Mercedes- BMW δικαιώνονται για τα πρόστιμα

Ειναι μια απο τις υποθεσεις στις οποιες το ελληνικο Δημοσιο δινει… ρεσιταλ επαγγελματισμου: Οι υπηρεσιες του, επεβαλλαν προστιμα υψους 133 εκατομμυριων ευρω στις Mercedes-Benz Ελλας και BMW Hellas για διαφυγοντες φορους και λαθρεμποριο, αυτες κατεφυγαν στα δικαστηρια και δικαιωθηκαν. Και τωρα, το Δημοσιο θα πρεπει να ετοιμαστει να τα επιστρεψει.
Με τις υπ αριθμον 4352/2018 για τη Mercedes και 4359/2018  για τη BMW δικαστικες αποφασεις, τα επιχειρηματα του ελληνικου Δημοσιου καταπιπτουν. Και, συμφωνα με ρεπορταζ της εφημεριδας Πρωτο Θεμα που αποκαλυψε την εξελιξη, αφου η Δικαιοσυνη δεν βρισκει οτι στοιχειοθετειται οποιαδηποτε παρανομη πραξη εκ μερους των δυο αυτοκινητοβιομηχανιων, υποχρεωνει τον επιβαλλοντα το προστιμο να τους το επιστρεψει. Περαν αυτου, το Δημοσιο οφειλει να επιστρεψει στις θυγατρικες των δυο γερμανικων εταιρειων και το παραβολο που κατεβαλλαν, υψους περιπου 5 εκατ. ευρω.
Προβαλλομενο ως \”το σκανδαλο των υποτιμολογησεων\”, το θεμα \”τρεχει\” απο τις αρχες του 2011. Τοτε, οι δυο γερμανικες αυτοκινητοβιομηχανιες, αντιδρωντας στους αυξημενους δασμους και την επιβολη φορου πολυτελειας που βυθισε\” τις πωλησεις -του κλαδου, συνολικοτερα- πραγματοποιουσαν ενδοομιλικες πωλησεις προς τις Mercedes-Benz Ελλας και BMW Hellas σε χαμηλα ποσα προκειμενου να μην εκτοξευσουν τις τελικες τιμες στη λιανικη.

Tο ΣΔΟΕ ξεκινησε τις ερευνες με τις πωλησεις οχηματων των δυο εταιρειων που πωληθηκαν απο την 1η Ιανουαριου του 2011, μεχρι και περυσι, καταληγοντας στην επιβολη προστιμων.

Τελικα, στις 20 Ιουλιου του 2017 οι ελεγκτες αποφαινονται οτι οι δυο εταιρειες με ιδιαιτερα τεχνασματα διαπραττουν λαθρεμπορια. Συγκεκριμενα, στη Mercedes- Benz Ελλας καταλογιζουν διαφυγοντες φορους, τελη και προστιμα λαθρεμποριας υψους 84,4 εκατ. ευρω για 6.300 αυτοκινητα που εισηχθησαν τη χρονικη περιοδο των ελεγχων. Στη δε BMW Hellas επιβαλλονται προστιμα για διαφυγοντες φορους, τελη και λαθρεμπορια 48,8 εκατ. ευρω για 5.150 εισαχθεντα αυτοκινητα. Δηλαδη, συμφωνα με το πορισμα του Τελωνειου Αθηνων, στους δρομους της Αθηνας κυκλοφορησαν 11.450 «λαθραια» αυτοκινητα Mercedes και BMW.

Οι δυο εταιρειες, παροτι διατρανωναν απο την πρωτη ωρα οτι δεν υπαρχει ουτε ψυγμα παρανομιας, ακολουθησαν τη νομιμη οδο: Πληρωσαν τα προστιμα και παραλληλα προσεφυγαν στην ελληνικη Δικαιοσυνη εναντιον των πραξεων επιβολης των προστιμων. Η τελευταια, εκρινε οτι οι αποφασεις του ελληνικου Δημοσιου ηταν αβασιμες και οτι τα προστιμα θα πρεπει να επιστραφουν, με τους νομιμους τοκους. Το Δημοσιο εχει δικαιωμα αιτησης αναιρεσης της αποφασης -η οποια εκδοθηκε στα τελη Νοεμβριου 2018- για 60 ημερες.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!