9.617 νεκροί από τροχαία είναι πολλοί;

Πεντε παιδια, μαθητες Λυκειου, επιστρεφουν απο διασκεδαση, στις τεσσερις παρα εικοσι τα ξημερωματα. Με αυτοκινητο που οδηγει ο ενας εξ αυτων. Στον περιφερειακο της Θεσσαλονικης, γινεται το μοιραιο. Οι τεσσερις 17χρονοι σκοτωνονται και ο πεμπτος συνεπιβατης τους, χαροπαλευει στην εντατικη. Η υπολοιπη Ελλαδα, κανει το συνηθισμενο, πια: Θρηνει.
Γιατι \”συνηθισμενο\”; Οσο σκληρη και αν φαινεται, η αληθεια ειναι οτι ο συγκλονιστικος απολογισμος του τελευταιου τροχαιου δυστυχηματος, στον Ευοσμο, \”απλα\” επιβεβαιωνει το στατιστικο που θελει 5 Ελληνες να χανουν τη ζωη τους καθημερινα απο τροχαια κατα μεσο ορο.

Η Ελλαδα, ειναι γεματη απο καντηλακια. Σχεδον σε καθε δρομο, σε καθε γωνια. Σχεδον καθε σπιτι, εχει καποιον που εχει θρηνησει. Η που θα θρηνησει. Ως συνηθως, οι αριθμοι καταδεικνυουν τη σκληρη αληθεια. Προχειρη μελετη των στοιχειων της Τροχαιας και της Ελληνικης Στατιστικης Υπηρεσιας απο το TopSpeed.gr, καταληγει στο συμπερασμα οτι απο το 1991 ως το 2016, εχουν εμπλακει σε τροχαια ατυχηματα και δυστυχηματα στους δρομους της Ελλαδας 126.393 ανθρωποι. Για το ιδιο διαστημα, εχασαν τη ζωη τους 9.617 ανθρωποι. Προφανως, οι νεκροι δεν ηταν αρκετοι για να μας \”ταρακουνησουν\”.
Πηγη: Ελληνικη Στατιστικη Υπηρεσια

Παρε μια στιγμη να το σκεφτεις: Ειναι σαν, μεσα σε μια 15ετια, να εξαφανιζοταν η Ζακυνθος απο το χαρτη. Η η Καλαμπακα, η Σητεια, το Πορτο Ραφτη, η Ναξος. Δεν θα μιλαγες για \”γενοκτονια\”;  Παρε ενα αλλο στοιχειο. Στην χωρα που κατεχει την τριτη θεση στα θανατηφορα τροχαια στην Ευρωπη των 28 (μετα τη Ρουμανια και τη Λιθουανια, συμφωνα με τη Eurostat), τον τελευταιο μισο αιωνα εχουν σκοτωθει 120.000 ανθρωποι και εχουν τραυματιστει 2 εκατομμυρια. Στην ιδια χωρα, η πρωτη αιτια θανατου για τους νεους, ηλικιας 15 ως 29 ετων, ειναι τα τροχαια. Αρα, η πραγματικη μαστιγα, δεν ειναι το AIDS, τα ναρκωτικα, η ο,τι αλλο σκεφτεις. Ειναι τα αυτοκινητα και τα μηχανακια. Και μετα θα πεις οτι φταινε μονο τα μνημονια που μειωθηκε ο πληθυσμος της χωρας κατα 6% το 2015 (ΕΛΣΤΑΤ);
Που συμβαινουν τα περισσοτερα τροχαια;

Κι ομως. Σε αυτη τη χωρα, το να μιλας για ασφαλεις μετακινησεις, ειναι σαν να χτυπας στου κουφου την πορτα. Οσο συγκλονιστικο ειναι το γεγονος οτι τα πεντε αθωα παιδια που σκοτωθηκαν τοσο αδικα χθες, (πιθανοτατα) δεν φορουσαν ζωνη ασφαλειας, αλλο τοσο ειναι και το οτι οι Ελληνες -ολων των ηλικιων- δειχνουν αδιαφορια για τον τριτοκοσμικο τροπο με τον οποιο (οι ιδιοι) αντιμετωπιζουν την κινηση τους στους δρομους και, φυσικα, απροθυμια να τον αλλαξουν.
Ποσοστιαια κατανομη των νεκρων σε καθε περιφερεια της χωρας, συμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Προσεξε: Σε διαστημα ενος ετους, 19.486 συνεληφθησαν απο την Τροχαια να οδηγουν δικυκλο χωρις κρανος. Αλλοι 13.342, να οδηγουν αυτοκινητο χωρις να φορουν ζωνη ασφαλειας. Και, 210 τραγικοι, μετεφεραν το μωρο τους στο αυτοκινητο, χωρις το ειδικο καθισματακι. Στο ιδιο διαστημα, η Τροχαια σταματησε 12.693 μεθυσμενους οδηγους. Αλλοι 5.708, πιαστηκαν να παραβιαζουν τον ερυθρο σηματοδοτη, ενω 5.057 συνεληφθησαν να οδηγουν στο αντιθετο ρευμα! Απλα τα πραγματα: Οσο ασφαλη αυτοκινητα και να φτιαξουν οι κατασκευαστες, θα καταληγουμε στο συμπερασμα οτι παντα θα υπαρχουν ηλιθιοι, προθυμοι να σκοτωσουν συνανθρωπους τους.
Και, καπως ετσι, η Πολιτεια μοιαζει να δειχνει δικαιως αδιαφορη να κατασκευασει ανθρωπινους δρομους για εναν λαο που δεν νοιαζεται ο ιδιος πρωτιστως για την ασφαλεια των παιδιων του. Που δεν εχει καταφερει να εμφυσησει στη νεα γενια οτι η οδηγηση χωρις να φορας ζωνη ασφαλειας, η κρανος, η μεθυσμενος/η, ειναι η υπερτατη χαζομαρα. Οτι εχεις τεραστιες πιθανοτητες να πεθανεις, η να μεινεις παραπληγικος, απλα κινουμενος στο δρομο.

Και, αφου λυση με την παιδεια δεν μπορει (δεν θελουμε) να βρεθει, υπαρχει ενας ενδιαφερων παραγοντας που ενδεχομενως θα μας σωσει. Το τελευταιο δυστυχημα εγινε με Volvo, μια εταιρεια πρωτοπορο στην οδικη ασφαλεια (το XC90 εγινε το πρωτο αυτοκινητο στον κοσμο που σημειωνει την απολυτη επιδοση 100% στα crash tests EuroNCAP) που εχει θεσει στοχο μεχρι το 2020 να εχει εξελιξει ολες τις απαραιτητες τεχνολογιες ασφαλειας ωστε να μην υπαρχει ουτε μια απωλεια ζωης η σοβαρος τραυματισμος σε ενα καινουργιο Volvo (δες εδω το σχετικο ρεπορταζ). Ισως, μια απο αυτες, η σημαντικοτερη, να ειναι η αυτονομη οδηγηση. Ισως οι μηχανες, να εχουν τελικα μεγαλυτερη νοημοσυνη απο τη δικη μας και να μπορουν να μας προστατευσουν καλυτερα… 

H Volvo εχει ηδη ετοιμα τα αυτονομα οχηματα, που οδηγουν μονα τους, χωρις ανθρωπινη παρεμβαση

Tip: Μονο οργη μπορει να νιωσει κανεις αναλογιζομενος οτι τεσσερα παιδια εχασαν τη ζωη τους με αυτο τον τροπο. Ας αφησουμε τις οικογενειες τους να θρηνησουν και ας κοιταξουμε πως μπορουμε να σωσουμε αυτα που εμειναν πισω.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!