Ο μεγαλύτερος στόλος ταξί κυψελών καυσίμου στον κόσμο είναι Hyundai

Σε αντιθεση με την Αθηνα, οπου οι ανακοινωσεις για καταργηση των diesel και απαγορευση της κινησης αυτοκινητων στο κεντρο, συνοδευονται με λυσεις του τυπου \”θα πανε με τα ποδια, η με ποδηλατο\”, στο Παρισι, την εχουν δει αλλιως. Ναι μεν απαγορευουν τα diesel και προωθουν την καταργηση της χρησης αυτοκινητων με diesel και βενζινη, αλλα το προχωρουν ενα βημα παραπερα. Εχουν σχεδιασμο.

Ετσι, εχουν ηδη δημιουργησει τον μεγαλυτερο \”πρασινο\” στολο ταξι στον πλανητη και τον μεγαλωνουν συνεχως. 
Η Hyundai Motor και η εταιρεια STEP (Societe du Taxi Electrique Parisien) με εδρα το Παρισι υπεγραψαν μνημονιο συνεργασιας για την παραδοση 60 επιπλεον οχηματα Hyundai ix35 κυψελων καυσιμου. Τα ix35 θα αντικαταστησουν τα ταξι ορυκτων καυσιμων, με σκοπο τη μειωση των εκπομπων ρυπων, μιας και το Hyundai ix35 κυψελων καυσιμου ειναι το πρωτο παγκοσμιως ηλεκτρικο οχημα κυψελων καυσιμου μαζικης παραγωγης και εμπορικα διαθεσιμο και μπορει να πραγματοποιησει μεχρι και 594 χιλιομετρα με ενα γεματο ρεζερβουαρ. Και απο την εξατμιση του, βγαζει μονο υδρατμους. Ετσι γινονται οι σωστες δουλειες, κυριοι…

Το σχετικο μνημονιο συνεργασιας υπεγραφη κατα τη διαρκεια των εγκαινιων του σταθμου ανεφοδιασμου υδρογονου δημοσιας χρησης στις εγκαταστασεις της Hyundai Motor στο Offenbach της Γερμανιας. Ο σταθμος κατασκευαστηκε απο την Air Liquide και αποτελει ενα περαιτερω βημα προς τη δημιουργια μιας εθνικης υποδομης υδρογονου.


Ο μεγαλυτερος στολος ταξι κυψελων καυσιμου στον κοσμο, με την ονομασια \”hype\” (Hydrogen Powered Electric), εξυπηρετει την ευρυτερη περιοχη του Παρισιου με πεντε οχηματα ix35 κυψελων καυσιμου που παραδοθηκαν απο την Hyundai Motor τον Δεκεμβριο του 2015. Ο στολος εχει προγραμματιστει να αυξηθει εως και αρκετες εκατονταδες οχηματα μεσα στα επομενα πεντε χρονια.
«Με το μνημονιο συνεργασιας, η STEP και η Hyundai Motor εχουν δεσμευτει να διαθεσουν 60 επιπλεον ταξι ix35 κυψελων καυσιμου στους δρομους του Παρισιου», δηλωσε ο κ. Thomas A. Schmid, Chief Operating Officer της Hyundai Motor Europe. \”Tα ταξι κυψελων καυσιμου οχι μονο παρεχουν μια καθαρη λυση μεταφορας για την πολη, αλλα ειναι και μια πρακτικη, ανετη και αξιοπιστη επιλογη για τους οδηγους και τους επιβατες.\”

Εξοικονομηση πανω απο 800 τονους εκπομπων ρυπων
Τα 60 νεα οχηματα ix35 κυψελων καυσιμου δεν θα προστεθουν στις 17.000 ταξι που κυκλοφορουν ηδη μεσα και γυρω απο το Παρισι. Προκειται να αντικαταστησουν τα οχηματα που κινουνται με βενζινη και diesel. Σε συγκριση με ενα ντιζελοκινητο ταξι με εκπομπες ρυπων CO2 στα 135 γραμμαρια ανα χιλιομετρο και ετησια διανυθεντα 100.000 χιλιομετρα, τα οχηματα ix35 κυψελων καυσιμου θα εξοικονομησουν περισσοτερους απο 800 τονους εκπομπες ρυπων CO2 ανα ετος. Αυτο ειναι το ισοδυναμο ενος προσωπου που ταξιδευει με το αεροπλανο πανω απο 200 φορες απο τη Φρανκφουρτη προς Νεα Υορκη και πισω. Σε αντιθεση με αυτο, οι μονες εκπομπες ρυπων απο την εξατμιση του ix35 κυψελων καυσιμου κατα την οδηγηση ειναι οι υδρατμοι.
Ακομα και οταν αυτο παραγεται απο το φυσικο αεριο, το υδρογονο ειναι μια πολυ καθαροτερη ενεργεια απο οποιοδηποτε αλλο ορυκτο καυσιμο : για ιση διανυθεισα αποσταση, τα αυτοκινητα υδρογονου μειωνουν τις εκπομπες αεριων του θερμοκηπιου κατα 20% σε συγκριση με τα οχηματα εσωτερικης καυσης, ενω επιπροσθετα και δεν παραγουν μικροσωματιδια.

Εως 594 χιλιομετρα με ενα ρεζερβουαρ υδρογονου
Το ix35 ειναι το πρωτο παγκοσμιως ηλεκτρικο οχημα κυψελων καυσιμου μαζικης παραγωγης και εμπορικα διαθεσιμο (FCEV). Αυτη τη στιγμη υπαρχουν πανω απο 300 Hyundai ix35 κυψελων καυσιμου στους δρομους της Ευρωπης σε 12 χωρες και ειναι περισσοτερα απο ο,τι ολα συνολικα τα FCEVs των αλλων κατασκευαστων. Ο ισχυρος ασυγχρονος ηλεκτροκινητηρας του παραγει 100 kW (136 PS) και με μεγιστη ροπη 300 Nm, προσφερει μια διασκεδαστικη οδηγικη εμπειρια. Χαρη στην αποτελεσματικοτητα του, το του ix35 κυψελων καυσιμου μπορει να διανυσει εως και 594 χιλιομετρα με ενα γεματο ρεζερβουαρ.

Η Υδρογονοκινηση στην Ευρωπη
Το ix35 κυψελων καυσιμου που αναπτυχθηκε χρηματοδοτηθηκε εν μερει απο το Προγραμμα Ευρωπαϊκης Υδρογονοκινησης (Hydrogen Mobility Europe Project). Η υδρογονοκινηση στη Ευρωπη χρηματοδοτειται απο την κοινοπραξια FCH JU (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking), μια συνεργασια δημοσιου και ιδιωτικου τομεα που υποστηριζει την ερευνα, την τεχνολογικη αναπτυξη και επιδειξη των τεχνολογιων κυψελων καυσιμου και υδρογονοκινησης στην Ευρωπη.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!