Νέο καμουφλάζ για τα πρωτότυπα αυτοκινήτα της Ford


Αγαπη μου, Που Παρκαρες το Αυτοκινητο;

Πως μια Οφθαλμαπατη Εμποδιζει τους ‘Κατασκοπους’ να Κλεβουν τα Μυστικα Σχεδια των Αυτοκινητων της Ford
Η ερευνα και εξελιξη ενος νεου αυτοκινητου και η αποκρυψη των μελλοντικων σχεδιων απο τους ανταγωνιστες μπορει να αποδειχθει δυσκολη διαδικασια για καθε εταιρια, ιδιαιτερα οταν τα «πρωτοτυπα» πρεπει να δοκιμαστουν στο δρομο.
Με στοχο την προστασια των μελλοντικων της σχεδιων, η Ford εχει εξελιξει ενα ειδικο αυτοκολλητο που “θολωνει τα νερα” η καλυτερα, τα ματια σας…

 
Οι σχεδιαστες  εξελισσουν συνεχως νεες τεχνικες καμουφλαζ για να μπορουν οι μηχανικοι να δοκιμαζουν νεα αυτοκινητα σε δημοσιους δρομους – χωρις να αποκαλυπτουν τα σχεδιαστικα μυστικα τους

Αν ποτε εντοπισετε ενα αυτοκινητο καλυμμενο με περιεργους στροβιλους, παραπλανητικα σχεδια η τρελα ορνιθοσκαλισματα τοτε το πιθανοτερο ειναι οτι εχετε δει ενα νεο μυστικο πρωτοτυπο με ειδικη καλυψη απο αυτοκολλητα καμουφλαζ.

Τα σχεδια αυτα σκοπο εχουν να παραπλανησουν τους κατασκοπους της βιομηχανιας που ευελπιστουν να ‘κλεψουν’ εστω και μια εικονα των νεων μοντελων τα οποια δοκιμαζονται σε δημοσιους δρομους. Λογω της οφθαλμαπατης που δημιουργειται, ειναι δυσκολο να εστιασουν  στο εξωτερικο περιγραμμα.

Το πιο προσφατο 3D “Brick” καμουφλαζ της Ford, εμπνευσμενο εν μερει απο δημοφιλεις, διαδικτυακες αυταπατες, χρησιμοποιει χιλιαδες, φαινομενικα τυχαια τοποθετημενα μαυρους, γκρι και λευκους κυλινδρους, σε χαοτικη δαιδαλωδη διαταξη. Αυτο δυσκολευει τρομερα την παρατηρηση νεων εξωτερικων χαρακτηριστικων στο ηλιακο φως, για καποιον που ειτε βλεπει ζωντανα το οχημα ειτε σε εκατομμυρια φωτογραφιες και selfies που αναρτωνται στο Διαδικτυο.


«Σημερα σχεδον ολοι εχουν καποιο smartphone και μπορουν να μοιραζονται αμεσως φωτογραφιες – κατι που επιτρεπει σε ολους, συμπεριλαμβανομενων και των ανταγωνιστων μας, να βλεπουν οχηματα σε φαση δοκιμων» δηλωσε ο Lars Muehlbauer, manager, Camouflage, της Ford Ευρωπης. «Οι σχεδιαστες δημιουργουν ομορφα αυτοκινητα με μοντερνα σχεδιαστικα στοιχεια. Αποστολη μας ειναι προστατευουμε αυτα τα στοιχεια απο τα αδιακριτα βλεμματα.» 

Τα νεα οχηματα δοκιμαζονται σε δημοσιους δρομους στο πλαισιο της διαδικασιας εξελιξης. Καθε νεο καμουφλαζ χρειαζεται περιπου δυο μηνες για να ολοκληρωθει και στη συνεχεια εκτυπωνεται σε παναλαφρα αυτοκολλητα απο βινυλιο, πιο λεπτα απο μια ανθρωπινη τριχα, που καλυπτουν μοναδικα καθε οχημα. Τα σχεδια δοκιμαζονται πρωτα σε μια κλειστη πιστα δοκιμων της Ford προκειμενου να διασφαλιστει η αξιοπιστια του καμουφλαζ.


«Προσπαθησα να δημιουργησω ενα σχεδιο που ειναι χαοτικο και παραπλανα το ματι» δηλωσε ο Marco Porceddu, vehicle prototype engineer, Product Development, Ford Ευρωπης, δημιουργος του νεου καμουφλαζ. «Εκανα μια ερευνα σε οφθαλμαπατες στο Διαδικτυο και επινοησα ενα σχημα που μπορει να αντιγραφεται και επικαλυπτεται χιλιαδες φορες. Αυτο δημιουργει αφενος οφθαλμαπατη, αφετερου τρισδιαστατη εντυπωση.»


Σχεδιασμενο για να αντεχει ακραιες θερμοκρασιες, το καμουφλαζ της Ford δενει αριστα με τις χειμερινες συνθηκες της Ευρωπης, ενω στην Αυστραλια και τη Ν. Αμερικη χρησιμοποιουνται χρωματα της αμμου.

«Αυτο το καμουφλαζ θα ξεχωρισει σχεδον σε οποιοδηποτε περιβαλλον, αλλα ειναι σχεδιασμενο για να θολωνει οπτικα τις επιφανειες, το σχημα και το χρωμα του αυτοκινητου, καθυστερωντας την ικανοτητα του εγκεφαλου να αναγνωρισει το ιδιο η τα κυριοτερα χαρακτηριστικα του» δηλωσε ο Martin Stevens, Associate Professor, του University of Exeter, ο οποιος σπουδασε Χρωματικη Προσαρμοστικοτητα των Ζωων και Καμουφλαζ επι 15 χρονια. «Η οφθαλμαπατη δεν εμποδιζει το αυτοκινητο να φαινεται αλλα παιζει με την ανθρωπινη ικανοτητα μετρησης του βαθους πεδιου και των σκιων, δυσκολευοντας την αντιληψη των σχηματων και χαρακτηριστικων του αυτοκινητου. Ειναι ενα τρικ που χρησιμοποιειται στη φυση για να ξεφυγεις απο κατι η να κρυφτεις, που ειναι εξισου χρησιμο για εναν οδηγο δοκιμων.»


.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=r4T0_SqQPyc]

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!