Ο Γύρος του Κόσμου με ένα Ford Model T του 1915!

Ο γυρος του κοσμου με αυτοκινητο δεν ειναι ευτελες κατορθωμα. Το να το πραγματοποιησεις μαλιστα με ενα Ford Model T 100 ετων ειναι το λιγοτερο μια συγκλονιστικη προκληση – και αυτο ακριβως επιχειρουν ο Dirk με τη συζυγο του Trudy Regter απο την Ολλανδια.

Οι Regters ξεκινησαν το επικο ταξιδι το καλοκαιρι του 2012. Το ζευγαρι καλυψε 22.000 km σε 180 ημερες κατα τη διαρκεια  του πρωτου σκελους του ταξιδιου, που τους οδηγησε απο την πολη Edam της πατριδας τους στο Cape Town (Ν. Αφρικη).


Το 2013 κατεκτησαν τις ΗΠΑ και τον Καναδα, διασχιζοντας 22 πολιτειες σε ενα ταξιδι διαρκειας 180 ημερων και αποστασης 28.000 km. Το 2014 διανυσαν αλλα 26.000 km στη Νοτια Αμερικη σε 180 ημερες ακομα.

Μεχρι τωρα, το ατρομητο διδυμο εχει οδηγησει σχεδον 80.000 km. Στο πλαισιο του ταξιδιου κανουν παραλληλα επισκεψεις και υποστηριζουν διαφορα projects του διεθνους οργανισμου Παιδικων Χωριων SOS.


Για το 2016 και 2017 προγραμματιζουν να συνεχισουν σε Νεα Ζηλανδια, Αυστραλια, Ινδονησια και Ινδια, να διασχισουν τα Ιμαλαϊα μεχρι την Κινα, να περασουν τη Μογγολια και να επιστρεψουν στην Ολλανδια μεσω Κεντρικης Ευρωπης. 

Το αυτοκινητο που κατεκτησε τον κοσμο
Ο γυρος του κοσμου με ενα  Ford Model T ηλικιας 100 ετων απαιτει σοβαρη αφοσιωση, αλλα το βινταζ μοντελο ειναι πολυ ανθεκτικο και η απλη του σχεδιαση διευκολυνει το σερβις και τις επισκευες. 



Ο Dirk και η Trudy Regter – και οι δυο συνταξιουχοι – εχουν στην κατοχη τους το 1915 Ford Model T απο το 1997. Παλιοτερα, ο Dirk ειχε ενα 1923 Ford Model T και ενα 1928 Ford Model A. Το αιωνιο παθος του για βινταζ μοντελα Ford το εχει κληρονομησει απο τον πατερα και τον παππου του.


Η Ford κατασκευασε 15.000.000 οχηματα Model T μεταξυ 1908 και 1927. Η παραγωγη ξεκινησε στις ΗΠΑ αλλα γρηγορα επεκταθηκε σε ολο τον κοσμο, με εργοστασια συναρμολογησης σε Δανια, Γερμανια, Ιρλανδια, Ισπανια και Ηνωμενο Βασιλειο. Το Ford Model T συνετελεσε ουσιαστικα στην αναπτυξη της αυτοκινησης, και γνωρισε τεραστια απηχηση σαν ενα προσιτο, αξιοπιστο και ευκολοσυντηρητο οχημα με στανταρ, εναλλαξιμα εξαρτηματα. 


«Στην Αφρικη, χρειαστηκε να κολλησουμε ενα σπασμενο εμπρος τροχο στο τοπικο σιδηρουργειο,» δηλωσε ο Dirk. «Πιανουν τα χερια μου και με ενα κατσαβιδι, σφυρι, ταινιες και δεματικα κανεις θαυματα».


Το Ford Model T των Regters χρησιμοποιει βενζινοκινητηρα 3.0-L και διατηρει τις εργοστασιακες προδιαγραφες του απο το 1915. Εξαιρεση αποτελουν τα μεγαλυτερα ελαστικα για ζαντες με ξυλινες ακτινες που κανουν την οδηγηση πιο ανετη και ξεκουραστη για μεγαλα ταξιδια. Ενα σετ ελαστικων μπορει να αντεξει 15.000 km σε νορμαλ δρομους, αλλα πολυ λιγοτερο σε κακοτραχαλους χωματοδρομους οπως αυτοι που κινηθηκαν οι Regters σε περιοχες της Αφρικης και Ν. Αμερικης.



«Στο συνορο Ν. Αφρικης και Μποτσουανα συναντησαμε εναν αγροτη ο οποιος ειχε ενα παλιο Ford Model T στην αποθηκη του, και μας χαρισε ενα ελαστικο για να μας βοηθησει στη συνεχιση του ταξιδιου,» δηλωσε ο Dirk.



Και η καλυτερη στιγμη του ταξιδιου σας;

«Ο Αυτοκινητοδρομος 1 απο Los Angeles στο San Francisco ειναι ομορφος, με αποτομες κλισεις, βαθια φαραγγια, βουνα στο πλαϊ και υπεροχη θεα του ωκεανου απο την αλλη. Σου κοβει την ανασα.»


Παρακολουθηστε τον Dirk να αφηγειται μερικες απο τις καλυτερες και, περιστασιακα, χειροτερες στιγμες του εκπληκτικου ταξιδιου τους:

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hhwVjJvEjAs]

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!