Το πιο… γρήγορο έργο τέχνης


Στην επισημη avant premiere της φετινης εκδοσης της Art Basel στο Miami Beach, το BMW Art Car του John Baldessari γιορτασε την παγκοσμια πρεμιερα του. Το 19ο οχημα της BMW Art Car Collection σχεδιαστηκε απο τον Αμερικανο μετρ της conceptual art (εννοιολογικη τεχνη) και αποκαλυψαν παρουσια του ιδιου του καλλιτεχνη, ο Ludwig Willisch, Προεδρος και CEO, BMW Β. Αμερικης, και ο Jens Marquardt, Διευθυντης της BMW Motorsport, σε αποκλειστικο γκαλα στο Βοτανικο Κηπο του Miami Beach. Η BMW M6 GTLM του John Baldessari, ενα αγωνιστικο αυτοκινητο 585 ιππων, θα εκτιθεται για το κοινο καθ’ ολη τη διαρκεια της Art Basel. Ακολουθωντας την 40-χρονη παραδοση των BMW Art Cars, το “rolling sculpture” του John Baldessari θα αποδειξει τις ικανοτητες του στην αγωνιστικη πιστα Rolex 24 στη DAYTONA, 28 και 29 Ιανουαριου, 2017.

Ο Ludwig Willisch, Προεδρος & CEO, BMW Β. Αμερικης δηλωσε: «Ειναι τιμη η προσθηκη αυτου του νεου αριστουργηματος του John Baldessari στην BMW Art Car Collection σημερα. Οντας ενας απο τους σημαντικοτερους ενεργους συγχρονους καλλιτεχνες, ο John πλαισιωνει μια καταπληκτικη καλλιτεχνικη ομαδα που απαρτιζεται απο δημιουργους οπως οι Calder, Hockney, Warhol και Koons οι οποιοι εχουν συμβαλλει με τα εργα τους σε αυτη τη συλλογη τα τελευταια 40 χρονια. Η αισθητικη ταυτοτητα του δημιουργου ειναι αποτυπωμενη στους συνδυασμους χρωματων, σχηματων και κειμενου σε μια εντυπωσιακη δουλεια που θα ξεχωρισει τοσο στο μουσειο οσο και στην αγωνιστικη πιστα της Daytona στις αρχες της επομενης χρονιας».

BMW Art Car #19 του John Baldessari

«Εχω κανει μονο ενα εργο στη ζωη μου που να εμπεριεχει αυτοκινητο, και αυτο ηταν η φωτογραφια ενος αυτοκινητου. Επομενως, για το BMW Art Car project, μπηκα σε αχαρτογραφητες περιοχες  οχι μονον απο αποψεως θεματολογιας, αλλα και λογω μεταβασης απο τη διδιαστατη στην τρισδιαστατη τεχνη. Μια προκληση που πραγματικα απολαυσα! Ολες οι ιδεες γεννηθηκαν αμεσως: για παραδειγμα, οι κοκκινες κουκιδες στην οροφη, για να μπορεις να τη βλεπεις απο πανω, FAST απο τη μια πλευρα και η εικονα του αυτοκινητου απο την αλλη. Μου αρεσει η αμφισημια, να παιζεις ταυτοχρονα με τις δυο και τρεις διαστασεις. Θεωρωντας το αυτοκινητο ενα icon της συγχρονης ζωης, η φιλοσοφια μου αποδειχτηκε ιδιαιτερα σατυρικη, και παραλληλα υπογραμμιζει καποιες ξεχωριστες ιδεες που χρησιμοποιω. Θα μπορουσε να πει καποιος οτι το BMW Art Car εχει την καλλιτεχνικη σφραγιδα μου και ειναι το πιο γρηγορο εργο τεχνης που εχω δημιουργησει!» – John Baldessari

Για το 19ο BMW Art Car, ο John Baldessari – ενας θρυλος ολοκληρης της καλλιτεχνικης σκηνης του LA – χρησιμοποιησε τα καλλιτεχνικα στοιχεια που τον χαρακτηριζουν. Σχεδιαζοντας το οχημα, αυτος ο Αμερικανος στραφηκε γνωριμες στυλιστικες τεχνικες και δημιουργησε μια εμβληματικη δουλεια που ενωνει τις δημιουργικες πρακτικες του των τελευταιων 50 χρονων με μοναδικο τροπο. Ενθερμος μινιμαλιστης, δουλεψε με κοκκινο, κιτρινο, μπλε και πρασινο και με τις μονοχρωμες κουκιδες του αφησε το χρωματικο του αποτυπωμα και στη M6 GTLM. Το ειρωνικο παιχνιδι του Baldessari στην πολυδιαστατη φυση του αγωνιστικου αυτοκινητου / αντικειμενου τεχνης ειναι εμφανες στην γραφικη αναπαρασταση στο πλαϊ. Και με το “FAST” ως κεντρικο τυπογραφικο στοιχειο ο καλλιτεχνης μεταφερει τολμηρα τη δυναμη του BMW Art Car προς τα εξω κανοντας την αντιληπτη για τους επισκεπτες του μουσειου αλλα και τους φιλους της αγωνιστικης πιστας.


Ο John Baldessari ηγηθηκε της σχεδιασης του 19ου BMW Art Car που ολοκληρωθηκε με τη βοηθεια μιας ομαδας μηχανικων της BMW στις αρχες Νοεμβριου στο Κεντρο Εκπαιδευσης Φανοβαφεων της BMW, Δυτικα στο Oxnard, California.

Η BMW M 6 GTLM στην αγωνιστικη πιστα

Τον Ιανουαριο του 2016, η BMW M6 GTLM εκανε το ντεμπουτο της στο Daytona International Speedway. Περασε την πρωτη δοκιμη με μεγαλη επιτυχια και καταταχθηκε πεμπτη. Το 19ο BMW Art Car θα δοκιμαστει στα ορια του στην ιδια πιστα και θα τρεξει στο θρυλικο 24 Hours of Daytona απο 28 – 29 Ιανουαριου, 2017. Το αυτοκινητο, το οποιο θα προετοιμασει η  BMW Team RLL, θα συμμετασχει στο IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC). Απο το 2009, η BMW Team RLL μαζι με τη BMW Motorsport North America εχει αποσπασει πεντε τιτλους και 12 νικες. Και η πρωτη σεζον της BMW M6 GTLM ηταν επισης επιτυχημενη με συνολικα τρεις τερματισμους στο βαθρο σε Sebring, Watkins Glen και Road America. Οι αγωνιστικες συμμετοχες θα συνεχιστουν εως το 2017. Οι Bill Auberlen (US), Alexander Sims (GB), Augusto Farfus (BR) and και Spengler (CA) θα οδηγουν εκ περιτροπης το BMW Art Car.

Ο Jens Marquardt, Διευθυντης της BMW Motorsport δηλωσε, «Ειναι μεγαλη τιμη για εμας το 19ο BMW Art Car στην αγωνιστικη πιστα – και κυριως να το φερουμε σε εναν ιστορικο αγωνα οπως το 24 Hours of Daytona. Η σχεδιαση αυτης της BMW M6 GTLM ειναι απολυτα μοναδικη. Θα προσπαθησουμε με ολες μας τις δυναμεις να διασφαλισουμε οτι αυτο το ‘εργο τεχνης σε ροδες’ εκτος απο εντυπωσιακο εκθεμα θα ειναι επιτυχημενο και σε αγωνιστικες διοργανωσεις».  

Διαστασεις:

Μηκος: 4.944 mm

Πλατος: 2.046 mm

Μεταξονιο: 2.910 mm

Βαρος: Κατω απο 1.250 kg (χωρις οδηγο, αναλογα με τους κανονισμους)

Μοντελο:
Βασισμενο στον κινητηρα παραγωγης S63 και ελαφρως τροποποιημενο για τις ιδιαιτερες απαιτησεις του μηχανοκινητου αθλητισμου, με τεχνολογια M TwinPower turbo

Τυπος: V8

Κυβισμος: 4.395 ccm

Ισχυς: Εως 585 hp (αναλογα με τις προδιαγραφες)

Πλαισιο
– Αυτοφερομενο ατσαλινο πλαισιο
– Συγκολλημενος κλωβος ασφαλειας συμφωνα με τα τελευταια προτυπα της FIA
– Δομη παθητικης ασφαλειας απο ανθρακονηματα μπροστα και στοιχειο προσκρουσης απο CFRP πισω

Ρεζερβουαρ
– Χωρητικοτητα: εως 120 L (αναλογα με τους κανονισμους /BoP)

Φρενα
– 6-εμβολων, σταθερη δαγκανα μπροστα
– 4-εμβολων, σταθερη δαγκανα πισω


Παγκοσμια πρεμιερα στην Art Basel στο Miami Beach

Ως παγκοσμιος εταιρος της Art Basel, το BMW Group παρουσιαζει τα θρυλικα BMW Art Cars στις εκθεσεις του Miami Beach και του Hong Kong εδω και πολλα χρονια. Εχοντας εκθεσει πολλα απο τα “rolling sculptures” (‘γλυπτα πανω σε ροδες’ οπως αποκαλουνται – εργα των Jeff Koons, Roy Lichtenstein και Robert Rauschenberg στο Βοτανικο κηπο του Miami Beach – η BMW θα συνεχισει την παραδοση φετος και θα χρησιμοποιησει αυτη την υψηλου κυρους πλατφορμα για την παρουσιαση του 19ου BMW Art Car του John Baldessari σε ενα παγκοσμιο κοινο για πρωτη φορα.


Η φετινη εκδοση σηματοδοτει την 15η επετειο της Art Basel στο Miami Beach, Florida. Απο 1 – 4 Δεκεμβριου, 2016, πανω απο 200 κορυφαιες γκαλερι απο Β. Αμερικη, Ευρωπη, Λατινικη Αμερικη, Ασια και Αφρικη θα παρουσιασουν πανω απο 4.000 καλλιτεχνες του 20ου και 21ου αιωνα. Οπως και τις προηγουμενες χρονιες, η BMW θα προσφερει και παλι την επισημη υπηρεσια μεταφορας για τους VIP προσκεκλημενους της εκθεσης. Ο στολος οχηματων της θα συνδεει αριστα την εκθεση με διαφορες δορυφορικες διοργανωσεις. Στο πλαισιο της Art Basel στο Miami Beach 2016, θα πραγματοποιηθει επισης ο επομενος γυρος επιλογων για το BMW Art Journey – μια παγκοσμια πρωτοβουλια της Art Basel και της BMW για την υποστηριξη ανερχομενων καλλιτεχνων απο ολο τον κοσμο. Αναμεσα στους προηγουμενους νικητες ηταν οι Samson Young, Henning Fehr & Philipp Rühr και Abigail Reynolds.


BMW Art Car Collection : 1975 – 2016

Απο το 1975, 17 καλλιτεχνες απο ολο τον κοσμο εχουν δημιουργησει BMW Art Cars βασισμενα στα συγχρονα μοντελα BMW . Η συλλογη ξεκινησε οταν ο Γαλλος οδηγος αγωνων και θιασωτης των τεχνων Hervé Poulain σε συνεργασια με τον τοτε Διευθυντη της BMW Motorsport Jochen Neerpasch ζητησε απο τον καλλιτεχνη και φιλο του Alexander Calder να σχεδιασει ενα αυτοκινητο. Αποτελεσμα, η BMW 3.0 CSL, που το1975 ετρεξε στο 24 Hours of Le Mans και αμεσως αγαπηθηκε απο το κοινο. Ετσι γεννηθηκε η BMW Art Car Collection. Τα BMW Art Cars δεν εκτιθενται μονο τοπικα, στο μουσειο της BMW στο Μοναχο, αλλα ταξιδευουν και σε διεθνεις εκθεσεις και μουσεια σε Ασια, Ευρωπη και Β. Αμερικη.


Το Νοεμβριο του 2015, το BMW Group ανακοινωσε δυο καλλιτεχνες που θα δημιουργουσαν BMW Art Cars στο Solomon R. Guggenheim Museum. Εκτος απο τον Αμερικανο καλλιτεχνη John Baldessari, η media artist Cao Fei, απο τα σημαντικοτερα, ονοματα συγχρονων καλλιτεχνων της Κινας που προσφατα απεσπασε το βραβειο  CAA Artist of the Year και εκανε μια ατομικη εκθεση στο MoMA PS1 το 2016, αυτη τη στιγμη σχεδιαζει ενα ακομα οχημα γι’ αυτη τη θρυλικη συλλογη. Η παγκοσμια πρεμιερα του 18ου BMW Art Car θα πραγματοποιηθει το καλοκαιρι του 2017. Με τη δεσμευση τους, οι Cao Fei και John Baldessari θα μπουν σε μια ελιτ αναγνωρισμενων καλλιτεχνων οπως οι Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg και David Hockney.


Η επιτροπη για το 18ο και 19ο art car αποτελουνταν απο τα εξης μελη: Richard Armstrong, Director, Solomon R. Guggenheim Museum (Νεα Υορκη), Chris Dercon, Director, then Tate Modern (Λονδινο), Juan Gaitán, Director, Museo Tamayo Arte Contemporáneo (Mexico City), Gabriele Horn, Director, KW Institute of Contemporary Art (Βερολινο), Udo Kittelmann, Director, Nationalgalerie Staatliche Museen zu Berlin, Dr. Matthias Mühling, Director, Städtische Galerie im Lenbachhaus (Μοναχο), Hans-Ulrich Obrist, Co-Director, Serpentine Gallery (Λονδινο), Shwetal A. Patel, Kochi-Muziris Biennale (Ινδια), Beatrix Ruf, Director, Stedelijk Museum (Αμστερνταμ), Bisi Silva, Director, The Centre for Contemporary Art (Λαγος), Philip Tinari, Director, Ullens Center for Contemporary Art (Bejing) & Adam D. Weinberg, Director, Whitney Museum of American Art (Νεα Υορκη).

Επι σχεδον 50 χρονια, το BMW Group εχει δημιουργησει και συμμετασχει σε περισσοτερες απο 100 πολιτιστικες συνεργασιες σε ολο τον κοσμο. Η εταιρια επικεντρωνεται κυριως σε δρασεις με θεμα τη συγχρονη και μοντερνα τεχνη, τη τζαζ και την κλασικη μουσικη καθως και την αρχιτεκτονικη και το design. Το 1972, ο Gerhard Richter δημιουργησε τρεις πινακες ζωγραφικης μεγαλης κλιμακας ειδικα για το φουαγιε των κεντρικων γραφειων του BMW στο Μοναχο. Απο τοτε, καλλιτεχνες οπως οι Andy Warhol, Jeff Koons, Daniel Barenboim, Jonas Kaufmann και η αρχιτεκτονας Zaha Hadid εχουν συνεργαστει με τη BMW. Αυτη τη στιγμη, η Κινεζα καλλιτεχνης Cao Fei και ο Αμερικανος John Baldessari δημιουργουν τα δυο επομενα οχηματα για τη BMW Art Car Collection. Εκτος απο πρωτοβουλιες οπως τα BMW Tate Live, BMW Art Journey και τα κονσερτα “Opera for All” σε Βερολινο, Μοναχο και Λονδινο, η εταιρεια συνεργαζεται με κορυφαια μουσεια και καλλιτεχνικες εκθεσεις καθως και ορχηστρες και λυρικες σκηνες απο ολο τον κοσμο. Το BMW Group υποστηριζει την απολυτη δημιουργικη ελευθερια σε ολες τις πολιτιστικες δραστηριοτητες οπου εμπλεκεται, θεωρωντας την απαραιτητη για τη δημιουργια πρωτοποριακων εργων τεχνης, οπως και για την επιτευξη σημαντικων καινοτομιων σε μια επιτυχημενη επιχειρηση.


Η Art Basel, που ιδρυθηκε το 1970 απο γκαλεριστες της Βασιλειας, διοργανωνει τις πιο αναγνωρισμενες εκθεσεις παγκοσμιως για τη συγχρονη και μοντερνα τεχνη, σε τρεις περιοχες, σε Βασιλεια, Miami Beach και Hong Kong. Φεροντας την ταυτοτητα της πολης και της περιοχης του τη φιλοξενει, καθε εκθεση ειναι μοναδικη, οπως φαινεται και απο τις συμμετεχουσες γκαλερι, τα εργα τεχνης και τον παραλληλο προγραμματισμο που διενεργειται σε συνεργασια με τοπικα ινστιτουτα καθε φορα.  


Τα τελευταια χρονια, η εμπλοκη της Art Basel στο χωρο της τεχνης εχει επεκταθει περαν των εκθεσεων τεχνης. Το 2014, η Art Basel λανσαρισε την Πρωτοβουλια Crowdfunding, σε συνεργασια με την Kickstarter, που εχει επιταχυνει την απαραιτητη υποστηριξη για εξαιρετικα, μη εμπορικα καλλιτεχνικα Project σε ολο τον κοσμο και εχει βοηθησει να συγκεντρωθουν πανω απο 1,2 εκατομμυρια δολαρια για δημιουργικα projects. Για τα Art Basel Cities, που λανσαριστηκαν το 2016, η Art Basel θα συνεργαστει με πολεις στη δημιουργια αποκλειστικων θεματικων προγραμματων. Συνδεοντας τις με τον Παγκοσμιο Χωρο της Τεχνης μεσω της τεχνογνωσιας και του δικτυου της Art Basel το Art Basel Cities υποστηριζει τις συνεργαζομενες πολεις στη δημιουργια του δικου τους μοναδικου, πολιτιστικου τοπιου. Η πρωτη πολη με την οποια συνεργαζεται η Art Basel για το Art Basel Cities ειναι το Buenos Aires.

artbasel.com.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!