Πώς… βασάνισαν το Jeep Willy\’s μέχρι να φτάσει στην παραγωγή

 


Στις Ειδικες Δυναμεις, οι νεοσυλλεκτοι που επιλεγονται για να υπηρετησουν με τους \”καλυτερους των καλυτερων\”, περνουν μια εβδομαδα σκληρων, περα απο τη λογικη διαδικασιων. Η εβδομαδα αυτη, ονομαζεται -στη στρατιωτικη αργκο- \”διαβολοβδομαδα\”. Ποιος λεει ομως οτι και τα στρατιωτικα αυτοκινητα δεν περνουν το ιδιο… βασανο; Χαρακτηριστικοτερο το παραδειγμα του θρυλικου αυτοκινητου που κατα πολλους (λογω της ευελιξιας, της ταχυτητας και της αντοχης του) επαιξε καταλυτικο ρολο στη νικη των Συμμαχων στον 2ο Π.Π. Του αυτοκινητου που ξεκινησε το μυθο της Jeep, που δημιουργησε μια νεα κατηγορια οχηματων. Πριν απο 80 χρονια, το πρωτο Jeep, το Willy\’s, περασε εξαντλητικες δοκιμες πριν βρεθει στα χερια των στρατιωτων. Η Jeep μεσα απο σπανια πλανα εκεινης της εποχης αποκαλυπτει τις εξαιρετικα επιπονες δοκιμες εξελιξης, την παραγωγη και τη χρηση  που οδηγησε σε μια θριαμβευτικη πορεια.

 


  «Το Jeep ηταν ενα απο τα τρια καθοριστικης σημασιας οπλα των Η.Π.Α. στο 2ο Π.Π.». Η παραπανω φραση του Προεδρου Αϊζενχαουερ σημειωνει με εμφατικο τροπο τη σημαντικοτητα του οχηματος που εκτος των αλλων αποτελεσε και την αφετηρια της θρυλικης μαρκας που συντομα εγινε συνωνυμο των πολιτικων οχηματων 4x4 και στη συνεχεια των SUV. Ανθεκτικο, αξιοπιστο και αποτελεσματικο οσο κανενα αλλο, το Jeep Willys, αγαπηθηκε ιδιαιτερα απο τα συμμαχικα στρατευματα που το χρησιμοποιουσαν με καθε πιθανο τροπο. Απο τις ακτες της Νορμανδιας και τις ερημους της Β. Αφρικης, μεχρι τις χιονισμενες Αλπεις και τους βαλτους στα νησια του Ειρηνικου. Το ξεκινημα της παραγωγης του Willys MB με τον κινητηρα των 60 ιππων και βεβαια την κινηση σε ολους τους τροχους σηματοδοτησε μια νεα εποχη για τις στρατιωτικες επιχειρησεις. Αργοτερα με την ληξη του 2ου Π.Π., το 1945, το Jeep θα προσεφερε τις αρετες του πλεον για ειρηνικους σκοπους, με το CJ (Civilian Jeep) να αποτελει το πρωτο τετρακινητο οχημα μαζικης παραγωγης για πολιτικη χρηση στον κοσμο.

 


  Η επιτυχια του Willys σε καθε πεδιο που βρεθηκε, εκτος απο τον ευφυη σχεδιασμο και τη δυνατοτητα παραγωγης μεγαλου αριθμου οχηματων απο τις Η.Π.Α., οφειλεται και στις εξαντλητικες δοκιμες που περασε το οχημα πριν χρησιμοποιηθει απο τους συμμαχους. Τα πλανα απο τις δοκιμες προκαλουν θαυμασμο ακομα και με τα σημερινα δεδομενα, με τα Willys να περνουν με πληρες φορτιο απο πολυ κακης ποιοτητας διαδρομες και τον οδηγο να μην ελαττωνει στο ελαχιστο την ταχυτητα του οχηματος. Η αντοχη και η στιβαροτητα με το ονομα Jeep να συνεχιζει να αποτελει συμβολο της ελευθεριας   

 


Το video με το σπανιο αρχειακο υλικο απο την πορεια του Jeep Willys

 


 

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!