Το ιστορικό εργοστάσιο του Lingotto αναβιώνει, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα


  Χειμωνας του 1921. Ο μυστακοφορος Giacomo Matté-Trucco στεκεται στην οροφη ενος περιεργου, οσο και επιβλητικου κτηριου στη νοτια πλευρα του Τορινο και αγναντευει τις χιονισμενες πλαγιες των Αλπεων. Το τσουχτερο κρυο δεν τον πτοει, αφου επιτελους το οραμα του για τη δημιουργια του πιο συγχρονου εργοστασιου στον κοσμο αρχιζει πλεον και παιρνει μορφη. Η κατασκευη μιας πιστας δοκιμων στην οροφη του εργοστασιου, αποτελει απλα την τελευταια πινελια σε μια σειρα καινοτομων ιδεων που εφαρμοζει ο Ιταλος αρχιτεκτονας, οι οποιες θα καταστησουν το Lingotto ενα συμβολο για την αυτοκινητοβιομηχανια, αλλα και την αρχιτεκτονικη γενικοτερα, κερδιζοντας την εκτιμηση ακομα και του μεγαλου Γαλλο-Ελβετου αρχιτεκτονα και οραματιστη Le Corbuiser. O Giacomo Matté-Trucco  ειχε τη χαρα να δει το δημιουργημα του σε πληρη λειτουργια, λιγο πριν πεθανει σε ηλικια 65 ετων το 1934.



  Το Lingotto μεχρι και την παυση της λειτουργιας του το 1982 αποτελεσε μια απο τις βασικες και σιγουρα η πιο ξεχωριστη μοναδα παραγωγης της Ιταλικης αυτοκινητοβιομηχανιας. Σημερα, αυτο το συμβολο της εξελιξης της βιομηχανικης παραγωγης «ζει» και παλι με την παρουσιαση σπανιων ντοκουμεντων στο πλαισιο της εκθεσης “Lingotto VIVE & RIVIVE”, η οποια θα ειναι ανοικτη μεχρι το τελος της χρονιας στο εμπορικο κεντρο του  Lingotto. Το κοινο μπορει να γνωρισει μεσα απο φωτογραφιες, videos και σχεδια, τις ενδοξες μερες των εγκαταστασεων, των μοντελων που γεννηθηκαν εκει και βεβαια των ανθρωπων που συνεδεσαν τη ζωη τους με αυτο.

  


  Η FCA Heritage, το τμημα της Fiat Chrysler Automobiles που σαν αποστολη εχει τη διατηρηση της ιστορικης κληρονομιας των Ιταλικων μαρκων του Ομιλου, σε συνεργασια με το Centro Storico Fiat, εμπλουτισαν την εκθεση με εκατονταδες σπανιων εκθεματων που παρουσιαζουν με τον πλεον ζωντανο τροπο την πορεια του Lingotto. Χαρακτηριστικο ειναι ενα σπανιο video απο το 1931 που ακολουθει την πορεια κατασκευης ενος Fiat 515, απο τη βαση του Lingotto μεχρι την οροφη του κτηριου 5 οροφους ψηλοτερα, οπου το ολοκληρωμενο 515 πραγματοποιει τα πρωτα του χιλιομετρα στην πιστα του εργοστασιου, 28 μετρα πανω απο τους δρομους του Τορινο. 

  
Το video του 1931 με την πορεια δημιουργιας του Fiat 515 στο Lingotto :

Εδω, σας παραθετουμε και το υπολοιπο gallery που εχει αναρτησει η Fiat :

 

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!