οποιο εχει ξεπερασει την εννοια του θρυλου.

Με τον Θωμα και τον Βασιλη -γνησιοι petrolheads και αυτοι- που ηρθαν, ως μελη της παρεας, φτασαμε στα γραφεια του club, στους Αγιους Αναργυρους, λιγο πριν σουρουπωσει. Με το \”καλησπερα\”, μπηκα αμεσως στο κλιμα: Μια λευκη Integrale, στα χρωματα της Martini Racing, παρκαρισμενη απ εξω.


Απο πανω της, στην εισοδο, μια τεραστια ταμπελα με μια Delta να παλευει με το χωμα σε καποιον αγωνα. Μεσα στα γραφεια της λεσχης, τα παντα βαμμενα στο χρωματα που δοξασε η Integrale -απο τα τραπεζια, μεχρι το χαλι- μινιατουρες και αναμνηστικα (παντα απο τη βασιλισσα), τεσσερις ζαντες -μια εκ των οποιων απο ενα λαβωμενο αγωνιστικο– και μια τηλεοραση. Μια τηλεοραση που επαιζε στη διαπασων σκηνες απο τις Delta να σαρωνουν τους αγωνες του ΠΠΡ -και, με εξι πρωταθληματα στο ενεργητικο της, υπαρχουν αφθονες τετοιες.
Το σαλονι του club. Η τηλεοραση παιζει ασταματητα σκηνες απο τον κοσμο των ραλλυ, οπου μεσουρανησε η Delta, εξω εχει στηθει το φαγοποτι διπλα απο τις βασιλισσες

Ο \”συνδεσμος μου\”, ο φιλος μου ο Νικος, ιδιοκτητης κι αυτος μιας Integrale, μολις εφτασε. Κατεβασε απο το πορτ μπαγκαζ καμια 30αρια πιτσες (με ιταλικη ζυμη, για να μεινουμε στο κλιμα), αμετρητα πιροσκι, σφολιατοειδη, αναψυκτικα. \”Καθισε αναπαυτικα, τρωγε και περιμενε\” μου ειπε, οταν με ειδε να βγαζω την καμερα. \”Θα ξεχασεις ποιος εισαι αποψε\”! Τα ωραια, μολις αρχιζαν.
Επτα βασιλισσες μπροστα απο το club, στους Αγιους Αναργυρους (και μια που δεν φαινεται στη φωτο + μια HF 1,6)

Σιγα- σιγα, οι βασιλισσες αρχισαν να καταφθανουν, η μια μετα την αλλη. Μια κοκκινη, μια λευκη Martini, μια κοκκινη Martini, μια μπορντω, μια κιτρινη, μια ασπρη με ανθρακονηματινο καπω. Καθε μια, μου προτασσε τα φουσκωμενα της καπουλια και, με την σκαστρα να ξεφυσαει και την εξατμιση να βγαζει αυτο τον μπασο, γλυκο μελωδικο ηχο, παρκαρε στη σειρα, διπλα απο τις \”αδελφες\” της. Συντομα, ο χωρος μπροστα απο το club ειχε γεμισει ασφυκτικα απο Integrale. Οι βασιλισσες με τα θηριωδως φουσκωμενα φτερα, την πολεμικη εμφανιση, στεκονταν αγερωχες εκει, περιμενοντας να τους αποδοθει ο δεοντας σεβασμος.
Οπως και εγινε. Εδω, οταν μιλαμε για τη βασιλισσα, δεν χωρουν \”σχολες\”, δεν χωρουν οπαδισμοι. Οι εκδηλωσεις λατρειας απο τους περαστικους, πεζους που στεκονταν να χαζεψουν και να βγαλουν μια φωτογραφια, τον τυπο με το MX-5 turbo που σταματησε για να πει \”να χαιρεστε τις μ…. (censored) σας\”, αυτον με το Honda που δεν μπορουσε να συγκρατηθει, τα παιδια με το Ίμπιζα, ολα αυτα και πολλα ακομα, θυμιζαν την αφιξη super star.
Στριβοντας στο Stelvio pass

\”Πως ειναι να ζεις με μια Integrale; Συμβαινει συχνα αυτο που βλεπω;\” ρωταω τα παιδια του club, ενω τιμαω την pizza italiana για να πνιξω τον πονο μου που, οταν μπορουσα, δεν πηρα μια (Integrale, οχι pizza). Γελανε. Μου περιγραφουν σκηνικα λατρειας. Δικαιολογημενα, σκεφτομαι. Ειναι ενα απο τα ελαχιστα αυτοκινητα που δεν εχει haters. Και μου εξηγουν οτι η συμβιωση με τη βασιλισσα, μοιαζει με αυτη με μια γκρινιαρα γυναικα, που συνεχως ζηταει.
\”Αυτα τ αμαξια, τα κραταμε με αιμα. Οχι μονο μεταφορικα. Ολο και καμια φορα, κατι φτιαχνεις, κοβεσαι και της αφηνεις πανω το αιμα σου\”, μου λεει ενας εκ των ιδιοκτητων. Παντως, συμφωνουν ολοι πως η συμβιωση ειναι μεν δυσκολη και απαιτητικη, αλλα σε αποζημιωνει και με το παραπανω. \”Ωραια\”, λεω. \”Ποιος θα μου πει με τι θα ανταλλαζε την Delta του, αν σας προσφερα ο,τι μου ζητουσατε\”; Γελανε παλι. \”Με τιποτα\”, απαντουν ολοι μαζι. \”Ισως με μια ιδια, σε αλλο χρωμα. Αλλα και παλι, οχι\”, ακουω.
Στιγμιοτυπο απο το Centenario

Στην πορεια της κουβεντας, διαπιστωνω οτι δεν προκειται για ενα \”απλο\” club. Προκειται για μια λεσχη που εχει τιμησει και εχει τιμηθει απο θρυλους των ραλλυ, οπως ο Μικυ Μπιαζιον, εχει βρεθει στα πιο ακριβοθωρητα μερη του εργοστασιου, εχει συνεισφερει σε εκδηλωσεις της Lancia εντος και εκτος Ελλαδος, οπως για παραδειγμα στο Centenario, στα εκατοχρονα της φιρμας.
Η λεσχη, εχει μετασχει, εκτος απο το Centenario, οπου το ελληνικο club δεν \”βρεθηκε\” απλα, αλλα συμμετειχε στην επισημη εκδηλωση με 4 αυτοκινητα του στην piazza San Carlo, στο Rally Legend πριν οι υπολοιποι καν… μαθουμε την υπαρξη του, στο Lancia Legends, οπου συμμετειχε με 3 αυτοκινητα, σε δεκαδες track days και εκδηλωσεις.
Θρυλοι των ραλλυ τιμησαν και τιμηθηκαν απο το club

Και, μιας και ειπα \”legends\”. Διαπιστωνω πως, επανω σε καποιες Integrale, υπαρχουν υπογραφες. Ειναι αποδειξεις, απο συναντησεις των \”βασιλισσων\” με ζωντανους και μη θρυλους της παγκοσμιας αυτοκινησης. Για παραδειγμα, τον Kankunnen που τιμησε και τον τιμησε το club, τον συγχωρεμενο Volta, τον Mr RSR Ron Simons, master του Nurburgring που ειχε παρευρεθει στην Ελλαδα ως καλεσμενος του Club οδηγωντας στα Μεγαρα διαφορες Integrale του club και την 75 Group A μελους της ελληνικης λεσχης ιδιοκτητων Lancia Delta HF Integrale.
Κυριως ομως, διαπιστωνω πως προκειται για ανθρωπους που ειναι δεμενοι μαζι τους σαν οικογενεια και, κυριως, δεν ειναι κολλημενοι. Θα μιλησουν μαζι σου για τον πονο της συντηρησης μιας Integrale και τις θυσιες που χρειαζονται, τα καλα και τα ασχημα της συμβιωσης, θα σου πουν ιστοριες, οπως ενος εκ των μελων, που μου εξηγουσε οτι μεγαλωσε με την αφισα μιας Integrale πανω απο το κρεβατι του και εκανε το ονειρο πραγματικοτητα και θα ανταλλαξουν μαζι σου αποψεις για τα αυτοκινητα ολων των σχολων: Της ιταλικης, της γαλλικης, της γερμανικης, της αμερικανικης, της ιαπωνικης, παντα με σεβασμο και χωρις δογματισμο. Αλλωστε, ειναι ιδιοκτητες και αλλων αυτοκινητων. Αν ηταν ετσι ολοι οι petrolheads…

Η βολτα
Η πορτα του παραδεισου ανοιγει. Μια εμπειρια, βγαλμενη απο τον μαγικο κοσμο των αγωνων αυτοκινητου και την πιο χρυση εποχη του, ξεκινα…

Η νυχτα ειναι μεγαλη και σιγουρα, δεν μπορει να περασει μονο με κουβεντα. Απεναντι απο το club, με περιμενει η Delta του Θυμιου. Κατακοκκινη, γυαλιστερη, πρησμενη, φασαριοζα. Μια θυμωμενη μηχανη, που συνηθιζει να επιτιθεται στα Μεγαρα, τις Σερρες και οποια αλλη πιστα βρει και που εχει πολεμησει στην \”Πρασινη κολαση\”, στο Nurburgring, γυριζοντας τη σε 9 λεπτα -παρα κατι. Διολου ασχημα, ε;

\”Για να δεις τι κανει, πρεπει να τη βαλεις στην πιστα\”, μου λεει ο Θυμιος, υποσχομενος να \”πεταχτουμε Μεγαρα με τους αλλους, οποτε θες\”. Ευκαιρια ψαχνει, και καλα κανει. Κανεις απο τη λεσχη δεν εχει την Integrale του ως garage queen. Τις ζουν.
Στιγμιοτυπο απο παλιοτερο track day

Στο δρομο, το πρησμενο ιταλικο κτηνος των 460 ιππων -στα 2,02 bar- κινειται νωχελικα, καταπινοντας τις στροφες σαν στραγαλια. Σαν να την ακους να γελαει, καθε φορα που βλεπει καμπη μπροστα της. Με τεταρτη μεσα και λιγα χιλιομετρα, πατας το γκαζι και, με ενα ελαφρυ lag, το κτηνος ξυπνα. Ακους την θεορατη τουρμπινα μπροστα σου να φουσκωνει, σαν μανιασμενος τυφωνας. Η εξατμιση ουρλιαζει, και το διαφορικο πασχιζει να στειλει δυναμη ικανη να ξηλωσει την ασφαλτο. Η Delta επιταχυνει με τρομακτικους ρυθμους. Αλλαγη, δυνατο ξεφυσημα απο τη σκαστρα, σκασιμο απο την εξατμιση (αραγε να ξερασε φλογες;) και κολλημα στο καθισμα. Κατεβασμα, ξανα κατεβασμα, επιθεση στη στροφη, επιταχυνση ξανα, μεσα σε ενα πανδαιμονιο ουρλιαχτων, ξεφυσιματων, χαστουκιων.
Η Integrale μοιαζει με μια στριγγλα που σε αρπαζει απο το γιακα τσιριζοντας, σε κολλαει με τρομακτικη δυναμη στο καθισμα, σου κανει με το ζορι lifting και προσπαθει να σου προκαλεσει σωνει και ντε, προβλημα ακρατειας. Πανζουρλισμος! Τρελα! Ηδονη! Παραδεισος!

 Με τις ελληνικες σημαιες ευδιακριτες, προς επιθεση στην \”Πρασινη Κολαση\”

Αυτη ειναι η Integrale. Ενα αυτοκινητο που εχει δρεψει δαφνες, που προκαλει το σεβασμο και το δεος, ενα αυτοκινητο για το οποιο μπορεις να μιλας -και να γραφεις- ωρες ατελειωτες.

 Μια κιτρινη Integrale εν δρασει

Οι ανθρωποι του hfintegrale hellenic club, σωζουν, συντηρουν, κυκλοφορουν ενα σημαντικο μερος της διεθνους αυτοκινητιστικης κουλτουρας, κυκλοφορουν αναμεσα μας ενα μοντελο που δημιουργησε, δημιουργει και θα δημιουργει γενιες ρομαντικων petrolheads, χωρις καμια υποστηριξη, με αποκλειστικα δικα τους εξοδα και το δικο τους μερακι.
Στιγμιοτυπο απο προσφατη εκδρομη του club. Με φοντο τα Μετεωρα, στο φαναρι του γραφικου χωριου Βασιλικη, μπροστα απο το Sunset Cafe που φημιζεται για την αγρια θεα του και τον απιθανο freddo του

Συχνα πυκνα, θα τους δεις να εφορμουν σε καποια πιστα, οπου μπορεις να απολαυσεις τις βασιλισσες εν δρασει, η αν εισαι τυχερος, να τους δεις να περνουν, κομβοϊ, κανοντας καποια εκδρομη.
Αν εισαι φαν, μπορεις να (προσπαθησεις να) γραφτεις στον συλλογο, για να παρεις τα αναμνηστικα δωρακια σου, να ακολουθεις με το δικο σου αυτοκινητο τις βασιλισσες και, κυριως, να γνωρισεις και να στηριξεις τους καταπληκτικους ανθρωπους που απαρτιζουν αυτη τη λεσχη.
Tip: Ευχαριστουμε τα μελη της λεσχης που μας διεθεσαν τα αυτοκινητα τους, για το -ατελειωτο και καλο- φαγητο και την καλη παρεα. Α! Και το καλογουστο μπλουζακι και την κουπα με τα λογοτυπα τους. Σπυρο, Νικο, Οδυσσεα, Θαναση, Σπυρο junior, Θυμιο, Βασιλη, Κωστα, Δημητρη, Γιωργο, Τασο, \”ευχαριστω\” τον καθενα ξεχωριστα και ολους μαζι.
Tip2: Εις το επανιδειν, στα Μεγαρα, τις Σερρες, η, γιατι οχι, το `Ring, για να οδηγησουμε τις Integrale οπως τους πρεπει: Μετα τα ορια τους!

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!